Au existat informații în anumite medii încă de la sfârșitul anului 2017 că SRI va fi reformat profund din punctul de vedere al organizării, în sensul regionalizării acestuia. Se vehicula faptul că, la Cluj va funcționa un centru regional care va cuprinde mai multe județe, iar structura SRI din județul Bistrița-Năsăud va fi subordonată unui centru care va funcționa la Baia-Mare, în județul Maramureș. Că o fi bine, că o fi rău, rămâne de constatat în viitor. Într-un comunicat remis presei pe această temă nu se vorbește nimic de reformarea mentalităților și a misiunilor serviciului, a neimplicării acestuia în politică și de efectele pe termen lung al celebrelor protocoale încheiate cu procurorii care abia acum ies la iveală în urma unor sentințe definitive de achitare pronunțate de justiție în cazurile instrumentate în comun cu DNA.

Potrivit comunicatului SRI, începând cu 1 septembrie 2019 instituția s-a reorganizat în format regional și s-a renunțat la organizarea județeană a unităților teritoriale, înființându-se 11 direcții regionale de informații cu competențe legale pe zona mai multor județe. Se pare că această reorganizare a luat-o cu mult înainte a noii organizări administrativ-teritoriale avute în vedere de guvernul PSD.  

Astfel, la Cluj va funcționa sediul Direcției Regionale de Informații Transilvania Vest, cu competențe în județele Cluj, Bihor şi Sălaj, iar la Bistrița va funcționa o secție a Direcției Regionale de Informații Maramureș, care include județele Maramureș, Satu-Mare și Bistrița-Năsăud.

Conform aceluiaș comunicat soluţia reorganizării a fost validată în cadrul unui proces de testare în format pilot ce a avut loc pe parcursul anului 2018.

SRI ne asigură că prezența şi îndeplinirea misiunilor Serviciului vor fi asigurate în continuare pe întreg teritoriul României, noul format fiind menit să ofere cadrul instituțional pentru adaptarea activității SRI la dinamica amenințărilor actuale. De asemenea, un obiectiv important al reorganizării în format regional este reprezentat de optimizarea fluxurilor de informare către beneficiarii legali.

Alături de cele două Direcții Regionale de Informații, DRI Transilvania Vest cu sediul la Cluj, cuprizând județele Cluj, Bihor și Sălaj și DRI Maramureș, cu județele Maramureș, Satu-Mare și Bistrița-Năsăud, vor mai funcționa alte 9 direcții regionale de informații.

Moldova Nord, cu competențe în județele Iaşi (sediu principal), Botoşani, Neamț, Suceava şi Vaslui;

DRI Moldova Sud, cu competențe în județele Galați (sediu principal), Bacău, Brăila, Buzău şi Vrancea;

DRI Dobrogea, cu competențe în județele Constanța (sediu principal), Călăraşi, Ialomița şi Tulcea;

DRI Bucureşti, cu competențe în municipiul Bucureşti (sediu principal), județele Ilfov şi Giurgiu;

DRI Muntenia, cu competențe în județele Prahova (sediu principal), Argeş, Dâmbovița şi Teleorman;

DRI Oltenia, cu competențe în județele Dolj (sediu principal), Gorj, Olt, Mehedinți şi Vâlcea;

DRI Centru, cu competențe în județele Braşov (sediu principal), Covasna, Harghita şi Mureş;

DRI Transilvania Sud, cu competențe în județele Sibiu (sediu principal), Alba şi Hunedoara;

DRI Banat, cu competențe în județele Timiş (sediu principal), Arad şi Caraş-Severin.

Doru Costin

2 COMENTARII

  1. Domnilor, cu cat un serviciu de siguranta , ordine si securitate publica se dezmembreaza si se ” supercentralizeaza ” , IAR lucratorii sunt luati din teritoriul de competentza, indepartati de realitatile care exista, cu atat ACEST SISTEM va fi mai slab si mai ineficient . Asa s-a intamplat si cu Politia si Jandarmerie Nationala… cu desfiintzarea Posturilor Locale de Politie… si uitati unde s-a ajuns, ca s-a rupt efectiv legatura dintre lucratorii acestei institutii politienesti si populatie, nu se mai cunoaste situatia operativa existaneta, populatia nu-i mai cunoaste si nu mai coopereaza cu ei , nu se mai stapanesc fenomenele care se produc si usor… usor… efectiv SUNT FACUTE JOCURILE AGENTURILOR STRAINE – vorba lui Ceausescu ! Vorba ceia : ” IMPUSCATI-VA VOI TOTI CAINII DIN SAT … SA PUTEM NOI VENI SA VA JACMANIM IN VOIE SI BUNA PACE ” !
    HALAL CONCEPTIE SI STRATEGIE NATIONALA !

  2. EXACT ASA AU FACUT SI LA FOSTA REVOLUTIE ( DACA AIA A FOST ) , cand ciuciumetii nostri de generali din fostul Ministerul de Interne, au lasat politzistii izolati intre multimea dezlantuita, sa-i poata linsa , beli si omora , prin ei, sa se poata razbuna pe Ceausescu ce i-a infometat , in loc sa aplice normele de tactica militara si atunci cand dusmanul depaseste prin fortza lui si se scapa de sub control situatia operativa din zona, EFECTIVELE SA FIE IMEDIAT EXTRASE DE ACOLO, CENTRALIZATE, COMASATE SI REORGANIZATE , pentru a putea contracara actiunile dusmanoase impotriva tzarii .
    Am avut niste generali de tot c*catul , ce acuma-s la pensie-s bine multzam, cu o pensie babana si pe cre-i doare fix in c*r de noi toti astia care astazi trebuie sa ne luptam cu toti infractorii si derbedeii scapati de sub control , pentru ca la butoane au fost pusi alti generali facuti tot la apelul bocancilor , fara scoala si fara calificarea si experienta necesara , pe criterii exclusiv politice .
    Acuma s-au gandit ei, ca dupa decimarea politiei, sa decimeze si sistemul de securitate nationala , ca asa ne dicteaza aceasta UE ( probabil ca ) !
    Maaaa nu se scoala Ceausescu si Vadim Tudor cu mitralierele lui, ca pe toti astia v-ar impusca !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here