
Un judecător a emis o ordonanță de restricție temporară care blochează planul administrației Trump de a-i lua Universității Harvard capacitatea de a înscrie studenți străini. Decizia a venit după ce Harvard a intentat un proces – cea mai recentă escaladare a unui conflict între Casa Albă și una dintre cele mai prestigioase instituții din America.
Universitatea a declarat că decizia administrației de joi, 22 mai, reprezintă o „încălcare flagrantă” a legii și a drepturilor la liberă exprimare. Administrația Trump susține că Harvard nu a făcut suficient pentru a lupta împotriva antisemitismului și pentru a-și schimba practicile de angajare și admitere – acuzații pe care universitatea le-a negat cu tărie, scrie BBC.
Judecătorul federal Allison Burroughs a emis o ordonanță de restricție temporară într-o decizie scurtă publicată vineri, 23 mai.
Ordonanța suspendă o acțiune pe care Departamentul pentru Securitate Internă a întreprins-o joi pentru a revoca accesul Universității Harvard la Programul pentru Studenți și Vizitatori de Schimb – o bază de date guvernamentală care gestionează studenții străini.
Există aproximativ 6.800 de studenți internaționali la Harvard, care reprezintă mai mult de 27% din înscrierile de anul acesta.
„Cu o tușă de stilou, guvernul a încercat să șteargă un sfert din corpul studențesc al Harvard-ului, studenți internaționali care contribuie semnificativ la Universitate și la misiunea sa”, a argumentat Harvard în proces.
„Condamnăm această acțiune ilegală și nejustificată”, a spus președintele Harvard, Alan Garber, într-o scrisoare.
Ca răspuns, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Casei Albe, Abigail Jackson, a declarat: „Dacă Harvard ar fi interesat cu adevărat de încheierea flagelului agitatorilor anti-americani, anti-semiți și pro-teroriști din campusul lor, nu ar fi ajuns în această situație în primul rând.
„Harvard ar trebui să își investească timpul și resursele în crearea unui mediu sigur pe campus, în loc să depună procese judiciare nefondate”, a spus Jackson într-o declarație.
Harvard se bazează în mare măsură pe banii proveniți de la studenții internaționali, care constituie aproape o treime din corpul său studențesc. Mulți dintre aceștia plătesc taxa de școlarizare integrală, în timp ce studenții locali pot accesa asistență, cum ar fi burse și împrumuturi.
De exemplu, taxa de școlarizare pentru un an la Harvard Law School este de 80,760 de dolari (60,758 de lire sterline). Cu cheltuieli pentru cazare, mâncare, asigurare și alte costuri incluse, studenții se pot aștepta să plătească în jur de 120,000 de dolari (90,192 de lire sterline) pentru un an.
Administrația Trump a îndreptat atenția asupra Harvardului și altor instituții de elită, argumentând nu doar că ar trebui să facă mai mult pentru a combate activiștii pro-palestinieni, ci și afirmând că discriminează împotriva punctelor de vedere conservatoare.
Aceasta a lansat investigații în zeci de universități din întreaga țară și a obținut concesii de la alte mari instituții din SUA, cum ar fi Universitatea Columbia din New York.
În aprilie, Casa Albă a înghețat 2,2 miliarde de dolari (1,7 miliarde de lire sterline) din fondurile federale destinate Universității Harvard, iar Trump a amenințat că va revoca statutul de scutire fiscală al universității, o denumire standard pentru instituțiile educaționale din SUA.
Înghețarea fondurilor a determinat o acțiune în justiție din partea Harvard, care a cerut de asemenea instanțelor să oprească acțiunile administrației. Harvard, una dintre cele opt universități de elită din Ivy League, se află la marginea orașului Boston, în Cambridge, Massachusetts.
Deși liderii Harvard au făcut concesii – inclusiv demiterea conducătorilor Centrului pentru Studii din Orientul Mijlociu, care au fost criticați pentru că nu au reprezentat perspectivele israeliene – cea mai recentă acțiune în justiție indică faptul că universitatea este dispusă să lupte împotriva administrației Trump în instanță.
Universitatea a recrutat mai mulți avocați republicani de renume în lupta sa, inclusiv un consilier al Organizației Trump și pe Robert Hur, un fost consilier special care a investigat păstrarea documentelor clasificate de către Joe Biden.
Studenții străini care frecventează în prezent Harvard și-au exprimat îngrijorarea că disputa dintre instituția lor și administrația Trump ar putea să-i forțeze să se întoarcă acasă.
Studenta chineză Kat Xie, care este în anul doi într-un program STEM, a declarat pentru BBC că este „în stare de șoc”.
„Aproape că uitasem de [amenințarea anterioară a unei interdicții] și apoi anunțul de joi a venit brusc”, a spus ea.