Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunţat că niciun spital nu poate refuza să interneze pacienţi pe motiv că nu au fost testaţi pentru Covid-19.

Până la diagnosticare, pacienţii vor fi trataţi ca şi cum ar fi infectaţi, iar personalul medical îşi va lua măsurile de protecţie necesare.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale cade sub incidență penală.Pe de altă parte, medicii nu pot refuza detașarea.

„Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale cade sub incidența penală. Pacienții nu pot fi refuzați pe motivul că nu există confirmarea că sunt pozitivi sau negativi (la coronavirus – n.r.)”, a spus șeful DSU, Raed Arafat.

De asemenea, Arafat a mai spus că medicii primari, specialiști sau rezidenți, angajați ai unităților sanitare pot fi detașați la alte unități medicale, potrivit Ordonanței Militare nr. 4.

„Aceștia nu pot refuza detașarea. Dacă detașarea se face în altă localitate decât cea de domiciliu, autoritățile locale au obligația de a le asigura cazarea și masa”, a mai spus Arafat.

O altă măsură este aceea că ambulanțele trec în subordinea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență pe timpul instituirii stării de urgență în România.

sursă: cotidianul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here