În Partidul Social Democrat s-au încins spiritele. După ce Mircea Geoană a pierdut alegerile, voci din interiorul partidului au început să condamne modul în care a fost concepută campania candidatului social-democrat pentru alegerile prezidenţiale.
În ton cu vremurile, taberele din PSD au început să se certe ca la uşa cortului. Cele mai tăioase replici au avut loc într-o emisiune televizată la Realitatea între Marian Vanghelie şi Miron Mitrea, doi dintre liderii marcanţi ai PSD, situaţi însă în tabere adverse în cadrul partidului.

Mulţi dintre adversarii actualei conduceri a PSD care au stat în expectativă în timpul campaniei electorale, dar şi oameni apropiaţi, au demarat operaţiunea de debarcare a lui Geoană.
Respingerea contestaţiei PSD şi validarea alegerilor prezidenţiale de către Curtea Constituţională au oficializat statutul de învins al liderului social-democrat şi a dat semnalul de atac pentru colegii de partid care plănuiesc debarcarea sa din fruntea partidului la viitorul Congres.
Mircea Geoană a reuşit, în anii de când este lider al PSD, să îşi transforme foştii susţinători, grupul de la Cluj, în rivali. De asemenea, a încercat, şi a şi reuşit în bună parte, neutralizarea susţinătorilor lui Mitrea, a schimbat din funcţii o serie de lideri locali printre care unii apropiaţi ai lui Ion Iliescu sau Adrian Năstase. Înfrângerea suferită de Geoană în alegerile prezidenţiale pare a fi începutul plătirii poliţelor.
Unii social-democraţi, precum Ioan Rus şi Marian Oprişan cer de urgenţă un Congres şi demisia lui Geoană. Alţii, mai moderaţi, precum Ion Iliescu şi Adrian Năstase, se pronunţă pentru o analiza şi un Congres la primăvară pentru a favoriza creşterea presiunii politice asupra actualului lider al PSD.

Iliescu, vârf de lance

Cel care a deschis ostilităţile imediat după ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidenţiale şi a respins contestaţia PSD, a fost, aşa cum era de aşteptat, preşedintele de onoare, Ion Iliescu. El a cerut o analiză detaliată a rezultatului alegerilor, dar şi a activităţii actualei conduceri a partidului.
Un dur s-a arătat a fi vicepreşedintele PSD şi totodată primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, un apropiat al lui Mircea Geoană. Vicepreşedintele PSD a precizat că anumite lucruri în PSD ar fi trebuit îndreptate înainte de campania electorală şi a subliniat că unele decizii nu s-au luat pentru a menţine partidul unit. Situaţia grea din interiorul partidului a fost descrisă printr-o altă declaraţie a lui Nechita. „Presa şi colegii aşteaptă să curgă sânge în PSD, vor nume grele pe tavă şi decizii spectaculoase şi vreau să spun că poate aşa va fi”, a spus social-democratul.

Oprişan i-a cerut lui Geoană demisia

La fel de dur s-a arătat a fi şi preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan. El a cerut în mod imperativ demisia preşedintelui PSD.
„Dacă Mircea Geoană crede că a câştigat alegerile, să meargă la Cotroceni. Dacă nu, să-şi dea demisia”, a spus Oprişan. În opinia preşedintelui CJ Vrancea „sute de mii de membri ai PSD au muncit exemplar, iar staff-ul de campanie al domnului preşedinte şi însuşi domnul Geoană, prin unele acţiuni ale domniei sale, practic, şi-au bătut joc”. „Cert este că maşina de campanie electorală a PD-L şi a lui Traian Băsescu a fost mult mai bună decât maşina de campanie electorală a PSD şi a candidatului Mircea Geoană!”, a mai declarat Marian Oprişan.
Preşedintele CJ Vrancea a anunţat de altfel că va candida la o funcţie de vicepreşedinte al PSD, în cadrul viitorului congres al partidului care va avea loc în 2010, susţinând că „e nevoie de un suflu nou, de sânge proaspăt, în toate activităţile”.

PSD, partid – balama

Şi Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional PSD, nu a rămas indiferent la eşecul lui Mircea Geoană. Pe blogul său, Năstase, înainte de plecarea sa la o reuniune a Consiliului Europei, săptămâna trecută, acuza transformarea PSD „dintr-un partid-balama într-un partid de unică folosinţă”, dar şi transformarea „clientelei de partid în camarila”.
„Plec în dimineaţa asta la o reuniune a Consiliului Europei. (…) Plec cu inima îndoită. Rămân în urmă discuţii, scandaluri, trădări, lecţii de dirigenţie, minciuni, poliţe în curs de a fi plătite, dezbinare, zăpadă, tristeţe. Am mai trăit, în ultimii 20 de ani, momentele astea. (…) Trădări ale unor «oameni politici» pe care, până de curând, nu-i cunoşteau decât soţiile şi câţiva prieteni. Transformarea clientelei în camarila. Transformarea votului în marfă. Încercarea de a transforma PSD-ul dintr-un partid-balama (după cum a fost utilizat în ultimii ani) într-un partid – preş, partid de unică folosinţă.
E nevoie de un timp de reflecţie în partid. Fără îndoiala. Dar, dacă nu vrem ca fragmentarea să continue, dacă nu vrem ca partidul să fie transformat într-un poligon de încercare pentru diferite interese meschine şi jocuri cu mize individuale, dacă vrem o reconstrucţie a PSD-ului – ca nucleu al unei stângi puternice, bazată pe ideologie şi strategie proprie, exprimând speranţele milioanelor de simpatizanţi dezamăgiţi, atunci va fi nevoie să trecem peste frustrări, orgolii, peste gustul amar al înfrângerii şi să realizăm un partid unitar şi unit, deschis unor noi generaţii de membri, cu o echipă de conducere capabilă să dea mesajul de solidaritate şi de înţelepciune”, a scris Adrian Năstase, pe blogul său.
„Începe pentru PSD o nouă călătorie prin deşert. Câţi vor rezistă până la capăt?”, se arată în finalul postării.

O parte trebuie să dispară

Foarte dur s-a arătat şi unul din membrii marcanţi ai Grupului de la Cluj, Ioan Rus, fost vicepreşedinte al PSD. În cadrul unei emisiuni televizate, Rus a apreciat că dacă ar fi fost în locul lui Mircea Geoană şi-ar depune imediat mandatul pentru „erorile strategice din campanie”. „Prima şi cea mai gravă decizie a fost ieşirea de la guvernare. În locul lui Mircea Geoană, mi-aş depune mandatul şi aş ieşi din nou la bătaie. Cineva trebuie să-şi asume acest insucces – aşa cum şi-au asumat ieşirea de la guvernare, lucruri de neînţeles pentru noi ca membri de partid” a susţinut Rus. În opinia acestuia, „o parte dintre colegi trebuie sa dispară”. Printre cei care ar trebui să se retragă, Rus i-a menţionat pe „Mircea Geoană, gruparea Vanghelie sau Hrebenciuc”, care ar trebui să fac loc unei generaţii mai tinere, precum Victor Ponta şi Cristian Diaconescu, dar şi unor oameni „din ţară” care ar trebui să fie în prima linie a partidului, secondaţi de „experienţa” lui Adrian Năstase sau cea a senatorului Miron Mitrea. Rus a menţionat ca expertiza lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea poate fi utilă, „dar să-şi vadă fiecare locul său”.

Mitrea vs. „hrebenciuci”

Miron Mitrea nu stă nici el cu mâinile în sân. Potrivit unor surse din PSD, Mitrea vizează nu numai debarcarea lui Geoană, dar şi a lui Liviu Dragnea din poziţia de secretar general al partidului, post pe care ar vrea să-l recapete la viitorul Congres.
Chiar şi Miron Mitrea are o „problemă” cu gruparea Vanghelie şi Hrebenciuc. Mitrea spune că PSD a pierdut marea şansa de a da un preşedinte, din cauza oamenilor din spatelor lui Mircea Geoană, precum Viorel Hrebenciuc.
„Mă aştept ca, acum, hrebenciucii din partid, care ne conduc cu «măiestrie» spre şapte ani de opoziţie, să spună că mă bucur de înfrângerea lui Geoană. Nimic mai fals. Spre deosebire de ei, eu nu pot să-mi bat joc de munca pe care voi aţi dus-o timp de ani de zile. Munca la care am contribuit şi eu ori de câte ori partidul mi-a cerut-o”, mai scrie senatorul Mitrea pe blogul său.
Într-o declaraţie la Realitatea TV, Miron Mitrea afirma că: „partidul s-a spart în două bucăţi: cei din teritoriu care-şi fac treaba foarte serios şi o gaşcă care şi-a dorit să obţină nişte poziţii”.
De altfel, săptămâna trecută, senatorul PSD a avut un schimb de replici deosebit de tăioase cu Marian Vanghelie, liderul PSD Bucureşti, într-o emisiune difuzată la Realitatea TV. Cei doi au declarat deschis războiul taberelor din PSD. Marian Vanghelie, susţinător al lui Hrebenciuc şi Geoană, l-a numit „măgar” pe Mitrea. „Dacă sunteţi măgar, vedeţi c-o încurcaţi cu mine!”, a afirmat Vanghelie. La rândul lui, senatorul social-democrat i-a spus lui Vanghelie că e „obraznic”. Declaraţiile au mers atât de departe încât s-a ajuns la ameninţări directe. Mitrea i-a spus lui Vanghelie să nu se mai lege de soţia lui, pentru că altfel îşi vor regla conturile bărbăteşte.
Pe lângă acest conflict intern foarte acut din interiorul PSD, rândul parlamentarilor social-democraţi începe să se subţieze, îngroşând însă cel al independenţilor care vor susţine ideile şi guvernarea democrat-liberală.

Liana Mureşan

1 COMENTARIU

  1. Acum 20 de ani ,pe 3 feb 1990 ,a inceput jaful national!Rezerva valutara a Romaniei a fost “schimbata” la cursul oficial de 14 ,45 de lei pentru ca apoi sa fie revanduta populatiei la colt de strada! Petitia facuta de mine a fost inaintata Tribunalului Bacau.Primul bisnitar al tarii a fost nimeni altul,decat cel ce a aprobat aceasta ilegalitate.Iliescu.

    Banii obtinuti atunci de BRCE au folosit apoi metodei MEBO.Metoda prin care au fost sustrasi bani destinati retehnologizarii!Bani pe care parintii nostri i-au strans cu suferinta!

    https://www.ceausescu.cc ataca imperiul fricii si cere fiecarui roman sa lupte pentru aflarea adevarului.Adevarul se spune tare ,rastit si niciodata balbait!
    Istoria trebuie scrisa de noi,cu demnitate si nicidecum de alti straini care nu au de a face cu ceea ce-i roman.
    Radu Roncea va invita la “dans”!
    Bucuresti
    3 feb 2010

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.