Poluarea atmosferică reprezintă cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană în Uniunea Europeană. Este concluzia unui raport al Comisiei Europene, care se bazează pe evaluări ale Organizației Mondiale a Sănătății. În fiecare an, în UE, acest tip de poluare cauzează în jur de 400.000 de decese premature, iar costurile sale externe legate de sănătate se ridică la sute de miliarde de euro. ,,Poluarea este un ucigaș tăcut, zilnic acumulăm noxe peste noxe”, a declarat la Digi24 Radu Ţincu, medic de Terapie Intensivă-Toxicologie la Spitalul Floreasca din București.

Persoanele din zonele urbane sunt deosebit de expuse la acest risc. Particulele în suspensie, dioxidul de azot și ozonul de la nivelul solului sunt poluanții atmosferici considerați răspunzători pentru cea mai mare parte dintre aceste decese premature.

,,Putem evita poluarea alimentară, să nu ne expunem la substanțe toxice, dar când discutăm de aer nu avem cum să ne mutăm din zonele poluate.

Poluarea aerului în România e o realitate dovedită, în foarte multe din situații avem niveluri ale poluării care depășesc cu mult normele admise”, a spus medicul.

Aerul încărcat cu monoxid de carbon afectează capacitatea de învățare, de memorare. Copiii din zonele poluate au deficit de învățare și un IQ mai mic decât cei din zonele nepoluante”, a explicat Radu Țincu.

Mai multe, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here