Primăria Bistrița pregătește un nou sediu pentru Ocolul Silvic al municipiului. Acesta va fi amenajat într-un fost punct termic din zona Ștefan cel Mare. Pe contractul de mai bine de un milion de lei a pus mâna o fostă firmă de casă, care, se pare, a reintrat în grațiile municipalității.

 

Ocolul Silvic al municipiului Bistrița va avea un nou sediu în viitorul apropiat. Primăria Bistrița amenajează un sediu în fostul punct termic nr. 29, situat pe strada Ștefan cel Mare.

Ocolul Silvic Bistrița funcționează ca regie publică locală a municipiului din 2009 și are în administrare fondul forestier al Bistriței și al comunei Livezile. Suprafața totală este de 5.693 de hectare.

În prezent, sediul instituției este pe Calea Moldovei nr. 9A, într-un imobil închiriat de la Direcția de Administrare a Piețelor.  Ocolul Silvic este una dintre instituțiile din subordinea Primăriei Bistrița care chiar produce. În 2016, cel mai bun an al ocolului silvic cifra de afaceri a ajuns la 645.000 de euro, iar profitul net la 118.530 de euro

Pentru noul sediu al ocolului silvic, municipalitatea a organizat o licitație publică, ce și-a și găsit un câștigător. Este vorba despre o fostă firmă de casă a autorităților locale și județene, care, se pare, a reintrat în grațiile Primăriei Bistrița.

„Pentru crearea condițiilor optime de desfășurare a activităților Regiei Publice Locale Ocolul Silvic R.A. Bistrița este nevoie de un nou sediu. Numărul de personal angajat cu activitate de birou necesar este de circa 12 persoane. Prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Bistrița nr. 24/27.03.2014, fostul Punct Termic nr. 29. din Ștefan cel Mare, cu o suprafață construită de 189 mp, măsurată 191 mp, a fost destinat pentru amenajare sediu RPL Ocolul Silvic al municipiului Bistrița. Suprafața utilă a Punctului Termic conform măsurătorilor effectuate este de 174,45 mp”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

 

Lucicor revine pe lista scurtă de firme a Primăriei Bistrița

 

Pe contractul de un milion de lei a pus mâna Lucicor Prod SRL, care s-a mai ocupat și de alte lucrări importante în Bistrița și nu numai.

Valoarea lucrărilor a fost estimate la 1,3 milioane de lei fără TVA, însă în urma licitației, la care a participat o singură firmă, și anume Lucicor Prod, prețul a scăzut la doar 1,02 milioane de lei.

Sarcina firmei nu va fi una ușoară, construcția veche de mai bine de 30 de ani aflându-se în stare avansată de degradare: învelitoarea bituminoasă este în multe locuri distrusă, iar pereții de umplutură prezintă crăpături. Tencuielile și zidăria sunt și ele degradate din cauza umezelii.

Printre lucrările propuse se numără supraetajarea construcției. Construcția va avea două niveluri, parter și etaj cu terasă.

Aceasta va fi compusă dintr-un hol de acces cu intrare controlată, ușile de acces în clădire vor fi dotate cu sisteme magnetice de închidere, accesul realizându-se pe bază de card magnetic, sală de așteptare și relații cu publicul, un birou pentru șeful ocolului, secretariat, oficiu, două birouri pentru contabilitate, caserie, patru birouri pentru serviciul tehnic, grup sanitar, cameră armament, sală de ședințe, spațiu de depozitare, arhivă, garaj pentru două autoturisme și un spațiu tehnic centrală termică.

Sediul Ocolului Silvic va fi dotat cu un sistem de supraveghere, instalații de telecomunicații și date cu legătura la sistemul integrat de comunicație al Primăriei Municipiului Bistrița. Nu este exclus ca la etaj să fie amenajată o terasă circulabilă cu spațiu verde.

 

Firma din Posmuș „a salvat” muzeul, dar a dat-o cu bâta în baltă cu alte proiect

 

Lucicor Prod a revenit în atenția autorităților încă din 2017, când a preluat din mers lucrările de reabilitare a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, după ce firmele care s-au ocupat de proiect au intrat în insolvență.

Practic, firma din Deva care a câștigat proiectul a încheiat un contract de subantrepriză cu Lucicor Prod. Firma s-a mișcat cu talent, iar muzeul a fost deja deschis publicului.

Nu la fel de bine s-au mișcat și la Căminul Cultural din Sigmir, care a avut grave probleme cu apa, după ce acoperișul nu a fost executat cum ar trebui, iar apa de ploaie ajungea în podul clădirii și inunda tavanul.

Vina în acest caz a fost pasată de la Lucicor, firma care apărea în acte ca și câștigător al licitației și Laryluc Prod SRL-ul care ar fi executat efectiv lucrările dezastruoase.

Pentru acest contract, firma a încasat 1,3 milioane de lei, fără TVA. Printre contractele pe bani publici pe care a pus mâna SC Lucicor se numără și lucrările de reabilitare a grupurilor sanitare de la Spitalul Județean, pentru care SRL-ul a încasat aproape trei milioane de lei.

Lucicor Prod a fost înființată în 2005 și are sediul în Posmuș. Aceasta este administrată de Lucreția Budușan și Lucian Gheorghe Budușan. Cifra de afaceri a firmei din Posmuș a trecut de un milion de lei încă din anul 2007.

Atunci, Lucicor Prod a înregistrat o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei și un profit de un milion de lei. Datoriile ajungeau la 53.578 de lei. De atunci, cifra de afaceri nu a scăzut sub un milion de lei, deși profitul a ajuns și la 19.009 de lei în 2013, an de criză.

2007 este singurul an în care profitul a fost așa de mare. Deși cifra de afaceri raportată de SRL a crescut constant în ultimii ani, profitul nu a mai trecut de câteva sute de mii de lei.

Astfel, în 2014, Lucicor Prod raporta o cifră de afaceri de 3,3 milioane de lei și un profit de 109.980 de lei. Datoriile ajungeau și ele la 1,3 milioane de lei. În 2015, cifra de afaceri crește mai mult și ajunge la 4,7 milioane de lei.

Profitul se dublează și el, ajungând la 279.958 de lei. Datoriile au crescut și ele, ajungând în 2015 la aproape trei milioane de lei.

Anul de glorie pare să fie 2016, când cifra de afaceri a ajuns la 5,6 milioane de lei, iar profitul se apropia de jumătate de milion de lei. Și datoriile au mai scăzut, ajungând la 2,1 milioane de lei.

 

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.