Un contract de 20 de milioane de lei, pentru modernizarea străzilor din Poiana Ilvei, a generat un război între cei mai mari constructori din județ, abonați la bani publici: MIS Grup și Frasinul. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor le-a dat dreptate celor de la Frasinul.

MIS Grup și Frasinul au ajuns la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, pentru o licitație cu un contract de peste 20 de milioane de lei, organizată de Primăria Poiana Ilvei. Deși documentația de atribuire a contractului datează din toamna anului 2021, abia anul acesta, mai exact zilele trecute, s-a pronunțat CNSC.

Contestația a fost înregistrată de MIS Grup, în ultimele zile din 2022, iar răspunsul a venit luna aceasta. Pentru această licitație, MIS Grup s-a asociat cu Diluca Project SRL, iar Frasinul cu Someș-Top-Grup SRL, proiectul prevăzând nu doar execuția lucrărilor, ci și proiectarea. Pentru partea de proiectare, firmele asociate urmau să încaseze în jur de jumătate de milion de lei.

Tocmai din cauza proiectării, Primăria Poiana Ilvei a respins oferta celor de la MIS Grup.

„Litigiul părților privește valoarea costurilor alocate pentru serviciile de asistență tehnicp, ce trebuie prestate în contractul supus atribuirii”, se arată în motivarea deciziei CNSC.

Se pare că cei de la MIS Grup nu au reușit să coreleze propunerea financiară cu cea tehnică, nici sub aspectul asistenței tehnice aferente perioadei de garantare a lucrării, iar Primăria Poiana Ilvei a respins oferta.

CNSC dă dreptate constructorului Frasinul

Pe contractul de aproape 21 de milioane de lei a pus mâna, în cele din urmă, constructorul Frasinul, după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins cererea formulată de MIS Grup. De asemenea, CNSC obligă Primăria Poiana Ilvei să restituie cauțiunea în valoare de 88.000 de lei, depusă de MIS Grup.

Consiliul decide: „Respinge ca nefondată, contestația formulată de MIS Grup în contradictoriu cu autoritatea contractantă, comuna Poiana Ilvei (Consiliul Local Poiana Ilvei, Bistrița-Năsăud). Admite, în parte, cererea de intervenție formulată de Frasinul SRL. Respinge, ca nedovedită, cererea intervenientului privitoare la cheltuielile de judecată. Respinge ca inadmisibilă, cererea autorității contractante de reținere, de către CNSC, a cauțiunii constituite de MIS Grup SRL. Prezenta decizie este obligatorie pentru părți, în conformitate cu dispozițiile art. 28 alin (1) din Legea nr. 101/2016”.

Contractul are ca obiect Servicii de elaborare a documentației tehnico-economice fazele DTAC DTOE, PT și DDE, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări de construcții în cadrul proiectului „Modernizare străzi în comuna Poiana Ilvei”.

Lungimea totală a sectoarelor de drum propuse modernizării este de 8.360 m cu lățimea platformei de 3,125 -4,00 m. Structura rutieră va fi formată din următoarele straturi: – 4 cm strat de uzura din BA16; – 5 cm strat de legătură din BAD22.4; – 15 cm strat de baza din piatra spartă împănată; – 40 cm strat de fundație din piatră spartă mare; – acostamente cuprinse între 0,375-0,50 m pe o singură parte sau pe ambele părți ale drumului și vor avea aceeași structură rutieră ca și pe drumul pe care se execută; -drumuri laterale: se vor asfalta pe o lungime de 25 m de la intersecție, pe lățimea de 3,00 m și li se vor decolmata șanțurile; -scurgerea apelor: șanțuri din beton, rigole din beton, podețe tubulare și din elemente prefabricate pe drumuri și în dreptul acceselor la proprietăți. -siguranța circulației: se vor executa marcaje rutiere, se vor monta indicatoare rutiere, parapet de siguranța tip H1.

Constructorul are la dispoziție 24 de luni pentru a finaliza lucrările. Lucrările sunt finanțate din fonduri europene.

Tactica MIS Grup – contestă tot și cere suplimentarea cu acte adiționale

Constructorul MIS Grup este nelipsit de la licitațiile organizate de mai toate primăriile din Bistrița-Năsăud. Atunci când nu reușește să pună mâna pe contracte, contestă tot ce prinde, intenția fiind de a-i intimida pe adversarii care îndrăznesc să intre în cursă.

O altă tactică „brevetată” de MIS Grup este suplimentarea valorii contractului, cu ajutorul actelor adiționale. Așa își asigură profitul la licitațiile câștigate, după cum au confirmat mai multe surse pentru Gazeta de Bistrița.

Compania ar oferi la licitații prețurile cele mai mici, iar ulterior ar încerca să obțină mai mult, prin acte adiționale. Mai mult, ar forța mâna autorităților contractante prin întârzierea nejustificată și nepermisă a lucrărilor.

Deși această metodă a ajuns la urechile multor primari din județ, puțini sunt cei care recunosc și vorbesc deschis despre asta. Printre primarii care au confirmat asta se numără Valentin Grapini de la Rodna, care susține că la toate contractele semnate au cerut suplimentarea prețului cu care au câștigat licitația.

„La toate lucrările desfășurate la noi au cerut suplimentare. Am și reziliat un contract, pentru că au câștigat licitația și nu s-au apucat de lucrări în termen de 6 luni, cum trebuia. Era vorba despre o grădiniță de 500.000 de euro, finanțată prin AFIR. Au câștigat cu 98% din prețul estimat și au mai cerut în plus 150.000 de euro. Au invocat că nu se încadrează pe suma respectivă. Păi cum licitezi cu suma aia dacă nu te încadrezi!?”, explica la mijlocul lui 2021,  primarul comunei Rodna, Valentin Grapini.

Aceeași metodă ar fi folosit-o și la un contract care presupunea lucrări pentru aducțiune de apă și canalizare, unde ar fi cerut 500.000 de euro în plus, la un contract de 1,5 milioane de euro. Și în acest caz Grapini a reușit să reia licitația. Totul s-a rezolvat cu acordul părților, fără judecată.

La ultimul contract câștigat la Primăria Rodna pentru reamenajarea de drumuri forestiere, MIS Grup ar fi cerut în plus 1,5 milioane de lei, potrivit primarului. A trecut deja peste jumătate de an de la semnarea contractului, Primăria Rodna a trimis 4 adrese constructorului, iar acesta încă nu s-a apucat de treabă.

Potrivit unor surse Gazeta de Bistrița astfel de lucruri s-ar fi întâmplat și la Poiana Ilvei. Viceprimarul comunei, Anton Iacob Dănilă spune că s-a cerut suplimentarea sumei din contract, însă pentru lucrări suplimentare, nu nejustificat. Recunoaște însă că a auzit de astfel de practici făcute de MIS Grup.

MIS Grup s-a mai ocupat de străzile din Poiana Ilvei, în 2018, când a pus mâna pe un contract de 3,7 milioane de lei. Valoarea acestuia a crescut, însă, la 4,1 milioane de lei.

Potrivit ultimei raportări financiare, pentru anul 2021, MIS Grup a avut o cifră de afaceri de 126 milioane de lei, un profit net de 9,2 milioane de lei și datorii de 53,7 milioane de lei. Teoretic, pe șantierele MIS Grup erau doar 183 de muncitori, cel mai mare număr de angajați raportat în ultimii ani.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.