Radu Bica, refuzat de doua ori de Curtea de Apel

Fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj (CJ) Radu Bica a inaintat in aceasta saptamana doua actiuni in fata judecatorilor Curtii de Apel Cluj, in incercarea de a putea fi judecat in stare de libertate. Instanta clujeana a decis in ambele cazuri respingerea lor, astfel incat Radu Bica va mai petrece 29 de zile in arest. Impotriva cererilor sale de a fi judecat in stare de libertate, procurorul Anca Marincean a argumentat ca aceasta liberarea nu este posibila intrucat datele de la dosar produc indicii concrete care duc la concluzia ca Radu Bica ar fi savarsit infractiunea de care este acuzat.  
A cerut sa fie liberat sub contro judiciar
Luni, 13 februarie, avocatii fostului vicepresedinte al CJ Cluj, Radu Bica, au inaintat la Curtea de Apel o cerere prin care solicitau liberarea sub control judiciar a clientului lor si inlocuirea masurii arestului preventiv cu o masura mai putin restrictiva si anume aceea a obligarii de a nu parasi localitatea. Avocatul Anatol Panzaru a incercat sa arate instantei faptul ca pericolul social pe care se intemeiaza arestul preventiv al lui Bica nu mai exista, din acest motiv masura ne mai fiind oportuna. La randul sau, Radu Bica a declarat ca doreste sa fie judecat in stare de libertate, obligandu-se sa dea curs tuturor deciziilor Curtii de Apel. “V-as ruga sa retineti faptul ca am muncit pentru societate timp de 49 de ani, am o familie, sotia mea este un medic respectat, am o fiica studenta si nu pot prezenta pericol public”, a  relatat Bica judecatorilor Curtii de Apel. Acesta a adus in discutie si faptul ca starea sa de sanatate sa inrautatit in cursul arestului. “Va rog sa puneti in balanta si faptul ca la locul meu de munca m-am implicat in rezolvarea problemelor judetului, am avut o reputatie buna si in plus sunt si cardiac”, a mai adaugat Bica.
De cealalta parte, reprezentanta Ministerului Public Anca Marincean  a aratat faptul ca pericolul social indicat de articolul 10 litera f din Codul de Procedura penala (CPP) inca exista si justifica arestarea lui Radu Bica, iar faptul ca a avut o buna reputatie nu il dezincrimineaza pe inculpat. “Va rugam sa observati ca din toate datele care reies pana acum, inculpatul a avut un comportament bun, nu are antecedente penale, insa aceste aspecte nu sunt suficiente pentru inlocuirea arestului preventiv”, a declarat procurorul. Aceasta a mai adaugat ca “la acest moment nu sunt elemente suficiente sub aspect probator pentru a putea spune ca masura arestului preventiv nu se mai impune”.
Dupa o deliberare care a durat mai putin de o ora, judecatorii Curtii de Apel Cluj au decis respingerea cererii de liberarea sub control judiciar, decizie fiind definitiva. In motivarea solutiei s-a aratat faptul ca instanta”respinge ca nefondat recursul declarat de catre inculpatul Bica Radu Vasile, in prezent incarcerat in Penitenciarul Gherla, impotriva incheierii penale din 2 februarie 2012 a Tribunalului Cluj. Stabileste in favoarea Baroului de Avocati Cluj- suma de 25 lei onorariu partial pentru aparator din oficiu, ce se va plati din fondul Ministerului Justitiei, avocat Paul Purcarin. Obliga pe inculpatul recurent sa plateasca in favoarea statului suma de 200 lei cheltuieli judiciare, din care 25 lei reprezentand onorar avocatial. Decizia este definitiva. Data si pronuntata in sedinta publica din data de 13 februarie 2012.”La iesirea din sala de judecata Radu Bica nu a vrut sa dea nicio declaratie.
A incercat din nou a doua zi

La doar o zi dupa ce ceruse sa fie liberat sub contro judiciar, tot la Curtea de Apel Cluj sa analizat, din nou,  oportunitatea arestului preventiv si posibilitatea inlocuirii acestuia cu o alta masura. Cei doi avocati, Tiberiu ban si Mihai Giurgea, au incercat din nou sa demonstreze faptul cele aproape patru luni petrecute de clientul lor in arest au fost suficiente, in prezent pericolul social ne mai existand. "Arestarea in cazul de fata nu mai e necesara pentru ca judecarea sa se desfasoare nestingherit. El a fost audiat urmeaza sa fie audiati ultimii martori, iar cauza se afla spre finalizare. Arestarea in cazul de fata nu mai este necesara pentru ca judecarea sa se desfasoare nestingherit", a aratat avocatul Tiberiu Ban. Cei doi am mai facut referire la buna reputatie de care s-a bucurat mereu Radu Bica si de implicarea de care a dat dovada la locul de munca. Atunci cand i s-a oferit ultimul cuvant, Radu Bica a declarat ca se va supune oricarei decizii a instantei in cazul in care va fi liberat si ca nu va incerca sa ingreuneze procesul."Va rog sa ma puneti in libertate. Nu prezint pericol pentru ordinea publica. Nu am avut niciodata nicio abatere si niciun conflict cu legea. Voi colabora in continuare si nu ma voi sustrage, am incredere deplina in justitie", a declarat acesta.
Precum cu o zi inainte, procuror a fost din nou Anca Marincea, care cerut si de aceasta data respingerea cererii lui Bica. “Va rog sa considerati ca instanta a mai aratat faptul ca exista suficiente elemente care duc la concluzia ca inculpatul ar fi savarsit infractiune, cum ar fi declaratiile Aspaziei Droniuc, datele obisnuite din interceptarile telefonice sau din supravegherea operativa. Faptul ca inculpatul are o reputatie si o educatie foarte buna nu pot fi considerate motive suficiente pentru a inlatura arestul preventiv “ a declarat procurorul. Si de aceasta data, instanta a decis ca procesul penal poate fi cel mai bine continuat doar cu Radu Bica arestat, respingandu-i si aceasta cerere.   
Cele doua cereri inaintate de catre Radu Bica pentru liberarea de sub control judiciar nu sunt nici pe departe primele in acest sens. Atat in data de 22 noiembrie, cat si in data de 22 decembrie ale anului trecut, avocatii lui Radu Bica au cerut ca acestuia sa-i fie revocata masura arestului si inlocuita cu cea a parasirii localitatii, insa toate au fost de prisos. In toate cele trei cazuri, judecatorii au decis ca acesta prezinta pericol public si judecarea lui nu poate fi facuta decat in regim de detentie.
Motivarea din spatele refuzului de a-l elibera pe Bica

Solutie: In temeiul art. 300/2 C.p.pr. rap. la art. 160/b alin. 2 C.pr.pen. constata legalitatea si temeinicia masurii arestarii preventive luata fata de Bica Radu Vasile, respingand implicit cererea de inlocuire a masurii arestului preventiv cu masura obligarii de a nu parasi localitatea. In baza art. 192 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de recurs in termen de 24 ore de la pronuntare cu reprezentantul Parchetului si de la comunicare cu inculpatul arestat. Pronuntata in sedinta publica din 22.12.2011, in lipsa inculpatului arestat.

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here