Atât Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, cât și Primăria Bistrița se pregătesc să ia credite istorice, care vor îndatora județul și respectiv municipiul pentru umătorii 5 ani și respectiv 15 ani. Valoare creditelor ajunge la 100 de milioane de lei, iar unele investiții „planificate” nici măcar n-au fost trecute prin Consiliul Local. Consiliul Local al municipiului Bistrița nici măcar n-a fost informat despre această mișcare.

Consiliul Județean a aprobat, la ședința trecută contractarea unui credit uriaș de 100 de milioane de lei. Este al doilea împrumut pe care îl ia Radu Moldovan în ultimul deceniu de când conduce instituția. În cadrul ședinței Consiliului Județean în cadrul căreia a fost votat acest proiect, Radu Moldovan a spus că proiectele pentru care se ia creditul sunt foarte urgente.

„Este a doua solicitare în 9 ani de zile de aprobare a unui credit, pentru că resursele financiare ale Consiliului Județean nu mai sunt îndestulătoare, cum au fost în anii trecuți. Ar fi fost cu mult mai multe proiecte care au nevoie de finanțare, dar acestea sunt proiecte foarte urgente”, a motivat Radu Moldovan.

Majoritatea confortabilă din Consiliul Județean i-a permis lui Radu Moldovan să treacă fără probleme acest proiect. Uriașa sumă ar urma să fie folosită pentru 9 proiecte de investiții, iar creditul ar urma să fie luat de la Ministerul Finanțelor și achitat în maxim 5 ani.

Cea mai mare sumă a fost cerută pentru relocarea și demolarea clădirilor tehnice și administrative, pentru a face loc unui nou corp de clădire al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, care are asigurată finanțarea, fiind inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență. Pentru relocarea clădirilor din curtea spitalului a fost alocată suma de 26 de milioane de lei.

Pentru consolidarea versanților și refacerea platformei din DJ173, Budacu de Sus- Șoimuș, afectat de o alunecare de teren, a fost alocată suma de peste 24 de milioane de lei, iar pentru modernizarea drumului județean 162 Silivașu de Câmpie – Șopteriu, alte 22 de milioane de lei.

Pe lista de investiții apare și modernizarea unui alt drum județean, costruirea unui pod în zona localității Sărățel (8 milioane de lei), o casă a colecțiilor și a documentelor de patrimoniu (peste 7 milioane e lei), complexul sportiv din Unirea (5,4 milioane e lei), realizarea unor spații de birouri (4,3 milioane) și construirea a trei locuințe protejate, pentru DGASPC, la Beclean (aproape 3 milioane de lei).

Și Turc visează la un credit de 100 de milioane, dar n-are girul consilierilor

Nu doar Consiliul Județean Bistrița-Năsăud se pregătește să ia un credit atât de mare. Primăria Bistrița cochetează cu ideea și a dat deja un anunț de consultare a pieței pentru servicii de acordare de credite. Și în acest caz este vorba despre un credit uriaș, de 100 de milioane de lei.

Culmea, consilierii locali habar n-au, cel puțin deocamdată, de planurile primarului Ioan Turc. Acesta nici măcar n-a adus în discuție această variantă, măcar declarativ prin Consiliul Local. Ce să mai spunem că nici măcar viceprimarii n-au fost informați de această inițiativă.

Se vorbește despre un credit încă de anul trecut și chiar a fost aprobată această varianță în Consiliul Local, însă era vorba doar de 25 de milioane de lei, sumă care, brusc, s-a mărit de 4 ori.

Pentru a putea contracta creditul și Ioan Turc trebuie să obțină acordul consilierilor locali. Până una alta, la anunțul de „sondare” a pieței publicat pe site-ul municipalității apar și o serie de investiții spre care ar merge banii.

Creditul ar urma să fie împărțit în două loturi, unul pentru realizarea și reabilitarea de clădiri publice, în valoare de peste 66 de milioane de lei și al doilea pentru achiziția de terenuri, construcții și străzi în cartierele noi de locuințe, în valoare de 33,7 milioane de lei. Acesta ar urma să se întindă pe nu mai puțin de 15 ani.

Turc alocă 66 de milioane pentru proiecte de pe vremea lui Crețu

Cele mai costisitoare proiecte, destinat lotului 1, culmea sunt proiecte rămase de pe vremea fostului primar Ovidiu Crețu. De exemplu, 24 de milioane de lei ar urma să meargă către locuințele protejate pentru persoane vârstnice de la Sigmir. Acest proiect a primit girul consilierilor locali în anul 2016.

Pentru dispeceratul operativ pentru Poliția Locală ce ar urma să fie amenajat în zona Gării, în locului unui punct termic, a fost direcționată suma de 6, 2 milioane de lei. Și acest proiect a fost votat de consilieri în 2016. Modernizarea și reabilitarea școlii gimnaziale a Colegiului Național Andrei Mureșanu, proiect din 2018, ar urma să închită 12,2 milioane de lei.

Reabilitarea și modernizarea Grădiniței Dumbrava Minunată, unde sunt reale probleme de infrastructură… ar urma să înghită 4,4 milioane de lei. Proiectul datează din 2016 și se pare că specialiștii au recomandat demolarea și reconstrucția grădiniței din parc, întrucât clădirile ar avea probleme la structura de rezistență.

Pentru reabilitarea și modernizarea Grădiniței „Căsuța cu Povești” a fost alocată suma de 10,9 milioane de lei, iar pentru reabilitarea și modernizarea Grădiniței cu program prelngit nr. 12 și a creșei nr 4 de pe Andrei Mureșanu suma de 8,9 milioane de lei.

Mai noi sunt proiectele din lotul al doilea al creditului. Atât de noi încât unele nu doar că n-au fost trecute prin Consiliul Local, ci nici măcar n-au fost aduse la cunoștința consilierilor locali.

Astfel, câte trei milioane de lei s-au alocat pentru achiziția a două baze sportive. Este vorba despre cea care aparține companiei Iproeb și cea din imediata vecinătate, de la Mecanica.

Achiziția acestor două baze n-a fost votată de consilierii locali, iar aceștia nici nu știu de planurile primarului Ioan Turc cu ele. Cu toate acestea, negocierile cu proprietarii bazelor sportive ar fi avansate. Se pare că primarul Ioan Turc visează acolo un adevărat parc cu bazine de înot și alte zone de agrement.

Astfel, 2,5 milioane de lei ar urma să meargă pentru amenajarea străzii Secundară nr 3 din Sărata, 2,4 milioane de lei pentru strada Lempeș, 1,6 milioane de lei pentru strada Filip Cristian, 2,6 milioane de lei pentru Podgoriei, 2,6 milioane de lei pentru Secundară 16 din Viișoara, 2 milioane de lei pentru strada Crângului, 1,9 milioane de lei pentru strada Morii, 1,4 milioane de lei pentru strada Jupiter, 1,9 milioane de lei pentru strada Apusului, 1,3 milioane de lei pentru Ioan Pop Reteganu, un milion de lei pentru strada Școlii, 615.000 de lei pentru strada Bela Bartok, 678.944 de milioane de lei pentru strada George Barițiu, 446.000 de lei pentru strada Prundului, 617.000 de lei pentru strada Zăvoaie, 662.000 de lei pentru V. Lucaciu și 2,7 milioane de lei pentru strada Dinu Lipatti.

Toate aceste străzi sunt din zonele noi de locuințe, proiectele pentru reabilitarea lor fiind trecute prin Consiliul Local anul trecut, în primul an de mandat al primarului Ioan Turc. 

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.