Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost atrași de jocurile de noroc. Mirajul câștigurilor rapide i-a determinat să parieze pe zaruri, cărți de joc sau pe diferite competiții sportive. 

O dovadă clasă este Colosseum, clădirea impunătoare și spectaculoasă din Roma, construită în secolul I dHr, pe vremea îmăratului Vespasian. Arena, care avea o capacitate de până la 80 000 de locuri, era folosită pentru concursuri cu gladiatori și spectacole publice. Se pune că, încă din acele vremuri, membrii claselor sociale superioare pariau pe gladiatori.

Apoi lucrurile au evoluat și totul s-a concentrat în jurul cazinourilor. La început, un cazinou desemna un loc unde se desfășurau mai multe tipuri de activități, incluzând și jocurile de noroc. Se spune că primul cazinou legal a apărut în 1765 în stațiunea Baden din Elveția. 

În România, primul cazinou ar fi apărut la Vatra Dornei, în anii 1896-1898. Sub cupola sa se desfășurau diverse activități culturale, existând un teatru, o bibliotecă, o sală de concerte, dar și o sală unde se desfășurau jocuri de noroc. Era mândria imperiului austriac, fiind una dintre cele mai impresionate clădiri construite la acea vreme în zona Bucovinei.

În acea perioadă, nu oricine putea să meargă la cazinoul din Vatra Dornei. Acesta atrăgea oameni înstăriți intelectualii, pe cei cu sânge albastru regal sau turiștii înstăriți. Și în prezent, cazinourile fizice te obligă să ai un anumit statut și o conduită aparte, ușa acestora nefiind deschisă tuturor.

Odată cu evoluția jocurilor de noroc, au apărut tot mai multe săli unde se pot practica, acestea fiind mai accesibile oamenilor de rând. Acum găsiți jocuri slot orice agenție LOTO sau casă de pariuri sportive. 

Odată cu evoluția tehnologiei și a internetului, au apărut și cazinourile online, acestea fiind la îndemâna oricui are un smartphone și acces la internet. La început, în timp ce cazinourile clasice, sălile de pariuri sportive și sălile de jocuri de noroc puteau și pot funcționa în baza unor legi și reglementări impuse de autorități încă de pe vremea comuniștilor, cazinourile online nu erau reglementate și nu puteau fi controlate fără un cadru legal și o legislație redactată în această direcție.

Așa a luat naștere Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), în 2013. Această instituție se află în subordinea Ministerului Finanțelor Publice și se ocupă cu autorizarea, gestionarea, controlul și monitorizarea domeniului jocurilor de noroc. 

 ONJN se ocupă cu autorizarea tuturor operatorilor locali de jocuri de noroc cu activitate tradițională. Totodată, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc autorizeaza si monitorizeaza cazinourile online care au ca target jucătorii din România. 

Principalele direcții de activitate ale ONJN sunt: reglementarea și autorizarea jocurilor de noroc tradiționale și online, protecția userilor și a consumatorilor vulnerabili, aplicarea de măsuri pentru de stopare și împiedicarea activităților ilegale. Aici intră fraudele, furtul de identitate și spălarea de bani în domeniul jocurilor de noroc.

Joacă responsabil 

Cu toate că ONJN a fost fondat în 2013, abia în 2015 au apărut primele modificări notabile în reglementarea jocurilor de noroc în mediul virtual. Astfel, Romania a permis cazinourilor online să-și desfășoare activitatea pe internet. 

Cei ce doresc să dezvolte, să organizeze și să exploateze jocurile de noroc în mediul virtual au nevoie de licență. Aceasta se poate obține de la ONJN după îndeplinirea criteriilor de validare și după ce se achită taxa aferentă. 

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc verifică solicitările de licență și evaluează toate firmele solicitante. Nu se emite licența până când nu sunt respectate toate reglementările și condițiile legale pentru autorizarea cazinourilor online. Solicitanții trebuie să dezvolte cazinourile online într-un mod clar, cu informatia prezentată la vedere, fără a fi înșelătoare, interpretabilă sau ambiguu. 

Majoritatea cazinourilor online și a site-urilor cu jocuri de noroc online de pe teritoriul Romaniei au origini străine, cu mici excepții. Indiferent de originea solicitantului, site-urile dedicate jocurilor de noroc au nevoie de licența ONJN pentru a putea activa în România. 

Evident că nu toate site-urile, aplicațiile și cazinourile online sunt licențiate de ONJN pentru a putea desfășura activitatea în România, dar aici este și datoria userilor să verifice lista albă emisă de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. 

Prin creara Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și reglementarea cazinourilor online, userii se pot bucura de practicarea jocurilor de noroc în deplină siguranță, fără a exista riscul de fraude sau alte abateri ilegale asupra lor, cu condiția ca experiența să fie pe un site licențiat. Pe lângă verificarea dacă cazinoul este fiabil, este important să revizuiți varietatea lor de jocuri și servicii pe care le oferă. Majoritatea utilizatorilor online preferă o varietate bună de jocuri slot , Blackjack sau Poker; asigurați-vă că cazinoul dvs. vă oferă jocul preferat.

Astfel, au de câștigat pasionații de jocuri de noroc, firmele care doresc să dezvolte cazinouri online, dar are de câștigat și statul român prin taxele și impozitele încasate. Trebuie menționat faptul că, oricine dorește să scoată banii din contul de jucător într-un cont bancar, i se va calcula impozitul pe suma retrasă care va fi oprit la sursă. Conform acestei legi și acestei proceduri, userul nu mai este nevoit să completeze declarații privind veniturile realizate jocurile de noroc online. Cazinoul online este obligat să calculeze impozitul, să rețină banii și să-i transfere în numele jucătorului către stat.

Conform rapoartelor din 2019, operatorii de jocuri de noroc au virat către bugetul de stat peste 890 de milioane de lei. O parte din suma colectată de stat din jocurile de noroc merge către Ministerul Culturii, Ministerul Educației, Ministerul Tineretului și Sportului și  Ministerul Sănătății. Din viciile oamenilor se fac bani frumoși la bugetul de stat și e bine să fie reinvestiți în bunăstarea lor. 

Încă din cele mai vechi timpuri, industria jocurilor de noroc a alimentat și cu siguranță încă mai pompează bani în structurile subterane ale economiei. În trecut, cazinourile și jocurile de noroc au fost asociate cu gangsterii, mafia, grupările interlope și chiar cu alte acțiuni ilegale. Dar nu trebuie să generalizăm. Dincolo de ideile preconcepute, putem spune că indusstria jocurilor de noroc este una palpitantă, emoționată și chiar frumoasă. Prin apariția organelor de control și a legislației aferente, putem spune că s-a mai spălat din imaginea negativă a acestei industrii. 

Cazinou Online

Fiecare țară, regiune sau teritoriu are propria lege a jocurilor de noroc, fără să existe o structura unitara la nivel global. În același timp, fiecare țară este responsabilă pentru reglementarea jocurilor de noroc și prevenirea acțiunilor ilegale. Toate luptă într-o singură direcție, împotriva spălărilor de bani și a fraudelor. Jucați responsabil!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.