După ce ieri, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul alegătorilor din diaspora înscriși în Registrul Electoral a ajuns la peste 600.000, reacțiile din partea românilor din străinătate nu au întârziat să apară. Cifra este surprinzătoare, ținând cont că numai cu doar câteva zile înainte, după expirarea termenului limită pentru înscriere erau anunțate abia 9.116 de cereri depuse de românii cu domiciliul sau reședința în străinătate, dintre care 6.673 optaseră pentru votul prin corespondență, iar 2.443 pentru secții de vot.

 

După ce timp de câteva luni toți reprezentanții Guvernului, inclusiv premierul Dacian Cioloș, se plângeau că s-au înscris foarte puține persoane în Registrul Electoral din diaspora, numărul acestora a crescut brusc, într-o singură zi”, se arată într-un comunicat de presă remis publicității de către Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE).

Victime colaterale ale acestei creşteri fulgerătoare sunt candidații independenți din diaspora, care strângeau semnături pentru a-și prezenta candidatura, comentează şi Gazeta Românească.

Numărul semnăturilor trebuia să fie de 1% din numărul alegătorilor înregistrați în colegiu, dar nu mai mic de 1.000. Având în vedere că nu se ajunsese la un număr de 10.000 de înscriși, cei cinci-șase curajoși care au decis să sfideze burghezia parlamentarilor trimiși de partide au demarat operațiunile, mobilizându-se și reușind să strângă semnături de ordinul sutelor, poate și peste 1.000. Însă astăzi, în lista comunicată de AEP se menționează și numărul de semnături pentru o candidatură în colegiul 43 (Diaspora, n.n.): 6.099 de semnături”, consemnează publicaţia de limba română din Italia, Gazeta Românească.

Număr alegatori în Registrul Electoral - 19 septembrie 2016
Sursa foto: Autoritatea Electorală Permanentă (www.roaep.ro)

Pavel Croitoru, primul independent român din diaspora care s-a anunţat că va candida la alegerile parlamentare din acest an, s-a arătat extrem de revoltat.

„Nu am cuvinte. Și-au bătut joc de noi. Eu am ținut mereu contactul cu AEP și am solicitat date despre numărul de înscriși, pentru a ști câte semnături să strâng. Într-o adresă trimisă mie personal, în 18 iunie, semnată de Ana Maria Pătru, președinta AEP, mi se spune clar că sunt 1.237 de alegători înscriși la acea dată. De unde au apărut acum 600.000? Sunt niște hoți. Mă simt furat, jignit, batjocorit de instituțiile statului. Cred că partidele s-au speriat de valul de candidați independenți și au decis să ne taie picioarele. Noi nu ne vom lăsa. Dar mă simt furat de Statul român. Vă este frică de noi, independenții din diaspora? Nu am decât un comentariu: ruşine!”, a declarat presei, imediat după apariţia comunicatului din partea AEP, Pavel Croitoru.

Se presupune că cei 600.000 sunt de fapt cetățeni români cu domiciliul în străinătate (cu pașaport CRDS). Ceea ce reclamă românii stabiliţi în afara ţării este însă faptul că reprezentanții AEP și ai Guvernului au îndemnat în nenumărate rânduri ca și cei din această categorie să se înscrie în Registrul Electoral.

Se vede foarte clar că cele două partide mari, PSD și PNL, încearcă orice manevră pentru a-i împiedica pe românii din diaspora să candideze. Scopul lor este să își trimită clientela politică din tară să candideze pe cele câteva locuri alocate diasporei. Problema acestor „Agamiță Dandanache” trimiși de la centru este că nu cunosc problemele românilor din afara țării și că singura lor preocupare este să îndeplinească slugarnic toate ordinele șefilor politici. […] De aceea, cerem Autorității Electorale Permanente ca numărul de semnături pe care îl va solicita candidaților independenți din diaspora să fie de 1% din cei înscriși în Registrul Electoral, așa cum s-a comunicat până acum”, este solicitarea făcută astăzi de către preşedintele FADERE, Daniel Ţecu.

Comunicat de presă AEP
Sursa foto: Autoritatea Electorală Permanentă (www.roaep.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.