Finalul anului 2007 a adus la Primaria Oradea o rocada între Petru Filip si Mihai Groza. Prefectura Bihor a fost parasita de Ilie Bolojan în locul caruia a fost numit ex-liberalul Mircea Ghitea. Anul care este pe final a dat valoarea fiecarui partid în parte prin testul europarlamentarelor.

GAZETA va ofera la final de an o retrospectiva a celor mai importante evenimente politice din Bihor precum si o trecere în revista a unor fragmente din interviurile acordate publicatiei noastre de diferiti oameni politici. În acest an Oradea si-a schimbat primarul, iar Prefectura Bihor a schimbat persoana care ocupa cea mai înalta pozitie de reprezentant al guvernului de la nivel judetean. Presedintelui CJ Bihor, Alexandru Kiss, i s-au (re)descoperit câteva probleme penale, iar tandemul PD-UDMR care a condus ani buni municipiul si judetul pare ca scârtie din toate încheieturile.

Diagnostic pentru Oradea

În luna martie a acestui an primarul Petru Filip a prezentat rezultatele unui studiu care a radiografiat din punct de vedere economic situatia municipiului Oradea. “Agentia internationala Fitch Ratings a atribuit Municipiului Oradea un rating pe termen lung în moneda nationala si valuta 'BBB minus’, iar pe termen scurt 'F3’ si a estimat o perspectiva stabila a riscului financiar”, asa îsi începe celebra firma de rating raportul care evalueaza municipiul de pe malul Crisului Repede. Conform studiului “calificativele de rating reflecta performanta solida de exploatare si bunastarea economiei locale, peste media nationala”. Calificativele de rating reflecta deasemenea politica prudenta privind managementul datoriilor, limitarea riscului cursului valutar si a riscurilor de refinantare, precum si datoria publica limitata, desi cea din urma va creste, în vederea asigurarii resurselor pentru finantarea necesarului de investitii în crestere. Calificativele iau în considerare flexibilitatea financiara limitata a municipalitatii, comuna tuturor oraselor din România. Prognoza stabila reflecta asteptarile agentiei Fitch privind mentinerea unei performante bugetare solide, sustinuta de cresterea economica locala si controlul cheltuielilor operationale. “Datorita solidei performante bugetare, ratele de acoperire a serviciului datoriei vor înregistra valori bune. Cu conditia ca datoria publica contractata sa creasca conform previziunilor, o viitoare îmbunatatire a performantei bugetare a municipiului va avea un efect pozitiv asupra ratingului, pe termen mediu. Performanta bugetara a municipiului a fost solida în perioada 2001-2005, rezultatul curent însumând un procent de 13% din veniturile curente si acoperind de peste 3 ori serviciul datoriei înregistrat. Se asteapta ca performanta bugetara a municipiului Oradea sa ramâna solida în urmatorii trei ani. Aceasta se datoreaza  unei economii locale dezvoltate si dinamice, care sustine cresterea veniturilor, având în vedere faptul ca o parte substantiala din venituri sunt generate pe plan local – cotele defalcate din impozitul pe venitul local si taxele locale (care au reprezentat 41% din veniturile operationale în 2005)”. Bugetul orasului este caracterizat de o flexibilitate limitata a veniturilor si cheltuielilor, statul controleaza baza de impozitare si procentele de impozitare, stabilind limite pentru taxele locale. Oradea are un plan de investitii de capital important, pentru îmbunatatirea infrastructurii si accesibilitatii, principalele proiecte fiind reteaua de drumuri (inelul orasului), utilitati publice (alimentare cu apa/canal, sistem energetic) si regenerare urbana. Marile nevoi de investitii în infrastructura si investitiile în crestere pe care si le-a propus conducerea orasului vor contribui la cresterea rigiditatii bugetului.

Lupta pentru Oradea

Viceprimarii Rozalia Biro si Mihai Groza s-au luptat pentru a ocupa fotoliul de primar lasat liber de Petru Filip. Dupa îndelungi dispute si controverse care au fost pe punctul de a degenera într-o reala lupta fizica, Consiliul Local Oradea si-a ales primarul interimar în persoana viceprimarului democrat Mihai Groza. Tensiunea din Sala  „Traian Mosoiu” a Primariei Oradea a atins cote maxime si a culminat cu amenintari verbale si jigniri. Nervii consilierilor locali au fost întinsi la maxim, iar votul s-a exercitat la limita legii si chiar dincolo de prevederile acesteia. Noul edil sef a fost ales ca urmare a validarii mandatului lui Petru Filip ca parlamentar european. Consiliul Local Oradea a trebuit sa desemneze un primar interimar dintre cei doi viceprimari. Acesta va ocupa aceasta functie pâna la organizarea alegerilor locale din vara anului viitor. Mihai Groza a primit de la consilieri 14 voturi, iar Rozalia Biro 13. Groza a ajuns edil sef prin voturile PD (10 la numar), voturile celor doi consilieri PRM si înca doua voturi de la PSD – acordate de Ioan Mintas si Silvia Suciu. Rozalia Biro a fost votata de UDMR, PNL si doi consilieri de la PSD. Sedinta de alegere a noului primar a fost extrem de tensionata si a durat mai bine de patru ore.

„Voi fi un primar interimar pentru toti oradenii, indiferent de etnie. Multumesc celor care au votat asa cum i-a îndemnat constiinta, fara a se supune presiunilor unor grupuri de interese”, a declarat Mihai Groza dupa ce a fost confirmat primar interimar.

Opozitia dezbinata critica si lauda

Claudiu Pop, deputatul PSD de Bihor a avut de laudat si criticat în acelas timp puterea PNL-PD. „Vreau sa fiu realist si sa spun ca anul 2006 a însemnat pentru Bihor anul cu cele mai mari fonduri venite de la Guvern. Trebuie sa dam cezarului ce este al cezarului. Prin ministrii si influenta pe care o manifesta au reusit sa aduca peste 1400 de miliarde pentru judetul Bihor, s-ar putea sa fim primul loc pe tara la fondurile venite de la Bucuresti. Lucru laudabil, nu ma intereseaza cine aduce banii, ma intereseaza sa fie adusi. Din opozitie am adus aproximativ 30 de miliarde pe anumite proiecte în comune. Din pacate la Autostrada Transilvaniei nu s-a miscat un milimetru, noi am promis 100 km pe an de autostrada în campania electorala si îi faceam, am lasat în cont 300 milioane de euro pentru autostrada. Cât priveste drumurile din judet, stim foarte bine ca daca vrei sa ajungi la Valea lui Mihai sau Baia Mare trebuie sa mergi prin Ungaria. Referitor la Aeroport am convingerea ca colegii din Consiliul Judetean Bihor sa gaseasca posibilitatea dezvoltarii lui. Stiti foarte bine însa ca majoritatea în CJ Bihor nu este data de PSD”, sustinea social democratul într-un interviu acordat GAZETEI.

Claudiu Pop si-a facut si autocritica. „A spus-o presedintele partidului Mircea Geoana ca e normal ca dupa fiecare ciclu cu examenul final dat de alegeri, în momentul în care nu ai avut rezultatele la care te-ai înhamat sa îti pui la dispozitia colegilor demisia. Sunt de acord cu acest lucru si o spun din pozitia de vicepresedinte al PSD Bihor. Fac parte din aceasta conducere judeteana si în momentul în care nu am avea rezultatele pe care ni le-am însusit, e normal ca ai nostri colegi sa poata decide daca suntem buni sa conducem în continuare sau trebuie sa vina altii. Nu doar Dan Matei sau Mihai Bar trebuie sa-si depuna demisia, ci întregul birou municipal si judetean, iar colegii nostri trebuie sa decida daca trebuie sa vina altii”.

Pe de alta parte PSD Bihor s-a confruntat în acest an cu grave tensiuni interne. În urma rezultatelor dezastroase de la alegerile europarlamentare un vicepresedinte al TSD Oradea, Horea Vuscan, a cerut demisia lui Mihai Bar. „Un adevarat lider politic trebuie sa fie locomotiva partidului. Nu dorim ca în urma alegerilor locale de anul viitor sa tragem linie si sa constatam acelasi esec pe care social-democratii în contabilizeaza constant în judetul Bihor. Nu trebuie sa asteptati ca presa sau colegii din partid sa va ceara demisia în conferinte de presa, la emisiuni televizate sau pe la colturi în cadrul întâlnirilor de partid. Eu am decis sa va cer public acest lucru asumându-mi deschis aceasta pozitie”.

Alexandru Athanasiu, senator PSD de Bihor, nu a ezitat în acest an sa critice public actuala conducere a partidului din care face parte. „Eu cred ca partidul nu si-a gasit o conducere care sa de-a o perceptie de legitimitate pâna la capat. Poate si esecurile actualei echipe, sunt esecuri, partidul nu creste în sondaje avem 20% fata de 37%. Ceea ce arata ca partidul nu are o directie foarte clara. Are miscari brauniene. Nu sunt dispute doctrinare, sunt dispute între persoane care slabesc institutiile. Nu este o confruntare de idei. Lipseste o perceptie de forta a actualei conduceri”.

„Dictatura din CJ Bihor”

Consilierul PRM, Felix Cozma, critica în termeni foarte duri conducerea CJ Bihor în frunte cu presedintele Alexandru Kiss. „Consiliul Judetean Bihor nu este condus! Consiliul Judetean Bihor este manevrat de un grup sau poate de doua grupuri de interese. În orice caz, noi, consilierii judeteani ai PRM, vom fi foarte atenti cu ceea ce se va întâmpla în perioada urmatoare. Suntem si sunteti si dumneavoastra la curent cu suspiciunile grave care planeaza asupra conducerii consiliului judetean si problemele ce s-au ridicat în ceea ce priveste unele decizii ale presedintelui Alexandru Kiss. Din punct de vedere politic, în cadrul consiliului judetean adevarata opozitie este formata din cei doi consilieri ai Partidului România Mare. Colegii din PSD ni se alatura, dar nu întotdeauna. Din pacate cred ca sunt mânati de alte ambitii decât de a face ceva în consiliul judetean si îmi pare rau pentru acest lucru, nu vreau sa îi atac în vreun fel. Cu colegii de la PNL am reusit o apropiere, dar cred ca vine pe fondul unor resentimente ale liberalilor ca nu sunt ei pe locul UDMR-ului sau ale PD-ului. Dar nu avem parte de o opozitie constructiva din partea PSD sau PNL cu care sa te poti bate când vine vorba de acordarea unui vot. Din punctul meu de vedere nu exista o opozitie politica în cadrul Consiliului Judetean Bihor”. Felix Cozma va cere suspendarea din functie a lui Alexandru Kiss daca DIICOT Oradea va confirma cercetarea penala a presedintelui consiliului judetean într-un dosar de spalare de bani.

Testul europarlamentarelor

Liderul PD Bihor, Petru Filip, proaspat ales în postura de europarlamentar considera ca aceasta campanie a fost cea mai buna realizata de filiala bihoreana a democratilor din anul 1990 pâna în prezent. Tipul de campanie care s-a dovedit câstigator pentru democratii bihoreni a fost cel din usa în usa. „Efortul uman de implicare a fost mare… judetul Bihor alaturi de judetul Iasi are cea mai mare dispersie si cel mai mare numar de sectii de votare din tara – 636”. PD Bihor a contabilizat un scor de 30,18% ceea ce înseamna 50.504 voturi (partidul obtinând 28,81% la nivel national). Scorul democratilor pe Oradea a fost covârsitor – 35,62%. Este de mentionat ca aceste procente sunt peste cele înregistrate de partid la alegerile locale din anul 2004.

În judet PD a reusit sa umileasca organizatia PSD Beius, unde social democratii au primar pe Silviu Odobasian si viceprimar Viorel Iuhas. PD Beius a luat în fieful social democratilor un scor de 44%, în timp ce PSD a mai putin de jumatate din voturile democratilor – 20,48%. Culmea ironiei face ca organizarea exemplara a PD Beius sa fie realizata chiar de un fost pesedist, Gavrila Ghilea, vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor.

Consecinta europarlamentarelor este imensa pentru PD Bihor. Liderul filialei si primarul în exercitiu al Oradiei devine europarlamentar. Alegerile locale de anul viitor vor fi primele alegeri locale post-decembriste din Oradea la care nu va candida din partea democratilor Petru Filip (care are la activ trei mandate si un interimat la Primaria de pe malurile Crisului Repede). În cursa pentru Primaria Oradea au intrat în competitie interna de partid: Mihai Groza – viceprimar, Mircea Matei – consilier local, Gheorghe Carp – directorul Spitalului de Copii si Nicusor Lepadatu – consilier local si medic.

Dezastru la PSD

PSD Bihor a obtinut cel mai slab scor din toate filialele din tara cu exceptia judetelor Covasna, Harghita si Mures. Social democratii bihoreni au luat 12,51% (20.938 voturi) situându-se pe locul patru dupa PD, UDMR si PNL Bihor. PSD Oradea a luat un scor si mai mic de 9,37%. Asta în conditiile în care, la nivel national, socialistii au luat un procent mai putin rusinant de 23,11%. PSD a câstigat doar în cinci comune din Bihor: Cefa, Tetchea, Rosia, Capâlna si Draganesti din cele aproximativ cele 90 de comune. Primarii care au plecat de la PSD la PD au fost foarte constiinciosi în a aduce voturi noului partid, ridiculizând astfel toate declaratiile presedintelui PSD Bihor, Mihai Bar, care sustinea ca primeste semnale ca respectivii primari ar dori sa-si reîntoarca fata la social-democratie.

Senatorul PSD de Bihor, Alexandru Athanasiu, europarlamentar în exercitiu a catalogat ca fiind satisfacator scorul obtinut de partid la nivel national, însa procentul obtinut de PSD Bihor este considerat de Athanasiu ca fiind unul slab.

Pesedistii bihoreni nu au scapat nici de ironia democratilor. „Despre mortii politici numai de bine… Îi doresc domnului Mircea Geoana sa îl pastreze cât mai mult timp pe Mihai Bar la conducerea PSD Bihor, cât mai multi ani,… pâna la adânci batrânete si dupa aceea”, a declarat sarcastic liderul PD Bihor, Petru Filip.

La doar doua zile de la aflarea rezultatelor dezastroase de la alegerile europarlamentare, Mihai Bar nu a ezitat însa sa declare pentru „Jurnalul de dimineata” ca intentioneaza sa candideze la postura de presedinte al Consiliului Judetean Bihor în contextul în care aceasta functie se va alege anul viitor pe baza votului uninominal în doua tururi de scrutin.

De precizat ca, din anul 2004, Mihai Bar mai are la activ o înfrângere usturatoare la Primaria Oradea, unde a pierdut rusinos pe locul patru în urma candidatii PD, UMDR si PNL. Mihai Bar a luat 9.177 voturi (11,44%) în timp ce Petru Filip a obtinut 38.266 voturi (47,73%), Rozalia Biro – 16.566 voturi (20,66%) si Cornel Popa – 9.804 (12,22%).

Liberali mediocri

Desi a dus o campanie agresiva prin care a adus în Bihor nenumarati ministri, liderul PNL Bihor, Cornel Popa, vicepresedinte la nivel national al liberalilor, nu se poate lauda cu rezultate foarte bune. PNL Bihor a obtinut un scor de 13,32% (22.299), sub media pe tara a partidului de 13,44%. O circumstanta atenuanta pentru PNL poate fi prezenta în Bihor a unui procent de aproximativ 28-30% de populatie maghiara, lucru care nu a împiedicat de exemplu organizatia PD Bihor de a obtine cu 1,37% peste media partidului. Organizatia care a tras scorul PNL Bihor în jos, ca o adevarata piatra de moara a fost Oradea unde liberalii au luat doar 6,67%. Fostul presedinte PNL Oradea, Gavril Grebenisan a devenit presedintele PLD Bihor si a luat pe Oradea un scor apropiat de liberali – 4,41%. Totusi liberali democratii bihoreni au luat un procent ridicol de numai 2,74% (4.590 voturi) în comparatie cu 7,78% la nivel national.

Pe finalul acestui an liberalii oradeni si-au ales un nou presedinte în perosana secretarului de stat din ministerul mediului, Lucia Varga.

Maghiari divizati

În municipiul Oradea voturile maghiarilor s-au împartit aproape egal între episcopul reformat Laszlo Tokes si UDMR. Diferenta a fost doar de doua procente în favoarea UDMR, 15,99% la 13,96%. Pe Bihor udemeristii au câstigat categoric cu 17,97% (30.069 de voturi) fata de cele 9,92% (16.609 de voturi) ale episcopului Eparhiei de pe lânga Piatra Craiului. La nivel national UDMR are 5,52%, iar Laszlo Tokes, 3,44%. Presedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, este de parere ca scrutinul european din 25 noiembrie e o victorie pe patru fronturi – cel deschis de Traian Basescu cu votul uninominal, pe cel intern cu Tokes Laszlo, pe un front “al neîncrederii în sine” unii membri ai UDMR aveau dubii ca se va trece peste pragul electoral, dar si pe frontul sondajelor de opinie.

Sub prag, sub medie

PNG, PRM, PC si PIN Bihor au obtinut sub media nationala a formatiunilor din care fac parte. PNG Bihor – 3,57 (5.971 voturi) fata de 4,85% la nivel national. Gheorghe Pintea liderul PNG Bihor era foarte optimist cu doua zile înainte de vot si credea într-un scor de pâna la 10%. Oastea bihoreana a lui Vadim a strâns 3,99% (6.673 voturi) sub cele 4,15% obtinute pe tara, iar PIN a luat în Bihor 1,65% (2.768 voturi) si 2,43% pe tara.

Presedintele PC Bihor, Octavian Bara si-a dat demisia în urma scorului de 1,82% (3.040 de voturi). Acesta îsi anuntase intentia de a demisiona înca din campania electorala în conditiile în care nu va obtine procentul de 5%. Bara si-a respectat cuvântul dat si a declarat ca pe data de 8 decembrie când se va întruni conferinta judeteana a PC Bihor nu va mai candida la sefia filialei. Oganizatia judeteana a PC a fost preluata de Traian Bodea, vicepresedinte PC Oradea si candidatul conservatorilor la Primaria Oradea.

Anul lui Tokes

Episcol Eparhiei Reformate de pe lânga Piatra Craiului a devenit europarlamentar candidând independent având un virulent discurs anti-UDMR. „Sistemul totalitar creat de Nicolae Ceausescu se poate asemana cu sistemul totalitar al UDMR-ului. UDMR este un partid postcomunist totalitar care mentine un sistem unipartinic”.

Anul 2008 – an electoral

Primaria Oradea este fotrareata cea mai râvnita de fortele politice.  Între Gheorghe Carp, Nicusor Lepadatu, Mircea Matei si Mihai Groza s-ar putea da lupta în PD pentru Primaria municipiului. PNL cauta un mic Basescu pentru a câstiga municipalitatea oradeana, unele surse îl indica pe fostul prefect, Ilie Bolojan. Lupii tineri, Traian Bodea (PC) si Calin Raita (PNG) a caror avere se numara în milioane de euro pot sa produca o surpriza. PSD merge pe mâna lui Dan Matei, fiind primul partid care si-a desemnat un candidat – cu un an înaintea alegerilor.

Daniel Meze

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.