Omul de afaceri Dan Vasile, care a pus pe picioare compania Dan Steel, s-a trezit cu proprietățile scoase la licitație, la grămadă. Este vorba atât de cele din Negrești Oaș, cât și de cele de la Beclean. De altfel, inclusiv fabrica de la Beclean a fost scoasă la licitație de lichidatorul judiciar, cu aproape 26 de milioane de euro.

CITR, fosta Casă de Insolvență Transilvania și Prime Solv Practice SPRL, care se ocupă de falimentul producătorului Dan Steel, continuă să încerce valorificarea bunurilor omului de afaceri, care este în faliment încă de anul trecut.

Potrivit site-ului lichidatorului, lichidatorul a scos la vânzare, cu 115.000 de euro, mai multe mașini și utilaje care aparțin Dan Steel Group Negrești-Oaș: un camion, două autocamioane, două semiremorci, o autoutilitară, un autotractor și un autocamion DAF. De asemenea, este scos la licitație și un Mercedes GLE Coupe B cu 41.000 de euro.

Cum nimeni nu s-a prezentat la prima licitație, lichidatorul a mai organizat una și-a scăzut prețul mașinilor și utilajelor la 98.476 de euro. Și prețul Mercedesului vândut a scăzut la 34.850 de euro.

Lichidatorul mai vinde și stoc de marfă de aproape un milion de lei, tot de la Negrești Oaș. Este vorba despre materiale de construcții sau destinate construcțiilor.

Cel mai important bun pe care lichidatorul încearcă să-l valorifice este, însă, fabrica de sârmă și produse din sârmă de la Beclean, pe care cere aproape 26 de milioane de euro.

Fabrica de la Beclean, scoasă și ea la licitație:

„Activul este reprezentat de fabrica de producție a sârmelor tari și moi, respectiv produse derivate din sârmă, plase sudate, cuie, panouri de gard, sârmă ghimpată, etc, fiind compus din teren (406.606 mp), construcții și echipamentele aferente. Garanţia de participare este de 10% din preţul de pornire, fără TVA. Garanția nu este purtătoare de TVA” se arată în anunțul licitației.

Firmele interesate care vor să afle mai multe detalii trebuie să cumpere caietul de sarcini, care costă 20.000 de lei. De altfel și cei care participă la licitație trebuie să cumpere caietul de sarcini.

Fosta Casă de Insolvență Transilvania a mai scos la licitație bunuri ale Dan Steel Group și la început de an. Este vorba în principal de o parte importantă din stocul de marfă de la Beclean.

Pe cinci pachete de panouri plastifiate, CITR cerea 468.000 de euro fără TVA. Pentru patru pachete de panouri bordurate zincate cerea 337.802 lei, fără TVA, iar pentru 7 pachete de plasă sudată – 264.524 de euro, fără TVA. Stocul se vindea împreună.

În total, pe stocul de marfă, CITR încasa peste un milion de euro, sumă ce ar urma să ajungă la creditori. Aceasta nu este prima licitație organizată de CITR. La finalul anului trecut, lichidatorul a mai încercat o dată să valorifice marfa celor de la Dan Steel, fără succes însă. Atunci, lichidatorul cerea, în total, 1,1 milioane de euro.

Dan Steel, la un an de la pronunțarea falimentului

Tribunalul Bistrița-Năsăud a pronunțat falimentul producătorului Dan Steel anul trecut în luna martie, după doi ani de insolvență. Instanța a respins cererea de amânare formulată de Dan Steel și a respins planul de reorganizare propus de administratorul special al firmei.

„Respinge cererea de amânare formulată de debitoare. Infirmă planul de reorganizare propus de administratorul special al debitoarei Dan Steel Group Beclean SA. (…) Dispune deschiderea procedurii generale a falimentului împotriva debitoarei Dan Steel Group Beclean, desemnează lichidator judiciar provizoriu consorțiul format din Casa de Insolvență Transilvania SPRL și Prime Insolv Practice SPRL. Dispune dizolvarea societății debitoare și ridicarea dreptului de administrare a acesteia. Fixează termen maxim de predare a gestiunii către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor și operațiunilor aferente, după deschiderea procedurii, la data de 21.03.2022. Dispune predarea către lichidator a listei cuprinzând numele și adresele creditorilor, a creanțelor acestora la data intrării în faliment, cu indicarea celor născute după deschiderea procedurii”, se arată în decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud.

Odată cu pronunțarea falimentului, producătorul de sârmă a fost nevoit să concedieze 208 persoane din totalul de 253 de angajați. Nemulțumit de decizia instanței, dar și de cum își face treaba lichidatorul, Dan Vasile, omul de afaceri maramureșean care a pus bazele companiei, a contestat măsurile lichidatorului judiciar și a cerut instanței să îi amendeze. Fără rezultat însă.

Dan Steel a adunat datorii istorice

Datoriile înregistrate de producătorul de sârmă sunt absolut istorice. Acestea ajung la 170 de milioane de lei. Peste 50 de companii și chiar instituții publice s-au înscris la masa credală. Printre cei care trebuie să își recupereze banii de la Dan Steel se numără OMW Petrom, Unicredit Bank SA, Aquabis, OTP Bank România, Garanti Bank, E.On Gaz sau Primăria Orașului Beclean.

Producătorul are de dat doar statului român 12 milioane de lei, sub formă de obligațiuni fiscale, potrivit ultimelor date oferite de site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Suma cea mai mare, de peste 9 milioane de lei este restantă de anii trecuți. Doar penalizarea pentru sumele restante de anii trecuți trece de 800.000 de lei. Doar anul trecut, Dan Steel Grup a mai adunat datorii la bugetul asigurărilor sociale de stat peste 1,8 milioane de lei. Compania mai are datorii și la bugetul asigurărilor de sănătate, în valoare de peste 700.000 de lei.

Pe 2020, Dan Steel Grup a raportat o cifră de afaceri de 91,4 milioane de lei și pierderi de 6,5 milioane de lei. Pentru anul 2019, compania raporta o cifră de afaceri de 117 milioane și pierderi de 30 de milioane de lei. Nici în 2018 nu a mers mai bine, cifra de afaceri fiind de 138,6 milioane, iar pierderile de 17,3 milioane.

Până în 2017 inclusiv, compania a fost pe plus, deși profitul nu a fost însemnat. În 2017, profitul era de doar un milion de lei. În 2016, profitul societății era de 2 milioane de lei, la fel și în 2015 și 2014.

Restricțiile impuse de pandemia de Covid a semnat practic condamnarea la moarte pentru producătorul Dan Steel. În primul an de pandemie, 2020, Dan Steel Group Beclean raporta pierderi de 8 milioane de lei. Asta după ce producătorul a fost nevoit să trimită toți muncitorii în șomaj tehnic pentru două luni. În cele două luni de inactivitate s-au înregistrat pierderi de peste 3,3 milioane de lei, cauzate de cheltuieli fixe, plata personalului strict necesar, etc.

Și oprirea și repornirea fluxurilor calde ar fi generat costuri mari, plumbul și zincul din băile de zincare s-au solidificat și a fost nevoie de înlocuire. Pentru a aduce băile de zincare la temperatura optimă ar fi fost nevoie de două săptămâni și costuri suplimentare cu energie și gaz. Doar repornirea activității a generat pierderi care se apropiau de 2,5 milioane de lei.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.