La mai bine de doi ani de la începerea șantierului la Colegiul Tehnic „Grigore Moisil”, autoritățile locale au ajuns la concluzia că sunt probleme de structură la cele trei corpuri de clădire. Întrucât problemele n-au fost rezolvate cu banii alocați la diverse, Primăria Bistrița a făcut o nouă licitație publică pentru revizuirea proiectului și reaprobarea indicatorilor tehnico-economici. Asta înseamnă că proiectul, care deja a înghițit 31 de milioane de lei va păpa mai mulți bani.

Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” are o suprafață totală de 19.287 de metri pătrați, pe care sunt construite mai multe corpuri de clădire, terenuri de sport, parcări, spații verzi.

De reabilitarea Colegiului Tehnic „Grigore Moisil” se vorbește încă de acum 5-6 ani, când au început primele demersuri în acest sens. Primăria Bistrița a reușit să obțină inclusiv o finanțare pe fonduri europene pentru reabilitarea celor 3 corpuri de clădire.

Contractul de finanțare a fost semnat în martie 2019, iar lucrările au început în același an. Culmea, potrivit Primăriei Bistrița, lucrările trebuiau să se deruleze în perioada martie 2019 – final de mai 2021. Termenul a fost cu mult depășit, de  vină ar fi problemele pe care le-ar fi găsit constructorul la cele trei clădiri ale liceului.

Este vorba despre probleme la structura celor trei clădiri, care n-au putut fi rezolvate cu sumele de la diverse: „După demararea contractului de execuție la obiectivul de investiții „Reabilitarea și modernizarea Colegiului Tehnic Grigore Moisil corp A, B și C, în perioada executării lucrărilor de desfaceri și demolări au fost constatate deficiențe ale elementelor structurale, astfel încât în anul 2020 a fost necesară elaborarea unei noi expertize tehnice”, precizează municipalitatea, în caietul de sarcini al unei noi licitații organizate anul acesta, care are în centru liceul.

Proiectul și indicatorii tehnico-economici, la revizuit!

Licitația nou organizată de Primăria Bistrița are ca scop revizuirea proiectului și reaprobarea indicatorilor tehnico-economici, ținându-se cont de ce s-a găsit acolo.

Se pare că în urma concluziilor și recomandărilor din expertiza tehnică au fost elaborate, între timp, soluții tehnice de consolidare pentru cele trei corpuri de clădire. Însă după cuantificarea și adiționarea valorică a lucrărilor suplimentare rezultate în urma soluțiilor s-a depășit cu mult valoarea alocată la capitolul diverse:

„În baza concluziilor și recomandărilor din Expertiza tehnică au fost elaborate soluții tehnice de consolidare, pentru cele trei corpuri de clădire care fac obiectul investiției corp A, B, și C. După cuantificarea și adiționarea valorică a lucrărilor suplimentare rezultate în urma soluțiilor de consolidare a corpului C, estimarea corpului A (identic structural cu corpul C) și estimarea corpului B (diferit din punct de vedere structural față de corpul A, C) precum și alte lucrări suplimentare semnalate de executant pe parcursul execuției, s-a constatat depășirea valorii alocate la capitolul diverse și neprevăzute din devizul general aprobat pentru acest obiectiv”, se explică în documentația noii licitații.

Firma care a câștigat licitația trebuie să modifice documentația tehnico-economică ținând cont de ce s-a executat deja din lucrare și de ce mai rămâne de făcut. Modificările vor fi de ordin economic, dar și tehnic. Vor fi revizuite listele de cantități și planșele cu detaliile de execuție.

„Contractul va cuprinde două etape: revizuirea documentației tehnico-economice, verificarea documentației tehnice de către specialist experți, verificatori de proiecte, atestați. Aceasta se va verifica pentru toate domeniile de verificare la care a fost supusă documentația tehnică inițială.  Etapa 2: asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada executării lucrărilor de reabilitare, rest de executat după revizuirea PT și participarea la fazele incluse în programul de control al lucrărilor de execuție. Elaborarea certificatului de performanță energetică, întocmit pentru fiecare corp de clădire, la finalizarea lucrărilor”, se mai specifică în caietul de sarcini.

Licitația a fost atribuită luna aceasta, pe contract punând mâna SDC Proiect. Firma din Cluj Napoca va primi pentru aceste servicii 165.000 de lei.

Grigore Moisil înghite peste 30 de milioane de lei

Sumele care merg pe modernizarea celor 3 corpuri de clădire de la Grigore Moisil sunt importante. Finanțarea obținută de Primăria Bistrița din fonduri europene se apropie de 31 de milioane de lei.

Valoarea totală a proiectului este de 30,9 milioane de lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 20,7 milioane de lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 3 milioane de lei, iar contribuția proprie (compusă din cheltuieli eligibile și neeligibile) suportată de Municipiul Bistrița este de 7 milioane de lei.

Proiectul prevede modernizarea și dotarea corpului a a liceului tehnologic, o clădire cu un regim de înălțime P+3E și cu o suprafață construită de 610 metri pătrați. Reabilitat este și corpul C o clădire cu un regim de înălțime P +3E și o suprafață de 608 metri pătrați, unde funcționează școala profesională.

Nu este uitat nici corpul B al Colegiului Tehnic „Grigore Moisil”, o clădire cu un regim de înălțime P+4E și o suprafață construită de 584 de metri pătrați, unde funcționează internatul și cantina pentru elevii din mediul ruralcare învață la acest liceu. Odată ce lucrările vor fi gata, unitatea de învățământ își propune să crească și numărul de elevi care studiază acolo, de la 655, la 682.

La corpul A lucrările au vizat recompartimentarea construcției existente prin demolarea unor pereți, realizarea unor nori pereți de compartimentare, realizarea unei scări de evacuare metalice, schimbarea acoperișului din terasă în șarpantă de lemn și realizarea unui trotuar de gardă perimetral.

La Corpul A, lucrările au presupus,  de asemenea, recompartimentarea construcției existente prin demolarea unor pereți de compartimentare, realizarea unei scări de evacuare metalice, schimbarea acoperișului și realizarea unui trotuar. Aceleași lucrări trebuie făcute și la clădirea unde funcționează internatul, la care se adaugă și realizarea unei hidroizolații pe perimetrul fundației și injectarea la baza zidăriei de BCA și cărămidă a unei soluții hidroizolatoare.

În cadrul proiectului sunt refăcute finisajele interioare, sunt schimbate geamurile și ușile cu unele antiefracție pentru încăperile de la parter. Proiectul include și refacerea finisajelor exterioare, dar și amenajarea exterioară.

Izolarea termică a clădirilor și înlocuirea tâmplăriei existente și termoizolarea planșeului de sub pod  vor scădea consumul de energie, iar apa caldă menajeră va fi asigurată de o instalație conectată la panouri solare montate pe acoperiș.

Când se vor putea bucura elevii de toate acestea încă nu se știe. Lucrările deja sunt întârziate cu aproape un an.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.