Cazurile cu licitaţii trucate instrumentate de executorul Andronesi apar în toate zonele judeţului Bistriţa-Năsăud. Fiecare dintre persoanele ce au avut imobile scoase la licitaţie de către acest executor demonstrează cum bunurile lor au fost vândute la preţuri jicnitor de mici. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul Marianei Bruj, femeia a cărei locuinţă i-a fost vândută prin licitaţie „specială” cu suma de 10.000 de lei.

 

Record – hoţul mână lungă

În urmă cu câţiva ani, Mariana Bruj a luat materiale de construcţii de la SC Record SRL, firma bistriţeanului Cristian Şirlincan. În schimb, a lăsat gaj la acesta un apartament până la achitarea sumei de 20.000 de lei. Materialele luate de femeie au fost folosite pentru a construi un bloc în cartierul Unirea din Bistriţa. După ce aceasta a achitat datoria, a cumpărat o locuinţă în acelaşi cartier şi a avut nevoie de mai multe materiale pentru a finaliza construcţiile. Astfel că, a apelat din nou la Şirlincan, iar de data aceasta a achiziționat materiale de aproximativ 50.000 de lei și drept garanție a pus locuința cumpărată din cartierul Unirea.

„A doua oară când am luat materiale de la Record am schimbat gajul. Marfa era în valoare de aproximativ 56.000 de lei și drept garanție am pus o casă din Cartierul Unirea, ce o cumpărasem cu 50.000 de euro. În apropierea acelei case eu construiam locuințe pe care ulterior le-am vândut. Înțelegerea cu Cristian Şirlincan a fost ca în decursul a trei luni să îi înapoiez banii. La nici o lună de la semnarea actelor, acesta a avut probleme financiare foarte mari. M-a sunat cerându-mi să restitui au doua zi toată suma. Când i-am spus că nu am posibilitatea financiară să îi dau banii de pe-o zi pe alta, m-a amenințat că îmi scoate casa la licitație ” a declarat Mariana Bruj.

În următoarea perioadă, telefoanele de la Şirlican au continuat să vină, iar Mariana era amenințată că rămâne fără casă.

Patronul de la Record și-a luat ca avocat pe finul său, Alin Moruțan și împreună l-au abordat pe Andronesi. Executorul le-a prezentat rețeta de făcut bani iar, aceștia l-au contractat pe el pentru a se ocupa de trucarea licitației pentru imobilul doamne Burj.

record bistrita

Echipa Racheta

Odată planul făcut, executorul Andronesi s-a prezentat împreună cu Moruțan și Şirlincan la casa Marianei Bruj. Înăuntrul imobilului locuia fostul proprietar, cu acordul doamnei Bruj.

„În decembrie, av. Alin Moruțan finul lui Şirlincan și totodată avocatul acestuia, au mers împreună la executorul Andronesi. După ce au bătut palma și au gândit cum să mă execute, cei trei au mers la imobil, dar în casă locuia bătrânelul de la care am cumpărat-o inițial. Aceștia l-au speriat și i-au cerut să părăsească imobilul pentru că i-ar aparținea firmei Record. Fostul proprietar m-a sunat, eu fiind plecată din țară, să îmi spună despre cele întâmplate. Ulterior am depus plângere pentru abuz, ne-am judecat și am câștigat în instanță”, adaugă bistrițeanca.

Însă Andronesi nu s-a lăsat doborît și din experiență i-a spus patronului de la Record cât de necesar este să o facă pe Mariana să ajungă în incapacitate de plată a datoriei, pentru a-i scoate casa la licitație.

Astfel că, la datoria de 56.000 de lei, Record a cerut penalități pentru întârzierea plății.

S-a început un alt proces, însă de această dată sentința a fost în defavoarea familiei Bruj și la datorie s-au adăugat suma peste 300.000 lei, reprezentând penalități la zi.

Deși în timpul procesului, Bruj a încercat în repetate rânduri să se înțeleagă cu Şirlincan, deoarece exista un cumpărător la casă și putea să îi achite datoria dacă ridica ipoteca pe imobil. Însă Şirlincan a refuzat pentru că deja știa că dacă obține admiterea penalităților, Bruj intra în incapacitate de plată și Andronesi putea să instrumenteze licitația.

 

Vândută cu 10.000 de lei, fără obiecții

Planul celor trei s-a adeverit, iar Bruj a fost executată, imobilul fiind scos la licitație.

O să considerați că repetăm informația, dar prin același tipar prezentat și în edițiile trecute, casa ce valora în urmă cu trei ani, 43.000 de euro a fost scoasă la licitație, bineînțeles cu un preț de subevaluare.

La primele două licitații organizate de Andronesi, după cum era de așteptat, nu s-a prezentat nimeni, însă la ultima au participat x și y și ca prin minune, deși prețul de start era 63.000 lei, x a licitat cu suma de 9.000 iar y cu 10.000.

După un minut și 12 secunde în care Alecsandrescu Vasile nu a mai licitat un preț mai mare, imobilul a fost vândut lui Uțu Ilie.

 

Ilegalitate fără margini

Pentru ca planul lui Andronesi să dea roade, Alecsandrescu urma să îi vândă casa lui Şirlincan, însă nu pe firma Record, ci pe numele său în calitate de persoană fizică.

Acest lucru este cât se poate de ilegal, atâta timp cât creditorul nu poate achiziționa imobilele scoase la licitație prin intermediari.

Potrivit surselor, Şirlincan încă nu și-a înscris în CF imobilul, fiind sfătuit de executor să mai aștepte, pentru ca să nu fie prins că a încălcat legea.

 

140.000 de lei penalități în trei luni!

Dacă Bruj s-a angajat la plata sumei de aproximativ 56.000 de lei, iar pentru asta a pus drept garanție o casă ce valora 53.0000 de euro, Record i-a cerut încă 139.994 lei penalități în doar trei luni.

Judecătoarea Liliana Tertiș a aprobat în proces ca penalitățile să continue și pe durata judecății și majorarea cu aproape 300% a datoriei prin penalități.

O altă clauză din contract în defavoarea Marianei Brurj era:

„5.3 Vânzătorul are dreptul de a sista orice livrare în cazul în care CUMPĂRĂTORUL are o întârziere la plata facturilor mai mare de 5 zile calendaristice sau depășește limita de credit stabilită (…), deblocarea livrărilor urmând a se face numai după achitarea de către CUMPĂRĂTOR a tuturor debitelor pe care le are”.

În dosar se arată că, Mariana Bruj avea în iunie 2010 o factură neplătită, însă cu toate acestea, Record SRL i-a dat materiale în 31 august.

„Nu mai știu dacă i-am dat sau nu materiale. Am avut contracte cu toată lumea”, spune Şirlincan, în vreme ce, el la nici o lună după încheierea contractului a contactat-o telefonic pe Mariana Bruj pentru a o amenința cu executarea(conform celor declarate de ea).

mariana burj

Parte din pânza mafiei licitaților

Avocatul patronului de la Record a făcut parte din casa de avocatură la care av. Liviu Olariu și-a făcut stagiatura. Întrebat cum de l-au ales pe Andronesi ca evaluator Şirlincan a explicat faptul că nu el personal s-a ocupat de aceasta ci avocatul său, Alin Moruțan.

„Avocatul l-a contactat pe Andronesi ca să vină ca executor. Eu nu știam de el și am avut peste 40 de procese pe care le-am câștigat împotriva datornicilor firmei RECORD SRL”, spune Şirlincan.

Odată chemat în ”ajutor”, executorul Andronesi l-a chemat pe Ioan Cristurean să subevalueze imobilul.

Deducem asta, deoarece în dosarul de executare a Marianei Bruj şi a părinților acesteia (garanți la contract), ca şi debitori, și RECORD SRL, ca şi creditor, au existat trei evaluări pentru casa din cartierul UNIRII.

În 2007, expertul Galeș a evaluat casa la cererea notarilor la 293.000 lei, adică, aproximativ 57.000 euro.

Un alt executor, solicitat de instanță, Cuciulean Ioan, a pus parafa cu o evaluare de 216.000 lei. Însă și cei din tabăra RECODRD au solicitat dreptul la un evaluator. Astfel l-au pus pe Ioan Cristurean să facă o astfel de expertiză și prețul final spus de acesta era, de 70.000 de lei!!!!!!

În pofida faptului că prețul lui Cristurean era cu peste 50% mai mic decât oricare dintre valorile menționate de ceilalți, instanța a recunoscut actele depuse de acesta.

În 2010 a fost încheiat contractul dintre Bruj și Record. Procesele dintre cele două părți s-au terminat în 2013, când în dosarul de executare judecătorul i-a aprobat lui Andronesi toate documentele mai puțin evaluarea imobilului făcută de complicele său Ioan Cristurean.

Motivul pentru care judecătorul a ales să dea o astfel de sentință a fost din cauză că s-a descoperit că atât Cristurean, cât și Andronesi nu au pătruns în interiorul imobilului. Astfel, nu avea cum evaluatorul să spună prețul casei fără a cunoaște totul despre aceasta.

În aceeași sentință se recomandă refacerea evaluării într-un alt dosar. Zis și făcut. Andronesi redeschide un dosar la care atașează nu o evaluare nouă ci, evaluarea lui Cristurean și câștigă dreptul ca acel preț să rămână valid pentru licitație.

 

Un fleac! Au cumpărat-o pentru un fleac!

De aici, se organizează mai multe licitații la care nu se prezintă nimeni, iar la ultima, cea din august 2015, participă Ilie Uțu și Victor Alecsandrescu.

„Pentru imobilul situat în Bistrița, cartier Unirea, nr 271, jud. B-N, prețul de începere a licitației este de 62.400 lei, sumă care nu este oferită de către niciunul dintre lichidatori. Domnul Uțu Ilie oferă suma de 9.000 de lei, iar dl. Alecsandrescu Victor oferă suma de 10.000 de lei, sumă la care după trei strigări succesive, la interval de 1,30 de minute, și-a adjudecat imobilul de natură casă și dependințe, curte și grădină în intravilan, respectiv cota de 528/1483 părți din teren, situat în Bistrița, cartierul Unirii…”, se arată în procesul verbal de la licitație.

Cât de interesat a fost Uțu Ilie de acest imobil reiese din faptul că acesta nu a licitat cu un leu în plus față de prețul propus de Alecsandrescu. Literalmente nu a existat o concurență la această licitație. Iar, la toate acestea se adaugă faptul că, noul proprietar al imobilului este o cunoștință de-a patronului de la RECORD.

În continuare vă redăm un fragment din convorbirea cu Şirlincan pe această temă.

  • „Reporter: Domnule Şirlincan, nu v-ar fi plăcut să aveți norocul lui Alecsandrescu și să luați prin licitație și dv. o locuință evaluată la 53.000 de euro cu doar 10.000 de lei?
  • Şirlincan: Mie dacă îmi trebuia gunoiul acela de casă, o luam prin intermediari? Dar nu am vrut-o!
  • R.: Dar totuși legal nu o puteați lua prin licitație, nici dacă vă folosiți de intermediari. Nu vă permite legea.
  • Şirlincan: Da’ de unde? O lua un prieten și apoi o treceam eu pe mine. Dar nu mi-a trebuit-o.
  • R.: Și atunci vă întreb, de ce după o jumătate de an de la încheierea tranzacției, când acel ”gunoi de casă” s-a vândut și dvs. ați primit banii pe ea, împreună cu Alecsandrescu ați mers să o vizitați? De ce v-a prezentat interes tocmai acum?
  • Şirlincan: Da’ ce vă interesează pe dumneavoastră? E treaba mea!”

Astfel că, patronul firmei se contrazice în declarații când vine vorba de imobil.

În altă ordine de idei, confirmă că Alecsandrescu nu îi este străin și ne sfătuiește să nu mai aplecăm urechea la ce probleme ne scriu cititorii că le-au avut cu pânza mafiei construită de executorul Andronesi. Un fel de SRL, neoficial, al licitațiilor trucate. Sub deviza, cine știa pontul, era introdus în ”afacere”. Aici îi reamintim pe Bogdan Robu, Ioan Cristurean și mulți alții!

„Şirlincan: Am văzut ce s-a mai scris prin ziare de licitații. Poate chiar dumneavoastră ați scris. Eu vă sfătuiesc să nu mai aplecați urechea la ce probleme vă spun cititorii pe această temă că oricum toți sunt penali, au probleme cu legea și nu sunt decât datornici la firme ca a mea. Eu din 2013, chiar dacă am câștigat acele peste 40 de procese, am hotărât să le șterg datoriile la toți și am luat-o de la zero. I-am iertat pe toți că oricum nu mai aveam ce recupera de la ei și vorbim de milioane de lei!!

  • R.: Și pe doamna Mariana Bruj ați iertat-o?
  • Şirlincan: Da.
  • R.: Și atunci de ce și în ziua de azi i se mai adaugă penalități la datorie?
  • Şirlincan: Păi…bine…în teorie mai rămâne valabil contractul…”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.