O echipă de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bistrița-Năsăud, condusă de comisarul șef adjunct Stelian Dolha a controlat miercuri, 13 iulie, un complex hotelier din stațiunea Colibița, ca urmare a unor sesizări primite online de la consumatori din întreagă țară, legate de produsele servite de restaurantul operatorului. 

Comisarii ANPC au depistat în zona blocului alimentar și a bucătăriei complexului care servește masa pentru zeci de consumatori cazați în complexul hotelier, produse alimentare nesigure, fără informații de identificare, alimente depozitate în condiții improprii sau/și pregătite cu ustensile și echipamente neconforme, cu igiena precară, cu depuneri de grăsime, urme de mucegai și ulei ars.

Concret, echipa de control a constatat în bucătăria complexului administrat de SC COR ADYANA SRL din stațiunea Colibița:

1. Prezența în bucătăria și blocul alimentar a unor produse folosite ca materii prime, nesigure, care nu aveau atașate informațiile de identificare, data limită de consum și data durabilității minimale stabilite de producător. Aceste materii prime fără date de proveniență utilizate la preparatele culinare servite consumatorilor erau depozitate într-o cameră frigorifica care prezenta condiții improprii pentru depozitarea produselor alimentare : ușa cu garnitura etanșare deteriorată, grătar protecție ventilator cu depuneri de praf și pereți exteriori cu urme de mucegai.

2. La data și ora efectuării controlului în bucătăria unității erau utilizate echipamente și ustensile neconforme: mașină de gătit, tăvițe și tigăi cu depuneri de grăsime arsă, cuțite cu mâner din lemn, friptioze (friteuse) cu uleiul ars și coșuri de gunoi pentru resturi alimentare fără capac. Recipientele multor produse folosite la preparare erau larg deschise, igiena mesei de gătit era precară.

3. La punctul de lucru al operatorului nu era afișat certificatul de înregistrare la Registrul Comerțului. Ca urmare a neregulilor depistate care pun în pericol sănătatea consumatorilor deserviți de operatorul din Colibița, comisarii CJPC Bistriță-Năsăud au dispus măsura de oprire temporară de la prestarea serviciilor blocului alimentar (bucătărie și camera frigorifică). Activitatea din zonele închise nu va putea fi reluata decât după remedierea deficiențelor care pun în pericol sănătatea consumatorilor. În plus operatorul economic a fost sancționat cu amenda contravențională de 55.000 lei și avertisment. Au fost de asemenea oprite definitiv de la utilizare produse în cantitate de 71,100 kg cu valoare de 2164,70 lei.

“Atunci când atragi consumatori de la sute de kilometri depărtare cu promisiunea că vor avea parte de o adevărată oază de relaxare în zona cu cel mai ozonat aer din țară și de-o vacanță binemeritată, nu-ți poți permite să le pui în pericol sănătatea și starea de bine prin asemenea practici. Operatorul poate să-și reia activitatea din zona bucătăriei și blocului alimentar abia după ce demonstrează că și-a remediat deficiențele și are condiții optime de pregătire a alimentelor. Comisarii CJPC vor continua să urmărească activitatea operatorilor din zonele frecventate de turiști și să facă atât controale tematice cât și punctuale, la sesizări”, a transmis Stelian Dolha, comisarul șef adjunct CJPC Bistrița-Năsăud.

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here