Vicepresedintele PDL, Ioan Oltean acuza judecatorii bistriteni de abuz în cazul unor sentinte date în cazul scandalului dintre fostii consilieri ai defunctei Aliante D.A. si Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud (CJ BN). Liderul democrat-liberal sustine ca principalul artizan al celor întâmplate este presedintele Gheorghe Marinescu. Reactia liderului social-democrat a fost pe masura, declarând ca Ioan Oltean nu are niciun argument pentru afirmatiile sale.

Marea durere a liderului democrat-liberal ramâne, în continuare, pierderea într-un mod lamentabil a controlului asupra Consiliului Judetean, criza izbucnita în interiorul acestui for administrativ în momentul când “oamenii” Aliantei au parasit corabia, fiind rezolvata inteligent de Gheorghe Marinescu, ajutat de secretarul general al institutiei, Iosif Redl.

“Amintirile ma urmaresc”

Astfel, PSD a cântat prohodul Aliantei printr-o lovitura de maestru, aplicând articolul 96 din Legea alegerii autoritatiilor administratiei publice locale, Consiliul Judetean ramânând sub controlul total al alesilor social-democrati. Cum, amintirile se plimba nestigherite prin Partidul Liberal Democrat, deputatul Ioan Oltean a revenit asupra articolului buclucas, declarând ca, recent, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra neconstitutionalitatii unui articol din Legea 67 din 2004, legea alegerii autoritatilor administratiei publice locale.

Curtea Constitutionala spune ca avem dreptate

Liderului democrat-liberal a facut referire la articolul 96, aliniatul 10, care spune urmatoarele: “în caz de vacanta a mandatului unui consilier independent sau al unui consilier apartinând unui partid politic, alianta politica sau alianta electorala, care nu mai are supleanti pe lista, precum si în cazul unui consilier ales pe lista unui partid politic care a fost radiat, în conditiile legii, din registrul partidelor politice, indiferent de motivul radierii, locul devenit vacant este ocupat de primul supleant de pe lista care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate”. Dupa cum ne-am asteptat, Ioan Oltean a mai spus ca este vorba de “articolul prin care Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, prin întelepciunea si experienta nemarginita a lui Iosif Redl, l-a invocat atunci când consilierii fostei Aliante si-au prezentat demisia. Iata ca prin Decizia 1219 din 18 decembrie 2007, Curtea Constitutionala ne-a dat dovada ca demersul nostru politic a fost unul corect si legal”, a precizat Oltean.

Politica si magistratii

Acuzele liderului democrat nu s-au oprit doar la modul în care PSD si Gheorghe Marinescu au actionat în perioada respectiva, el facând referire si la corectitudinea judecatorilor bistriteni: “Tot ceea ce a întreprins PSD si Consiliul Judetean, în perioada aprilie 2006 si pâna în present, au fost acte de abuz, de ilegalitate, sustinute de unii judecatori de la Tribunalul Bistrita-Nasaud”. În opinia deputatului bistritean, permisivitatea cu care unii judecatori au dat solutii în cazul proceselor dintre Consiliul Judetean si consilierii fostei Aliante D.A., a avut drept rezultat mentinerea actualului CJ, iar asta pâna la alegerile de la finele lunii mai.

“Acest lucru este confirmat de faptul ca toate cauzele care au ajuns la Curtea de Apel Cluj au fost câstigate, toate solutiile date de instantele bistritene au fost infirmate de aceeasi Curte de Apel, ceea ce ma determina sa cred ca toate sentintele au fost date pe linie politica”, a conchis vicepresedintele PDL.

Marinescu contraataca

Presedintele Gheorghe Marinescu nu a trecut usor peste declaratiile facute de liderul democrat-liberal, cel care a acuzat faptul ca judecatorii bistriteni au “gândit” politic în cazul proceselor dintre Consiliul Judetean si consilierii defunctei Aliante D.A. “Faptul ca Ioan Oltean sustine ca judecatorii bistriteni au dat solutii influentate politic, clar, este un lucru care ma deranjeaza. Domnul Oltean nu are niciun fel de argument în ceea ce a declarat si nici nu este nimic adevarat. Noi nu am facut niciun fel de interventii pe criterii politice”, a explicat liderul social-democrat. Cu toate ca, judecatorii clujeni au infirmat solutiile gasite de colegii lor din Bistrita cu privire la scandalul din CJ BN, Marinescu a spus urmatoarele: “Eu vreau sa-i reamintesc lui Oltean ca procesul care l-am avut cu ATOPUL (n.red. – Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica) a fost câstigat de mine la Curtea de Apel de la Cluj, desi si în vremea aceea mi-au cerut demisia”.

Ghici cine e judecator la Curtea Constitutionala?

Mai mult, Gheorghe Marinescu a adus în discutie si prestatia judecatorilor de la Curtea Constitutionala: “Ce este cu totul ciudat este faptul ca, în mod cu totul inexplicabil, asta ca sa nu ma gândesc la o eventuala interventie a lui Augustin Zegrean, Curtea Constitutionala constata în decembrie 2007, la patru ani de la modificarea Legii 67, ca articolul 96, fix aliniatul 10, este neconstitutional. Dupa cum bine stiti este articolul care ne-a permis sa functionam mai departe ca si Consiliu Judetean în toti acesti ani. Ce este si mai curios este faptul ca aceeasi Curte Constitutionala a avut în 2006 acelasi dosar în mâna, dar nu a facut nicio observatie. Tare miroase a interventie politica aici”.

Norica Oprea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.