Raul Zanca a fost numit director al Direcţiei Judeţene pentru Sport Bistriţa –Năsăud (DJS BN) în luna mai 2009. Într-un an dificil din punct de vedere economic, se poate mândri cu câteva realizări printre care, poate cea mai importantă, reabilitarea Sălii Polivalente din Bistriţa.
Pentru anul în curs, are unele temeri în privinţa investiţiilor în infrastructura sportivă şi a statutului Direcţiei Judeţene pentru Sport, ca posibilă unitate subordonată Inspectoratului Şcolar. În 2010 şi-a propus să fie şi un model pentru alţii în ceea ce priveşte practicarea mişcării, ca şi factor important al sănătăţii.

Gazeta de Bistriţa: Ca o evaluare a anului trecut, sunteţi mulţumit de rezultatele instituţiei pe care o coordonaţi?

Raul Zanca: Dacă vorbim de anul 2009, per ansamblu, pot spune că Direcţia Judeţeană pentru Sport Bistriţa – Năsăud şi-a atins toate obiectivele. Activitatea DJS BN se cuantifică pe mai multe segmente. Unul ar fi dezvoltarea activităţii sportive de performanţă, activitatea „Sportul pentru toţi” , apoi dezvoltarea investiţiilor în infrastructura sportivă, şi, nu în ultimul rând, realizarea bugetului de venituri proprii. Pot spune că anul trecut a fost unul favorabil pentru Direcţia Judeţeană pentru Sport. Am reuşit să atragem 10 miliarde în investiţii în infrastructura sportivă. Amintesc aici de Centrul de Excelenţă Sportivă din Parc, care este terminat. Nu l-am dat încă spre folosinţă, deoarece dorim să îl şi utilăm, fie prin accesarea de bani guvernamentali, fie din venituri proprii. Eu mi-am propus ca undeva la sfârşitul lunii martie să fie deja finalizat. Apoi, tot anul trecut au fost reparaţiile capitale de la Sala Polivalentă. Bistriţa va fi plăcut surprinsă în momentul în care va intra aici şi va putea vedea o altă suprafaţă de joc, un alt sistem de încălzire şi ventilaţie a aerului, şi scaunele recondiţionate. Dacă ţinem cont că în Sala Polivalentă, şi mă refer exact la suprafaţa de joc, nu s-a făcut nimic în ultimii 20 de ani, eu zic că e un pas mare înainte.

Gazeta de Bistriţa: Cum s-a desfăşurat sportul de performanţă şi „Sportul pentru toţi”, în 2009? Ne putem mândri cu rezultatele sportivilor noştri?

Raul Zanca: În ceea ce priveşte rezultatele sportului de performanţă, pot spune că au fost mulţumitoare, mai ales că anul 2009 nu a fost unul bogat în competiţii. Cel mai bun rezultat a fost obţinut de Răzvan Martin, la Haltere, un loc III la Campionatele Mondiale de Juniori, sportiv care este şi triplu campion european la Haltere la categoria lui. Tenisul de masă s-a comportat la fel de meritabil, în special prin fraţii Hunor. În rest, sporturile care au excelat la nivel internaţional au fost gimnastica şi atletismul, printr-o medalie internaţională la nivel balcanic. Dacă nu ne referim la sporturile olimpice, dansurile sportive au excelat de asemenea, iar în acest sens am hotărât împreună cu colegii mei ca din acest an şi ele să primească aceeaşi atenţie ca şi celelalte sporturi. Legat de „Sportul pentru toţi”, planul de activităţi propuse pentru trecut a fost atins, chiar dacă am hotărât ca unele proiecte să nu se mai deruleze pentru a eficientiza puţin activitatea din cadrul Direcţiei.

Gazeta de Bistriţa: Au fost anul trecut proiecte pentru finanţare ale asociaţiilor sportive din judeţ? Cum s-a derulat această competiţie?

Raul Zanca: În cadrul unui proiect naţional din fondurile bugetare de 1% ale Ministerului, s-a lansat şi în august 2009 un concurs de proiecte ce vizează toate structurile sportive din judeţ. Pot să mă mândresc cu faptul că, dacă până acum participau la concursul acesta puţine asociaţii şi cluburi sportive din judeţ, anul trecut aproape 30 de astfel de asociaţii au beneficiat de finanţare de proiecte. La nivelul Direcţiei pentru Sport există o comisie stabilită care a analizat toate proiectele eligibile şi, cu mici excepţii, toate structurile sportive au avut cel puţin un proiect finanţat. Am avut însă şi neplăcuta surpriză ca trei asociaţii sportive să nu îşi ducă proiectul la bun sfârşit. Aceste proiecte merg pe sistemul de decontare a banilor folosiţi de asociaţie, noi putând să oferim în prealabil un maxim de 30% din valoarea proiectului, urmând ca diferenţa să fie decontată la sfârşitul proiectului. Aceste trei asociaţii sportive nici măcar nu au început derularea proiectului, iar drept urmare am sistat finanţarea. Chiar la una dintre asociaţii am depistat falsuri şi i-am interzis timp de un an să mai participe la vreun concurs de proiecte.

Gazeta de Bistriţa: Din punct de vedere al bugetului pe anul 2009, consideraţi că a fost suficient?

Raul Zanca: Bugetul pe anul trecut a fost suficient, cu mici excepţii, dar aici este probabil şi vina Direcţiei dacă nu şi a crizei şi a birocraţiei de la nivelul Ministerului. A fost un buget bun, mulţumitor, mai ales că bugetul de venituri proprii a fost depăşit. În momentul în care am intrat în funcţie, în luna mai a anului trecut, bugetul de venituri proprii părea de neatins, dar am reuşit să îl depăşim cu foarte mult. Dacă ne referim la bugetul de venituri proprii, este un lucru îmbucurător pentru că bugetul total pentru anul viitor ţi se alocă cel puţin la nivelul anului precedent, asta dacă ţi-ai atins bugetul de venituri proprii. Noi depăşindu-l, avem şanse foarte mari ca după 15 ianuarie, să ni se aloce un buget mai mare pentru 2010.   

Gazeta de Bistriţa: Anul trecut s-au pierdut nişte bani pentru investiţii într-un patinoar artificial. Existe şanse ca acest proiect să fie realizat în 2010?

Raul Zanca: Da, este vorba de patinoarul artificial care urma să se implementeze în comuna Bistriţa –Bârgăului. Licitaţia a fost terminată, însă, din păcate la începutul lunii decembrie a fost contestată de către participanţi. Astfel că, o lucrare, care trebuia să se termine în maxim 6-7 zile, nu a mai avut loc întrucât procedurile de soluţionare a contestaţiilor durează cel puţin 20 de zile. Şi cum anul bugetar se încheiase, banii au fost retraşi. Contestaţiile au fost făcute pe motive tehnice. Noi am dat un câştigător şi asta pe bună dreptate. Dar fiind vorba probabil de implementarea unui proiect absolut nou în România, sistemul de departajare nu a fost foarte bine pus la punct, mergând pe aceeaşi structură cu care eram obişnuiţi de la alte licitaţii. Eu sper ca acei bani să se regăsească în bugetul din acest an, şi atunci, chiar dacă acest proiect trebuia să fie o realizare a anului 2009, să fie dus la bun sfârşit în 2010.

Gazeta de Bistriţa: Presa de specialitate s-a descurcat bine anul trecut? Avem nevoie la noi în judeţ de mai multe publicaţii sportive? Ce v-aţi dori de la presa în domeniu pentru anul în curs?

Raul Zanca: Am apreciat activitatea presei. Chiar în cadrul premierii sportivilor din luna decembrie a fost premiată şi singura publicaţie sportivă de specialitate din judeţ şi jurnalistul sportiv care am considerat noi că a fost cel mai prezent şi mai obiectiv. Dacă ne referim la activităţile sportive, pot spune că este prezentă presa de specialitate. Recunosc că mi-aş dori să fie mai prezentă atunci când, pe bună dreptate, Direcţia pentru Sport îşi dovedeşte eficienţa sau vine cu noutăţi în domeniul sportului sau administraţiei sportive. Au fost unele evenimente organizate de Direcţie care, în comparaţie cu alte evenimente sportive nu au fost, după părerea mea, tratate la nivelul la care ar fi trebuit. Dar au fost amintite, a fost ok. De presă în domeniul sportiv este nevoie peste tot. Presa nu reprezintă altceva decât porta-vocea dorinţelor noastre.

Gazeta de Bistriţa: Ce vă doriţi să realizaţi în 2010? Care ar fi cele mai importante obiective?

Raul Zanca: Visul cel mai mare cu care am pornit ca şi proiect din luna august a anului trecut este Complexul Sportiv din localitatea Miţa, de la coada lacului Colibiţa. Este vorba de o suprafaţă foarte mare de teren, cu clădiri deja existente, cedate cu titlu gratuit de Primăria Bistriţa – Bârgăului, spre a-i da o destinaţie sportivă. Este un proiect de cel puţin două milioane de euro, o sumă foarte mare pentru investiţii în infrastructura sportivă, care, din păcate neputându-se cuantifica cât să ni se dea în luna decembrie pentru luna noiembrie practic, s-a stabilit să se aloce eventual în acest an, asta dacă mai există bani pentru investiţii. Am făcut tot posibilul să accesăm măcar o primă cotă din aceşti bani, dar birocraţia de la nivel central nu ne-a permis lucrul acesta. Este posibil să o luăm iar de la zero cu Centrul acesta, cu noi documentaţii. Cât priveşte activitatea sportivă de performanţă şi sportul pentru toţi, nu am nici cea mai mică rezervă că vom îmbunătăţi performanţele Direcţiei. Singura rezervă pe care o am este la capitolul investiţii.

Gazeta de Bistriţa: Există posibilitatea ca Direcţia pentru Sport să devină subordonată Inspectoratului Şcolar?

Raul Zanca: Eu sper ca acele „capete luminate” de la Bucureşti care au hotărât fuziunea Ministerului Tineretului şi Sportului cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării să găsească cea mai bună soluţie administrativă pentru Direcţiile Judeţene, Cluburile şi Complexele Sportive, pentru că eu la ora aceasta nu pot să îmi dau seama dacă vom fi sau nu o subunitate subordonată Inspectoratului Şcolar. Este un haos total. Dacă reuşim să rămânem o unitate separată de Inspectoratul Şcolar cu buget propriu, va fi mult mai uşor. Dacă ne alipim Inspectoratului, cu siguranţă mulţi dintre colegii mei vor trebui să plece. Sunt zvonuri că totuşi de la Direcţia de Tineret, taberele şcolare să revină la Inspectoratul Şcolar cum a fost pe vremuri, iar Tineretul să se unească cu Direcţia pentru Sport şi să redevină Direcţia de Tineret şi Sport, cu buget separat, ca altădată. Dar mai sunt şi celelalte zvonuri cum că vom fi subordonaţi Inspectoratului Şcolar.   

Gazeta de Bistriţa: Un mesaj pentru sportivi şi iubitorii de sport din judeţ…

Raul Zanca: Le doresc tuturor un an 2010 cel puţin la fel de bun ca şi anul 2009, plin de sănătate şi vreau să le transmit că mă voi da drept exemplu în a practica mişcare, pentru că asta însemnă sănătate.

Iulia STUPINEAN  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.