Robert Sighiartău: Credeţi că oamenii de afaceri îşi fac planurile de afaceri de pe-o zi pe alta? Suntem în faţa unei încetiniri a creşterii economice

161

Deputatul liberal Robert Sighiartău spune că Guvernul se joacă cu banii pe care îi încasează de la companii, în condițiile în care apar schimbări legislative de la o zi la alta, astfel încât mediul de afaceri este bulversat, iar planurile de afaceri dunt date peste cap. În opinia alesului bistrițean, toate acestea au menirea de a acoperi mediatic propunerea de îngheţare a salariilor din administraţia publică.

 

Deputatul liberal Robert Sighiartău susține, într-o postare pe pagina sa de Facebook, faptul că Guvernul Dăncilă anunțăschimbări în ceea ce privește salarizarea românilor, de la o zi la alta, astfel încât planurile de afaceri ale oamenilor de afaceri sunt date peste cap.

Guvernul se joacă cu toţi contribuabilii de bună credinţă. Astăzi zice că măreşte salariile din administrație, a doua zi ne spune că le îngheaţă, iar a treia zi anunţă creşterea salariului minim pe economie, cu două luni mai devreme decât era prevăzut.

Mediul privat este uluit de uşurinţa cu care Guvernul se joacă cu banii pe care îi încasează de la companii.

Doamnă premier, domnule ministru al finanţelor, doamnă ministru a muncii, dumneavostră credeţi că oamenii de afaceri îşi fac planurile de afaceri de pe-o zi pe alta? Credeţi că ei pot împrumuta miliarde de euro cum împrumută Guvernul? Se vede că ştiţi doar să cheltuiţi şi mai mult decât atât, cheltuiţi fără măsură„, a scris deputatul bistrițean.

Potrivit acestuia, guvernanții nu se consultă cu mediul privat, în condițiile în care măsurile luate, mai ales cele care fac referire la nivelul de salarizare, au impact direct asupra companiilor.

Nimeni nu spune că salariaţii nu trebuie să câştige bine, dar orice măsură cu impact pentru bugetul unei companii şi care vine din partea statului, trebuie cel puţin discutată cu aceşti contribuabili la bugetul României. Sigur că o să vedem sumele exacte despre care vorbim, dar o companie, indiferent câți angajați are, nu e încântată să audă la radio, într-o dimineaţă, că Guvernul i-a stabilit salariile propriilor angajaţi”, a scris Robert Sighiartău.

Deputatul liberal mai susține faptul că suntem în faţa unei ofensive mediocre şi fără temei din partea PSD-ALDE.

N-ar fi pentru prima dată, dar asistăm de fapt la o disperare în comunicare a guvernanţilor pentru a acoperi mediatic propunerea de îngheţare a salariilor din administraţia publică.

Să nu uităm că suntem în faţa unei încetiniri a creşterii economice, dar fără o analiză temeinică a situaţiei economice, toate aceste aşa-zise măsuri nu-şi mai ating scopul, micile creşteri fiind înghiţite de altfel, de inflaţie, creşterea carburanţilor, a ratelor la credite şi a produselor agroalimentare„, a conchis Sighiartău.

3 COMENTARII

 1. Nu credem … si este adevarat ce spuneti Dvs, dar astazi, datorita acestei prostii cu ” salariul minim pe economie ” … toti patronii au devenit ca niste ” stapani de sclavi ” … ( inclusiv voi Sigartaii ) iar salariatii lor … ” sclavii ” fortzati sa munceasca aproape de gratis .
  Ar trebui acest „salar minim ” sa fie gandit pe categorii de personal, dupa scoala urmata, calificare si experientza profesionala ” … coroborat cu COSUL ZILNIC , nicidecum asa ca astazi, cand patronii se prevaleaza de acest drept… de ” salar minim pe economie ” … dar niciunul dintre patroni nu si-l l-ar dori sa-l aiba si se plang ca oamenii decat sa mearga la ei sa munceasca, mai bine stau acasa .
  Este prost gandita aceasta politica frate Roby … Stiu ca nu va place voua patronilor ceea ce va spun, dara asta doare si de aia va fug muncitorii ( pardon… ” sclavi „… ) de pe domenii si proprietati !

 2. Azi-maine , toate patronatele vor ramane fara sclavi si vor trebui sa munceasca ei si familiile lor . Grele zile o sa urmeze , pana la o NOUA REVOLUTIE prin care se va reintoarce , daca nu comunismul, cel putin SOCIALISMUL … inapoi in toate tzarile sarace , medii si slab dezvoltate , pentru ca n-a fost bine pe vremea comunismului feroce, dar oricum a fost mult mai bine ca astazi , fara sa fiu nostalgic dupa vremurile trecute !

 3. Vezi comentariul urmator frate Robytza… care o sa va cam dea fiori !

  Stimate domn, teoria cu ” salariul minim pe economie ” este o mare porcarie in tzara asta, ptr ca toti patronii se prevaleaza de aceasta reglementare si toate posturile si functiile , le-au legat de ” salariul minim pe economie ” care nu este absolut deloc atractiv pentru tineri .

  Fenomenul care se intampla astazi in Romania, poate fi stopat , astfel incat tinerii sa aiba atractie spre posturile si functiile ramase libere si neocupate, fara sa plece din tzra , iar patronatele sa aiba fortza de munca :
  1/. Toate societatile lucrative, sau nonlucrative, sa angajeze personalul de care are nevoie, prin „inchiriere” de la Fortele de Munca , unde sa fie obligati sa depuna un „necesar de personal ” si de unde sa provina personalul care sa munceasca pentru „ei” , fiind interzisa angajarea directa de personal, de catre societatea respectiva ;
  2/. Pantru angajare, solicitantii sa se adreseze cu cerere de personal la ITM, unde acestia sa-i faca ” contract de munca ” potrivit solicitarii societatilor care au locuri de munca libere si neocupate si personalul sa fie salariatul STATULUI si nu al societatii pe care o deserveste ;
  3/. Statul sa oblige societatile care angajeaza personalul de care are nevoie, sa achite la zi, toate taxele aferente ( chirie pentru persoana inchiriata , salariul, taxele ptr ocrotirea sociala… concedii… asistenta sociala… etc. etc. ) si cine nu achita aceste obigatii financiare si fiscale, sa fie tras la raspundere penala imediat ;
  4/. Orice litigiu de munca , sa fie purtat cu ITM-ul si nu cu societatea unde persoana lucreaza si sa nu se mai afle in situatia ca ajunge cineva la pensie si pentru el nu a contribuit nimeni cu nici un ban… cum se intampla astazi in unele domenii ;
  5/. Ca pe vremea lui Ceausescu, sa fie data o lege prin care sa se faca o ierarhie de functii si ocupatiuni, astfel incat indiferent la ce societate lucreaza cineva, pentru aceiasi functie si aceleasi competente, sa aiba salariu egal , stabilit STANDARD la nivel national si nicidecum ” salar minim pe economie ” cum este astazi si in „spatele ” caruia se ascund majoritatea societatilor lucrative … ;
  6/.Pentru a putea solicita personalul de care are nevoie, societatile sa poata solicita atatea locuri de munca cat venit are si poate asigura salariile necesare, NU LA MINIMUL PE ECONOMIE , ci potrivit STANDARDULUI OCUPATIONAL NATIONAL . Cine nu poate asigura aceste salarii, sa fie obligat sa munceasca ” el – patronul ” cu familia sa … si nicidecum sa exploateze salariatii pe care ii are.
  7/.De altfel, raporturile de munca sa fie intre persoane si Statul Roman – garantul locurilor de munca , salariilor si pensiilor tuturor celor care muncesc si nicidecum intre acestia si patronate , care in marea lor majoritate nu au alt PLAN ( Proiect national ) decat EXPLOATAREA OAMENILOR , ca niste ” stapani de scalvi ” .
  8/. Statul, sa anuleze orice forma de „ajutor social ” pentru cei apti de munca si care refuza sa munceasca si mai mult, pentru aceasta categorie de populatie, sa infiinteze ” Centre de munca fortzata in folosul comunitatii ” , unde sa fie obligati sa munceasca contacost bineinteles, obligatoriu, daca ei nu vor benevol, potrivit calificarii, competentei si experientei profesionale ;
  9/. Tuturor celor care sunt scolarizati pe banii publici ai statului, sa nu li se elibereze diplomele de studii si calificari, decat numai dupa ce muncesc pentru STATUL ROMAN ( pentru Romania ) aici in tzara cel putin 10 ani de zile , angajarea sa se faca pe baza de repartitii dupa absolvirea scolilor, sau pe baza de „adeverinte ” simple, din care sa rezulte calificarea si scoala urmata ;
  10/. Cine nu isi gaseste loc de munca ” la oras ” sa fie fortzat sa munceasca in agricultura „la tzara ” … nu sa stea puturos , urland a ” foame ” cu mainile intinse la Primariile Locale . Daca nu vor benevol, sa fie cu ” munca fortzata in folosul comunitatii ” dar remunerata, ca „salariat ( fortzat ) la stat , cu chirie catre „domeniile publice ale statului ” sau catre patronate ;
  11/. Totodata, statul Roman, sa fie obligat ca toate scolarizarile facute, sa fie proportional cu cerintele economiei national, unde si scolile particulare sa nu poata califica si scolariza mai mult decat statul poate asigura locurile de munca necesare . Pentru studii superioare, de jos in sus, admiterea sa se faca exlusiv pe baza de examene de admintere nicidecum tinandu-se cont de notele obtiunute in timul anilor de studii … cum se intampla astazi, note care sunt foarte subiective , nicidecum bazate pe competentza si capacitatea intelectiva al celor care studiaza . Astazi, este plin de ” diplome la pune x-ul ” cu o adevarata inflatie de diplome, fara nici o valoare sociala si nimeni nu mai vrea sa urmeze scoli profesionale – desi are capacitatea intelectiva fizica si psihica doar ptr acest nivel de scolarizare si calificare .

  Veti spune ca sunt idei comuniste. Eu zic ca NICIDECUM ci idei de ocrotire si protectie a salariatilor, prin care oamenii sa isi gaseasca locuri de munca, salarii si pensii garantate, sa nu mai trebuiasca sa ” fuga din tzara ” si patronatele sa isi adopte activitatea dupa cati bani au si cat personal poate plati, nicidecum sub masca ” minimului pe conomie ” … determinand marea masa de populatie , sa aleaga varianta mai bine sa stea acasa si sa nu faca nimic pe banii primiti ca ajutor social , decat sa munceasca aproape gratis pentru patronii ” stapani de scalvi ” pe acre-i avem astazi .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here