Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a exprimat încă o dată îngrijorările cu privire la o lege americană ce sancţionează oficiali ruşi pentru abuzuri privind drepturile omului şi la planurile SUA în legătură cu scutul antirachetă din Europa, într-un discurs susţinut luni în faţa diplomaţilor ruşi."Schimbarea amendamentului antisovietic Jackson-Vanik cu o lege antirusă, precum şi tendinţa (Washingtonului) de a distorsiona echilibrul strategic prin crearea unui scut antirachetă nu poate decât să ne îngrijoreze", a declarat el, citat de RIA Novosti, în pagina electronică.
Luna trecută, o comisie a Senatului american a adoptat în unanimitate o lege denumită după numele avocatului rus care a murit în detenţie în 2009, Serghei Magniţki, şi care impune restricţii de călătorie şi îngheţarea averilor unor oficialil ruşi care au avut legătură cu încarcerarea şi decesul acestui avocat, precum şi cu alte abuzuri comise în Rusia în privinţa drepturilor omului.
Putin a declarat că soluţia pentru "multe probleme globale şi regionale" depinde de relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite, adăugând că a "luat notă" de "declaraţiile dure" ale unor oficiali americani despre Moscova. Unul dintre subiectele de discordie este Siria, unde părţile aflate în conflict ar trebui încurajate să ajungă la o rezolvare politică a situaţiei prin dialog, susţine Putin.
Rusia intenţionează să menţină cooperarea specială cu puterile emergente ca China şi India, a adăugat Putin, exprimându-şi, de asemenea, îngrijorările cu privire la agravarea problemelor economice din Europa.
"Cooperarea cu China are cea mai mare importanţă strategică şi practică", a declarat Putin. "Intenţionăm să acordăm o atenţie specială aprofundării tuturor formelor de cooperare cu partenerii noştri chinezi, inclusiv coordonarea acţiunilor noastre pe agenda internaţională", a adăugat el.
"Firesc, vom revigora legăturile noastre tradiţionale cu Europa", a declarat preşedintele rus. "Vă reamintesc: peste un sfert din comerţul extern al Rusiei are loc cu Germania, Italia, Franţa şi Olanda", a adăugat el.
"Summitul din iunie al UE a confirmat caracterul prioritar al dialogului strategic ruso-european. În acelaşi timp, nivelul cooperării cu UE în viziunea noastră nu a atins potenţialul maxim", a explicat preşedintele rus.
"Împreună cu Europa putem atinge ţinte ambiţioase, mult mai ambiţioase decât în prezent – crearea unei pieţe unice de la Atlantic la Pacific cu o valoare de trei trilioane de euro. Viaţa cere măsuri în acest sens", a adăugat el.
Putin a recunoscut însă că este pesimist în legătură cu abilitatea Europei de a găsi o soluţie viabilă la criza economică actuală. "Trebuie să recunoaştem că nu vedem până acum opţiuni viabile pentru depăşirea crizei economice globale. În plus, perspectivele devin tot mai alarmante şi problemele privind datoriile din zona euro şi alunecarea acesteia în recesiune reprezintă doar vârful aisbergului problemelor structurale nerezolvate", a subliniat Putin.
"Lipsa unor modele de dezvoltare noi împotriva unui context de conducere erodată în motoarele economice tradiţionale, ca Statele Unite, Uniunea Europeană şi Japonia, reprezintă o tergiversare a dinamicii dezvoltării globale", a afirmat el.
Lupta pentru accesul la resursele naturale se intensifică, provocând fluctuaţii anormale în privinţa materiilor prime şi a pieţei energiei, consideră preşedintele rus.
"Caracterul multivectorial al dezvoltării globale care s-a intensificat ca rezultat al crizei şi tulburările sociale şi economice interne slăbesc dominanţa aşa-numitului Occident istoric … Iar eu vreau să subliniez că acest lucru nu ne bucură deloc", a adăugat el.
Această tendinţă alarmează Rusia. "Aceasta deoarece implicaţiile evoluţiilor actuale, aceste evenimente economice globale şi, drept consecinţă, schimbările inevitabile în cadrul forţelor internaţionale, sunt neclare", a continuat el.
Evoluţiile actuale sunt şi mai alarmante deoarece unii actori internaţionali încearcă să-şi păstreze influenţa recurgând la acţiuni unilaterale contrare normelor dreptului internaţional, a conchis el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.