Evident că psihoza coronavirusului n-a fost creată de mass-media de la noi, ci cu largul concurs al acesteia și cu sprijinul important al cei internaționale. Săptămâni în șir am fost pur și simplu bombardați pe toate canalele media posibile despre periculozitatea reprezentată de acest nou tip de virus pentru sănătatea oamenilor. Au fost luate peste tot măsuri excepționale: blocarea unor orașe cu milioane de locuitori, repatrieri de persoane, carantină, inclusiv impusă cu forța.

În prezent se poate constata că psihoza creată în masă, este mai periculoasă decât însăși boala indusă de coronavirus, iar acest fenomen la un moment dat nu va mai putea fi controlat. Primele semne că psihoza se va amplifica este demonstrat de situația din județ, rafturilor supermarketurilor sunt golite la propriu de alimentele de bază, iar medicii de familie și laboratoarele de analize medicale sunt luate cu asalt de persoanele cele mai expuse contactării acestui virus.

În România, a fost confirmat al șaselea om infectat cu COVID-19, iar numărul se poate schimba în orice moment. În județul Bistrița-Năsăud 101 persoane (n. r. – declarate până la închiderea ediției) se află în izolare și sub monitorizarea strictă a Direcției de Sănătate Publică, fiind vorba atât de persoanele care s-au reîntors din Italia, din alte zone decât cele aflat sub carantină, dar și de aparținătorii acestora. Drept urmare, în județ, nu există persoane care să necesite carantina și deci nici persoane suspecte de infecții cu coronavirus.

Preventiv sunt monitorizate toate persoanele care vin din zonele de risc printr-o cooperare continuă cu autoritățile de frontieră care comunică numele persoanelor care necesită monitorizare, având în vedere faptul că la intrare în țară trebuie completată o declarație.

Frica, mai precis o psihoză în masă, din nefericire s-a instalat și urmează o curbă ascendentă.

Psihoza din punct de vedere medical, este un termen care descrie starea mentală a unui individ, în care gândirea și percepția sunt afectate grav. Extrapolând această definiție la mase mari de oamenii, în care gândirea și percepția realității o iau razna, ne putem face o imagine la ce se poate întâmpla și ce ne poate aștepta în viitorul apropiat.

Persoanele cuprinse de psihoză pot avea halucinații, credințe iluzorii de durată, schimbări în structura de personalitate și manifestări de gândire dezorganizată. De obicei aceste stări sunt acompaniate de non-înțelegerea comportamentului propriu, dificultăți în interacțiunea socială și dificultăți în desfășurarea activităților cotidiene, o pierdere a contactului cu realitatea și care cauzează deteriorarea funcționării normelor sociale.

Coronavirusul, principalul “dușman” al aleferilor, fie ele anticipate sau la termen

Apariția epidemiei de coronavirus care a cuprins întreaga lume, inclusiv România, a coincis din nefericire cu decizia lui Iohannis de a forța alegerile anticipate. În ciuda a ceea ce se întâmplă în jurul nostru, dar și al autorităților abilitate din România care sunt mobilizate la cel mai înalt nivel, președintele Iohannis, intuind că epidemia de coronavirus îi încurcă anticipatele, cu o consecvență proprie a unui cunoscut animal domestic folositor omului, ne asigura până nu demult de la Cotroceni că problema cauzată de acest virus nu există în România, că este o simplă tuse, o răceală.

Pe același ton și melodie, fostul prim-ministru Orban, actual prim-ministru interimar, încearcă și el să convingă pe români, că nu există nici un virus care să le pună viața în pericol.

Principalul adversar a lui Iohannis împotriva organizării alegerilor anticipate, paradoxal nu este PSD-ul care face un joc greu de înțeles, ci coronavirusul. Este posibil ca și în situația declanșării unor astfel de alegeri, virusul cu siguranță le va opri. Este mai mult ca sigur că în cazul unei epidemii la nivel național, localele și parlamentarele, chiar la termen, să fie amânate sine die.

Psihoza generată de coronavirus a fost deja creată și ea nu mai poate fi oprită și în același timp este greu de contracarat. Dintr-un motiv extrem de simplu, pentru a contracara psihoza, mijloacele sunt cele raționale, pe când fenomenul psihozei este unul irațional.

În atitudinea președintelui României există o contradicție flagrantă. Pe de o parte a spus că virusul nu este mai primejdios decât o gripă, dar în același timp a fost convocat CSAT pentru a discuta despre contracararea acestuia. De ce să convoci un asemenea organism dacă este vorba de o gripă banală, în același timp cu apariția a tot felul de ”comitete și comiții”, pentru a stăvilii virusul ucigaș? Ce să mai creadă lumea când pe de o parte se desfășoară o campanie de minimalizare a virusului la o simplă gripă, iar pe de altă parte se decid măsuri extrem de dure pentru stoparea unui virus agresiv?

Biserica, una caldă, alta rece

Inclusiv Biserica Ortodoxă a fost implicată fără voie în această nebunie națională, care a creat și întreține psihoza, la presiunea Guvernului demis Orban. Halucinant, toate protopopiatele ortodoxe din județul Bistrița-Năsăud, implicit toate parohiile au primit o ”directivă”, prin care li se ”ordonă” credincioșilor să nu meargă la Sfânta Biserică dacă manifestă orice manifestare de gripă, să evite sărutarea icoanelor sfinte din biserică și să-și aducă linguriță de acasă dacă doresc acest lucru, pentru a lua Sfânta Împărtășnie.

”Ordinul” a creat stupoare, atât în rândul credincioșilor, dar și al preoților, în condițiile în care la momentul respectiv era confirmat un singur caz de contaminare cu COVID-19.

Ulterior, Biserica a revenit, iar prin vocea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române Daniel, a transmis printr-un comunicat, că regula împărtăşirii clericilor şi credincioşilor din acelaşi Sfânt Potir rămâne neschimbată. El a subliniat că preoţii vor explica tuturor credincioşilor că această împărtăşire nu a fost vreodată şi nu va fi un pericol pentru cineva. De asemenea a mai explicat că primele precizări făcute legate de măsurile de prevenire au avut în vedere mai ales pe cei care se tem prea mult de îmbolnăvire când sărută sfintele icoane sau când se împărtăşesc din acelaşi Sfânt Potir euharistic, preotul folosind o linguriţă comună. Această atenţie acordată îndeosebi celor „mai slabi în credinţă” (cf. Romani 14, 1) a produs însă teamă în altă parte, mai precis în rândul unor clerici şi credincioşi care consideră că o măsură excepţională şi temporară (iconomie), în favoarea celor mai fricoşi şi mai slabi în credinţă, se poate transforma într-o nouă regulă liturgică de împărtăşire euharistică a tuturor credincioşilor.

Paranoia a ajuns la un nivel la care se pregătește un set de măsuri pentru evitarea coronavirusului, prin care se recomandă ca oamenii să se salute fără să se sărute, sau să-și dea mână, obiceiurile cele mai frecvent folosite de români atunci când se întâlnesc cu diferite ocazii, în general pe stradă.

Epidemia ar putea duce la îngrădiri ale drepturilor

Nu putea să lipsească din această ofensivă totală împotriva coronovirusului, SRI-ul, principalul serviciu de securitate internă. Comisia de supraveghere a SRI a cerut serviciului un raport pentru a afla cât de puternică este amenințarea coronavirusului și care sunt măsurile luate de autorități pentru preveni acest lucru. Există deja voci, singulare deocamdată, care atrag atenția că pe fondul epidemiei, a știrilor alarmiste, oamenii să accepte anumite îngrădiri ale drepturilor și libertăților fundamentale, a unor intruziuni în viața privată, iar autoritățile să fie tentate să recurgă la asemenea măsuri forte. Așa-zisul pericol iminent al coronavirusului creează ocazia ideală, pentru instituirea unor măsurii specifice unui stat polițienesc, dictatorial.

Probabil că este doar o chestiune de zile până când, sub pretextul combaterii potențialei viteze de propagare a virusului,  autoritățile să limiteze unele drepturi sau libertăți fundamentale, să impună anumite sarcini excepționale administrației publice locale, care să permită ocolirea procedurilor achizițiilor publice, să intervină direct asupra pieței medicamentelor și să recurgă la armată.

Se golesc magazinele și farmaciile

Pe fondul instaurării psihozei pericolului coronavirusului, din farmaciile din Bistrița și din județ au dispărut măștile de protecție cumpărate aproape la disperare de către oameni. Pe aceeași linie, raioanele supermarketurilor care conțin alimente de bază, neperisabile – făină de grâu în special, dar și mălai, paste făinoase, zahăr, ulei comestibil sau conserve – se golesc la primele ore ale zilei. De asemenea, oamenii își mai fac rezerve de materiale dezinfectante, săpun, hârtie igienică. Fără nici o îndoială această situație înseamnă de fapt o scădere accentuată a vânzărilor de la alte raioane, stocuri și pierderi la alte produse. Achiziționarea alimentelor neperisabile va duce la scăderea vânzărilor în viitor, lucru care va pune presiune pe lanțurile de aprovizionare și inducerea de costuri. Iar aceste costuri vor fi transferate prin preț consumatorilor.

Aparent în aceste zile presa este în câștig: cresc audiențele, știrile despre CONVID 19 fac trafic, respectiv bani, dar totul este pe termen scurt. Psihoza creată și criza au declanșat deja căderea burselor, implicit a banilor pentru investiții, reducerea transporturilor de persoane și de mărfuri, a producției de bunuri, care înseamnă la urma urmei mai puțină publicitate. Este evident faptul că o firmă cu probleme va renunța în primul rând la publicitate.

Bistrițenii, pe aceeași linie a apărării de coronavirus, au dat iama și pe site-urile care comercializează ochelari de protecție, sub avalanșa știrilor că virusul ucigaș se poate răspândii prin ochi, alături de măștile de protecție care asigură protecția nasului și a gurii.

Pe același fond al psihozei creată de răspândirea coronavirusului, în câteva dimineți Policlinica de pe str. Gării din Bistrița a fost luată cu asalt de sute de oameni, în majoritate bătrâni și bolnavi, pentru a prinde o programare pentru luna martie la analizele medicale gratuite.

O altă situație care a generat și întreținut psihoza COVID-19 a fost creată de cei de la Primăria Bistrița, mână în mână cu cei de la Prefectură. Vineri, 28 februarie 2020, locuitorii din blocurile sociale din Viișoara, cu mic și mare, într-o adevărată scenă de isterie colectivă, au protestat împotriva deciziei Primăriei Bistrița de a disloca mai multe containere modulare de tip locuință, în incinta fostului târg auto din Viișoara, un perimetru izolat și îngrădit. Oamenii au intrat în panică fiind convinși că în acel loc se va înființa un centru de carantină pentru persoanele suspecte sau bolnave de coronavirus. Pentru liniștirea cetățenilor și păstrarea liniștii și ordinii publice a fost nevoie de intervenția jandarmilor și a polițiștilor naționali și locali.

În lipsa unor explicații pertinente privind scopul amplasării containerelor în locația respectivă și a unor informații despre intenția autorităților de înființare a unui centru de carantină destinat persoanelor infectate cu coronavirus, oamenii au acționat și s-au manifestat în consecință,

Este evident faptul că autoritățile pregătesc asemenea locuri de carantină, dar din motive lesne de înțeles locațiile respective sunt ținute la secret, tocmai pentru a preveni manifestări de genul celei de la Viișoara.

Revolta oamenilor de la blocurile sociale din Viișoara generată de amplasarea containerelor respective este o demonstrație pe viu a modului defectuos în care au fost gestionate de autorități măsurile legate de prevenirea răspândirii coronavirusului. În lipsa unei comunicării transparente, cineva, inconștient sau nu, a indus panică în rândul unei comunități locale cu acces redus la informații reale, agitând spiritele până la un punct care putea deveni exploziv.

Doru Costin

4 COMENTARII

 1. Ar trebui toti ci.o.mar.lanii nostri infectati care sa intorc ” acasa ” si isi pun familia, prietenii, vecinii si pe noi toti in pericol de infectare, SA FIE INTERNETZI FORTZAT ( ca pe vremea lui Hitler ori Stalin ) INTR-UN SPITAL ANUME DESEMNAT SI SA-I TAXEZE CU SUMA DE CEL PUTIN 10 MII DE EUROI pe toti, fara exceptie, ca macar asa s-or gandi sa stea si sa se trateze acolo unde au contribuit din salariile primite la banii publici ale alora ( strainilor ) , macar de groaza sumei pe care va trebui s-o plateasca, daca altfel nu le merge mintea aia na.roada .

 2. Va spun io de ce se inapoiaza fugarii nostri in tzara .
  Pai majoritatea lucreaza ilegal si nu au asigurari de sanatate , sau daca au niste carduri acestea sunt valabile doar in Romania . Acolo, la unitatile medicale doar ii panseaza si le indica directia spre casa ( adica spre Romania ) , ca daca-i interneaza, nu le ajung sarantocilor nostri banii sa poata plati spitalizarile si atunci, aleg toti varianta sa fuga inapoi ” acasa ” , fara sa le pese daca isi infecteaza familia, prietenii, vecinii… sau pe noi toti .
  Asta ptr ca li se permite sa plece din tzara fara asigurari de sanatate , dar daca este o epidemie in masa… tzara unde s-a depistat asta, este obligata sa-i interneze si sa-i trateze, numai ca ci.o.par .lanii nostri aleg varianta sa fuga inapoi ” acasa ” .
  No priceput-ati ?!

 3. Mai Liberalilor, puneti-l ma prim-ministru pe domnul Basescu ma, ca dumnealui are sange in venele sale de politruc, are experientza de sef al statului si de viatza militara… si stie ce sa faca pentru a ne scapa de toti ni.mu.ru.gii care nu pricep si fug ” acasa ” de prin strainatate si ne infecteaza si pe noi …
  Mai PSD-istilor, voi inca nu aveti un lider capabil sa gandeasca ce este de facut, asa ca sprijinuti-l pe domnul Basescu, ptr ca D.lui rezolva problema .
  Asa cum sustine si domnul Ponta, IN ACEST MOMENT AVEM NEVOIE URGENT DE UN GUVERN CAPABIL SA REZOLVE SITUATIA CRITICA IN CARE NE AFLAM si trebuie sa lasati laoparte raca , circareala, porcaiala dintre voi, sicanele politice si marlaneala pe care o faceti …
  Bine era daca dumnealui era seful statului acuma si nu dascalul de Johannis care nu are pregatirea necesara sa inteleaga fenomenul si ce anume este de facut . Asta un singur lucru are in gand si anume… ” alegerile anticipate ” … prin care cred ca se si spanzura daca ies la alegeri tot PSD-istii .
  PROPUNETI-L SI PUNETI-L PRIM – MINISTRU PE DOMNUL BASESCU !

 4. Nu v-ati prins ca acuma ” din dragostea cea MARE ” … fata de diaspora … cei de la actuala putere, fiind drumurile si granitele inchise peste tot, au inceput sa aduca diasporenii ” acasa ” cu avioanele militare … sperand probabil ca … la viitoarele alegeri o sa-i voteze din nou ?
  Vaaai ce m-as rade ca toti astia sa voteze cu PSD-ul … ! Cred ca si dau in balbaiala toti PNL-istii si isi baga ” baioneta lui Orban ” in *o*ie si cuconetele lor in limba !
  Pe cine prostresc ei ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here