Baronul Emil Radu Moldovan are în subordonată o angajată urmărită penal pentru activitatea pe care o desfăşoară. Este vorba despre directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC), Delia Claudia Fontul, care este urmărită penal conform unei sentinţe a Tribunalului Bistriţa-Năsăud. De altfel, în oraş ar circula zvonuri care spun că Voichiţa Moldovan, nevasta baronului, i-ar fi surprins pe cei doi în biroul preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud în ipostaze mai mult decât prietenoase, potrivit unor surse. Directorul DGASPC neagă relaţiile mai mult decât ierarhice cu preşedintele CJ BN, dar ei nici măcar nu i se pare o problemă că este urmărită penală şi să conducă direcţia. 

Preoteasa urmărită penal

Urmăriţii penali ar trebui să conducă instituţiile publice. Ar fi o nouă modă care ar putea fi lansată de la Bistriţa-Năsăud  în toată ţara. Este vorba despre un angajat al lui Emil Radu Moldovan, baron care se pare că în ultima perioadă sfidează legea în toate articolele ei. Directoarea DGASPC, Delia Claudia Fontul, este o subordonată urmărită penal. Scuza directoarei este că alţi oameni din conducerea direcţiei au luat neînceperea urmăririi penale, dar uită să menţioneze că la contestaţia lui Augustin Curtuiuş faţă de acea sentinţă dată de procurori doar cazul ei a fost trimis din nou spre urmărire penală. Directoarea ar avea şi relaţii apropiate cu şeful ei, despre care ea chiar recunoaşte că a auzit, dar le neagă cu desăvârşire. Colac peste pupăză, Delia Claudia Fontul este şi preoteasa.

Delia Claudia Fontul ar fi urmărită penal pentru abuz în serviciu pentru fapte petrecute în 2013, la câteva luni de la instalarea în funcţia de director. Ea ar fi neglijat o persoană care suferă de un handicap motor sever. Mai mult decât atât, petentul a arătat că a fost dat afară abuziv din centrul de servicii sociale “Sfântul Luca” Beclean, fără a i se înlocui măsura supravegherii permanente cu măsura supravegherii la domiciliu. Cu toate acestea, oficialii DGASPC în frunte cu Delia Fontul Claudia i-au răspuns acelei persoane, fără însă a se lua nicio măsură care să arate paşii care vor fi urmaţi pentru a I se acorda servicii sociale.

“În ceea ce priveşte plângerea formulată împotriva intimatei Fontul Delia Claudia-aceasta vizează fapte comise în perioada ianuarie 2013-martie 2013, care trebuiau analizate în cadrul unui dosar nou format, delimitat de plângerile preexistente, întrucât aspectele reclamate sunt ulterior faptelor raportat la care s-au formulat plângeri de către petent, şi raportat la care instanţele judecătoreşti au dispus începerea urmăririi penale”, arată magistratul în sentinţa citată.

Magistratul Adina Găurean de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud le-a trimis procurorilor cauza actualei directoare a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Bistriţa, Delia Fontul, spre demararea urmăririi penale. Procurorii au dat iniţial neînceperea urmăririi penale pentru “abuz în serviciu” şi ”lăsare fără ajutor”, însă în cazul actualei directoare, dosarul a fost trimis procurorilor pentru reînceperea urmăririi penale. Probabil că procurorilor din subordinea lui Diana Luminiţa Sipoş le-a fost mult prea lene să instrumenteze din prima acest dosar cum scrie în litera legii, ca să nu bănuim alte intervenţii.

S-a cerut arestarea directoarei

Petentul a cerut chiar arestarea învinuitei Fontul Delia Claudia, întrucât “această persoană de asemenea refuză să dispună internarea sa în regim de urgenţă”, arată magistratul în sentinţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

“Partea vătămată Curtuiuş Augustin din municipiul Bistriţa suferă de un handicap psihomotor sever, respective <tetrapareză cu predominanţa paraparezei, incontinenţă sfincteriană avansată şi stare post traumatism vertebr-medular C-5, C-6>, ca urmare a unui accident ce a avut loc în cursul anului 2011, soldat cu imobilizarea acesteia într-un scaun cu rotile”, se arată în sentinţa judecătorilor.

Instanţa a mai reţinut că, deşi prin Sentinţa penală nr. 127/F/2011 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud s-a dispus începerea urmăririi penale, raportat la făptuitorii-intimaţii M.M., R.V.M., V.L. şi C.A., dispunându-se ascultarea petentului, pentru ca aceasta să precizeze ce fapte impută fiecăreia dintre persoanele menţionate în plângere şi cum sunt probate, nu s-a efectuat în mod complet acest lucru, consemnând-se în declaraţia luată petentului doar faptul că acesta îşi menţine plângerile din datele de 16 sept 2009 şi 25 iunie 2009“, arată magistratul în sentinţa citată. 

CJ BN a aflat din GAZETA de Bistriţa

Oficialii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud nu ştiau despre faptul că au o subordonată urmărită penal. Au aflat şi de această dată din ziarul de investigaţii Gazeta de Bistriţa.

”Încă nu am primit nicio confirmare oficială. În momentul în care vom primi o notificare oficială vom da un răspuns, dar până atunci nu putem să ne pronunţăm. Până atunci lăsăm instituţiile statului să îşi facă treaba”, a declarat Bogdan Ivan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Ce spune urmărita penal?

“Dosarul este început de fostul beneficiar, început din 2006, au fost cercetaţi toţi directorii instituţiei. S-a dat o rezoluţie de neînceperea urmăririi penale faţă de toţi directorii şi ulterior s-a făcut o contestaţie şi s-a dispus trimiterea pentru cercetarea soluţiei. Nu am fost chemată la parchet, ci la organele de poliţie. Am fost chemată înainte de a se da rezoluţia de NUP şi am dat o declaraţie. Ulterior nu am fost solicitată, oricum mi-am angajat apărător. Vom vedea ce soluţie vor da.

Nu consider că este nicio problemă(n.r. întrebată dacă i se pare o problemă faptul că este urmărită penal şi deţine funcţia de director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud). Consider că nu sunt vinovată. Faptele sunt similare cu a celorlalţi oameni din conducerea instituţiei.

Am auzit şi eu şi am rămas profund consternată(n.r. că nevasta baronului Radu Moldovan ar fi surprins-o în biroul acestuia în ipostaze apropiate cu preşedinte). Nu avem alte relaţii în afară de o relaţie ierarhică. Surprinsă am rămas şi eu când am auzit. Am primit mesaje pe telefon. Îmi pare rău că sunt denigraţi oamenii fără dovezi pertinente. Am o relaţie ierarhică, nu am alte relaţii personale”, a declarat Delia Claudia Fontul, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud.

radu moldovan 1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here