Fostul şef al SRI, Radu Timofte, a fost trimis în judecată de DNA pentru instigare la abuz în serviciu şi fals în legătură cu vânzarea unor locuinţe de serviciu.

 

Potrivit comunicatului DNA, în sarcina  fostului şef al SRI Radu Timofte s-au reţinut infracţiunile de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine un avantaj patrimonial, în formă calificată şi două infracţiuni de fals în declaraţii, din care una în forma participaţiei improprii.

Alături de Timofte au fost trimişi în judecată  Virgil Turcu, fost şef al Direcţiei Logistice din cadrul SRI, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă calificată, Dumitru Ionete, fost consilier al adjunctului directorului SRI, Gheorghe Robu , ofiţer în cadrul SRI, Ion Tudor, fost ofiţer în cadrul SRI, membrii comisiei de verificare a îndeplinirii condiţiilor legale de vânzare şi a oportunităţii vânzării locuinţelor de serviciu, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă calificată.

În rechizitoriul întocmit, se precizează în comunicatul DNA, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie 2004 – martie 2005, inculpatul Timofte Alexandru Radu, în calitate de director al S.R.I., l-a determinat pe inculpatul Turcu Virgil, şeful Direcţiei Logistice din cadrul S.R.I., să-i închirieze şi, ulterior, să-i vândă în regim subvenţionat (mult mai mic decât preţul pieţei libere) locuinţa de serviciu situată în Bucureşti, str. Mihai Eminescu (zonă rezidenţială), cu nerespectarea prevederilor legale în materie.
În scopul cumpărării locuinţei de serviciu, la data de 28 ianuarie 2005, inculpatul Timofte Alexandru Radu a întocmit şi depus la S.R.I. două declaraţii pe proprie răspundere false (din care una în numele soţiei) în care a consemnat informaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la situaţia sa locativă.
De asemenea, în aceeaşi perioadă, inculpaţii Turcu Virgil (şeful Direcţiei Logistice din cadrul S.R.I.), Ionete Dumitru, Robu Gheorghe şi Tudor Ion (membri ai Comisiei de verificare a îndeplinirii condiţiilor legale de vânzare şi a oportunităţii vânzării locuinţelor de serviciu) nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu pentru a verifica dacă inculpatul Timofte Alexandru Radu îndeplineşte toate condiţiile legale în vederea cumpărării unei astfel de locuinţe.
În această modalitate, S.R.I. a fost prejudiciat cu suma de 210.203,35 RON reprezentând diferenţa dintre valoarea de inventar a imobilului în cauză (338.423,48 RON) şi preţul de vânzare al acestuia (stabilit la suma de 128.220,13 RON). Echivalentul în euro al preţului plătit pentru cumpărarea imobilului de Timofte Alexandru Radu era în jur de 35.000 euro, în timp ce valoarea de piaţă a unui apartament de acest gen, în cursul anului 2005, era în medie de 200.000 euro.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra imobilului respectiv.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Liana Mureşan

3 COMENTARII

  1. Situatie identica la SRI Bistrita unde Ioan Mocanu, seful SRI Bistrita, a umflat un apartament in blocul turn de pe Decebal desi avea locuinta proprietate pe Traian Banciu.O mica ancheta ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.