Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, a semnat, marţi, un protocol cu WWF România, prin care s-a angajat să suspende de la 31 ianuarie autorizarea microhidrocentralelor în ariile protejate şi să fie elaborată o lege pentru desemnarea zonelor unde aceste investiţii nu pot fi realizate. În judeţul Bistriţa-Năsăud există deja aproximativ 35 de microhidrocentrale, majoritatea poziţionate pe râurile de munte. Proiecte similare sunt demarate deja în judeţ, altele, precum cel al Hidro Electrica Transilvania SRL din Satu Mare, aşteaptă să-şi primească avizele necesare pentru demararea lucrărilor. Locaţia vizată de firma sătmăreană face însă parte din Sit Natura 2000. După data de 31 ianuarie va fi suspendat procesul de autorizare a construirii de microhidrocentrale în zonele protejate din România, potrivit unui protocol semnat săptămâna trecută de ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga şi organizația pentru protecția mediului World Wide Fund for Nature România (WWF Romania). Documentul prevede că mai multe râuri sau sectoare de râuri de pe teritoriul României vor fi excluse de la construirea de microhidrocentrale.

Până la 28 februarie, trebuie înfiinţat la nivel naţional a unui grup de lucru format din reprezentanţi ai factorilor interesaţi (autorităţi publice relevante cu atribuţii în domenii specifice obiectivului protocolului, Coaliţia Natura 2000, mediul academic, ONG-uri în domeniul conservării naturii, eco-turismului, pescuitului şi al industriei) în scopul elaborării mecanismului de pre-planificare (ţinând cont de zonele de excludere, nefavorabile şi mai puţin favorabile) urmând ca în baza acestuia să se realizeze un studiu pentru evaluarea potenţialului hidroenergetic al României.

 

Proiectul de la Colibiţa, estimat la 200 milioane euro

Proiectul pentru construirea unei microhidrocentrale în zona lacului Colibiţa, depus recent de SC Hidro Electrica Transilvania SRL la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud în vederea obţinerii acordului de mediu, este într-o situaţie delicată, asta exceptând faptul că în toamna anului trecut a izbucnit un adevărat scandal din cauza acestuia. Ţinând cont de acordul semnat săptămâna trecută de ministrul Lucia Varga şi organizaţia de mediu WWF Romania, proiectul SC Hidroelectrica Transilvania are toate şansele să fie respins de la avizare.

Potrivit lui Buzura Costan Vasile, care administrează SC Hidro Electrica Transilvania SRL, investiţia ar ajunge la 200 de milioane de euro, în spatele acesteia aflându-se o companie din Scandinavia. Prin intermediul acestui proiect, s-ar crea o sută de locuri de muncă permanente şi 500 temporare în zonă.

 

Afaceriştii din turism nu vor proiectul

Autorităţile locale din Bistriţa-Bârgăului, de care aparţine satul Colibiţa, s-au arătat mai mult decât încântate în momentul în care Buzura Costan Vasile le-a prezentat proiectul pe care intenţionează să îl demareze în zonă. Nu la fel de încântaţi s-au arătat oamenii de afaceri din Colibiţa, care se opun din răsputeri şi au început un adevărat război contra primarului Vasile Laba şi a Consiliului Local mai ales după ce consilierii locali din Bistriţa-Bârgăului şi-au dat acordul de principiu. În luna noiembrie a anului trecut a fost organizată chiar şi o dezbatere publică pe marginea acestui proiect, care s-a dovedit a fi deosebit de furtunoasă, fiind luate în discuţie posibila poluare, zgomotul sau şantier dat de lucrări, care ar face Colibiţa mai puţin atractivă.

 

Administratorul, fost puşcăriaş

Nu aceasta ar fi o mare problemă însă, ci un alt aspect care ridică mari semne de întrebare – cât de serios este aşa numitul investitor, mai precis reprezentantul acestuia, Buzura Costan Vasile, ţinând cont de trecutul său nu foarte îndepărtat. Astfel, conform unui buletin al Interpolului, Buzura Costan Vasile a fost extrădat din Germania, el fiind condamnat în anul 2005 la cinci ani de închisoare pentru contrabandă.

Firma pe care o administrează şi care s-ar afla în spatele acestui proiect, SC Hidroelectrica Transilvania SRL, are sediul în Satu Mare şi este foarte nouă, întrucât a luat fiinţă abia în 2011. Aceasta are un capital social de doar 200 de lei, niciun angajat şi datorii de 13.000 de lei. În anul 2012, societatea comercială a avut un profit de doar 766 de lei, la o cifră de afaceri de circa 75.000 lei.

În luna septembrie a anului trecut, aceasta a fost executată silit pentru o datorie de 15.700 de lei de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Conform Adevărul, proiectul pentru construirea unei microhidrocentrale la Colibiţa este planificată de circa cinci ani. Buzura Costan Vasile spune că a ales această locaţie pentru că este aproape de ţări precum Ungaria, unde şi-ar dori să exporte energia, dar şi datorită debitului apei. Potrivit acestuia, capacitatea viitoarei hidrocentrale s-ar ridica la 500 de megawati, cam jumătate din capacitatea uneia dintre cele mai mari hidrocentrale din Europa, care se foloseşte de Dunăre şi nicidecum de pârâu din Bistriţa-Năsăud. „Este o investiţie de nivel naţional. Beneficiul este imens pentru sistemul naţional. Această hidrocentrală ar putea susţine întreaga Transilvanie. Nu poluează deloc, nu afectează mediul şi aduce locuri de muncă,” a precizat Buzura pentru Adevărul. Conform sursei citate, el a mai spus că în spatele investiţiei s-ar afla o companie din Scandidavia, refuzând să facă cunoscut numele, care ar avea investiţii care s-ar ridica la 2,5 miliarde de euro şi în ţări precum Albania. Compania scandinavă, descurajată de birocraţia din România, ar fi lăsat 200 de milioane de euro pe mâna lui Buzura pentru această investiţie. Fondurile din care ar fi realizată investiţia ar fi exclusiv private şi ar urma să fie finalizată de la demararea lucrărilor de execuţie.

 

Şanse mici de avizare

În urmă cu trei săptămâni au fost depuse primele documente la Agenţia de Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud în vederea eliberării avizului de mediu pentru proiectul: „Centrală hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Colibiţa”, în localitatea Colibiţa, zona Poiana Calului – Sub Deal. Deocamdată, la dosar nu există avizul Apelor Române, potrivit precizărilor şefului APM BN, Ştefan Mureşan. Acesta a mai precizat pentru Gazeta de Bistriţa că nu este exclus ca SC Hidro Electrica Transilvania SRL riscă să nu îşi vadă proiectul transformat în realitate, având în vedere protocolul semnat recent în ministrul Varga şi WWF Romania. În plus, o problemă o constituie şi faptul că proiectul vizează o locaţie inclusă în Sit Natura 2000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.