Construcțiile care vor să fenteze Planul Urbanistic General revoltă din nou bistrițenii, care cer primăriei să nu acorde autorizațiile necesare demarării lucrărilor. Este și cazul străzii Griviței, unde, pe o stradă preponderent cu case, un dezvoltator imobiliar vrea să înghesuie un bloc pe 800 de metri pătrați. Deocamdată, Primăria Bistrița a spus nu emiterii autorizațiilor necesare, însă municipalitatea ar putea fi obligată de instanță să dea okey-ul dezvoltatorului.

Un dezvoltator imobiliar vrea să transforme o casă de pe strada Griviței, situată în fosta zonă industrială a orașului, peste linie, un bloc de locuințe colective mici. Se pare că intenția există din 2020, însă până acum nu există autorizațiile necesare demarării construcției.

În încercarea de a determina Primăria Bistrița să nu acorde autorizațiile necesare, vecinii de pe stradă au trimis o petiție municipalității, în care punctează neregulile identificate la acest proiect.

„Pe strada Griviței nr. 7 se dorește extindere cu modificare regim de înălțime pentru realizarea a șase unități locative, realizare acces nou din strada Industriei și împrejmuire teren. Această documentație este neconformă cu reglementările PUG. Serviciul Urbanism nu își face datoria prin a explica beneficiarului că, această construcție cu casa de scară și 6 unități locative (apartamente conform planșelor) nu se încadrează la locuința individuală, ci se încadrează în locuințe colective și reglementările impuse pentru aceste construcții! Fapt pentru care dânsul nu deține suprafața minimă de 100 de mp, cerută în PUG.(…) V-aș ruga frumos să nu mai interpretați PUG-ul după bunul plac și să se dea autorizații conform ceea ce este explicat negru pe alt în PUG! Această clădire ce se dorește a se edifice este neconformă, neavând 1000 mp teren, nici măcar cei 800 de mp declarați nu sunt ai beneficiarului exclusiv, să nu ai specificăm și alte condiții neconforme cu PUG și legea!” se arată în cererea trimisă de bistrițeni.

Vecinii dezvoltatorului s-au transformat în „detectivi urbanistici”

Vecinii dezvoltatorului imobiliar, care se tem că nu vor mai avea intimitate, printre altele, s-au apucat să studieze Planul Urbanistic General, dar și legislația care vizează construcțiile și, cu temele făcute, speră să împiedice construcția.

În petiția trimisă Primăriei Bistrița, oamenii mai spun că dezvoltatorul nu ar avea terenul scos din indiviziune, existând și o ipotecă asupra 200 de mp din terenul respectiv. Astfel, dezvoltatorul ar avea nevoie de semnătura băncii și a celor 3 familii care sunt trecute ca moștenitor pe clădire.

Oamenii mai aduc în discuție și aleea de acces, care ar avea doar 2,8 m lățime, în condițiile în care, potrivit Planului Urbanistic General în vigoare minimul este de 3,5 metri.

„Pentru locuințele semicolective cu acces propriu și lot folosit în comun se vor asigura: accese carosabile pentru locatari; accese de serviciu pentru colectarea deșeurilor menajeze și pentru accesul mijloacelor de stingere a incendiilor; în cazul unei parcelări pe două rânduri, accesele la parcelele din spate se vor realiza prin alei de deservire locală (fundături); cele cu o lungime de maximum 30 de metri – o singură bandă de 3,5 m lățime; cele cu o lungime de 30 de metri până la maximum 100 de metri – minimum 2 benzi (total 7 m), cu trotuar cel puțin pe o latură; supralărgiri pentru manevre de întoarcere la capăt”, prevede Planul Urbanistic General.

Dezvoltatorul imobiliar nu ar putea să asigure nici procentul de 30% spațiu verde și nici n-ar avea unde să amplaseze ghenele de gunoi fără să sacrifice locuri de parcare, condiție de asemenea obligatorie potrivit reglementărilor în vigoare.

„Țineți cont de toate semnăturile vecinilor care nu sunt de acord cu edificarea acestei clădiri, sunt nenumărate cazuri, chiar și apărute în presă, scandaluri și nemulțumiri între locatarii de bloc și cei de casă, tabieturile acestora fiind diferite. Ca și primărie trebuie să aveți în vedere nenumăratele ședințe care le-ați avut pe această temă cu locuințele semi-colective și blocuri între case și să ascultați gura cetățenilor pentru a oferi un mediu de trai armonios pentru toată lumea. Evident, constructorii mai mult iau în calcul scopul propriu de câștig, nu de armonie, de aceea nu există nici la blocurile existente suficiente parcări sau chiar locuri de joacă! Nici chiar dumneavoastră ca instituție publică văd că nu aveți în calcul bunul trai și armonios al cetățeanului, oferirea condițiilor de viață armonioase, obligatorii, prin drept!”, mai spun oamenii.

Primăria Bistrița așteaptă hotărârea instanței pentru a decide

Deocamdată, municipalitatea nu a emis autorizațiile necesare, iar dezvoltatorul imobiliar s-a adresat instanței, în încercarea de a oblige Primăria Bistrița să dea okey-ul pentru construcție. Dosarul a fost înregistrat în toamna anului trecut, la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru luna mai.

„La Tribunalul Bistrița-Năsăud există pe rol un dosar, având ca obiect «obligare emitere act administrative certificate de urbanism». În anul 2020 și până la data întocmirii prezentei, pentru imobilul în cauză nu s-a emis niciun document de urbanism, document care să fie în termen de valabilitate la această data. Emiterea oricărui act de autoritate al administrației publice locale, certificate de urbanism sau autorizație de construire, se va face numai cu respectarea tuturor prevederilor legale”, notează arhitectul șef al municipiului Bistrița, Monica Pop, într-un răspuns oferit petiționarilor.

Primăria Bistrița a încercat de mai multe ori să pună la punct niște reguli pentru locuințele colective mici. S-au făcut dezbateri cu cei afectați, dezvoltatori imobiliari și specialiști, însă deocamdată proiectul nu a beneficiat de girul consilierilor locali.

Potrivit proiectului de hotărâre, numărul maxim de apartamente pe care poate avea un imobil cu locuințe colective mici este 6. Pe 700 de metri pătrați se pot amenaja maxim 3 apartamente, pe minim 1000 de metri pătrați 4 apartamente, ia minim 1500 de metri pătrați 5 apartamente, iar pe minim 2.000 de metri pătrați 6 apartamente.

Procentul maxim de ocupare al terenului este de 40%. Clădirile ar putea să aibă maxim două etaje, iar subsolul și demisolul trebuie să fie destinat exclusiv garajelor, locuirea în aceste spații fiind interzisă.

„Se va asigura un loc de parcare/apartament pentru apartament cu maxim 80 de metri pătrați suprafață locuibilă și 2 locuri de parcare/apartament pentru suprafața mai mare de 80 de mp suprafață locuibilă, plus 2 locuri de parcare pentru vizitatori/imobil, în incinta parcelei”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

De asemenea, dezvoltatorii imobiliari trebuie să amenajeze o cale de acces spre parcare cu lățimea de minim 4 metri și să asigure un compartiment de tip rastel pentru păstrarea bicicletelor, cu un număr de locuri echivalent cu numărul de apartamente.

Pe 40% din parcelă trebuie amenajat spațiu verde, iar spre stradă, spațiul verde se amenajează sub formă de grădină de fațadă. Împrejmuirea ar urma și ea să fie dublată cu un gard viu.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.