La fiecare patru ani ne este dat sa auzim promisiuni sau propuneri care de care mai pompoase, umflate si fara suport în realitate iesind din gura politicienilor. Mai ales daca acestia candideaza pentru un loc caldut.

Nu demult am scapat de o campanie si de o serie de bla-bla-uri politice. Nu peste mult timp vor începe alte gargare. Deocamdata combatantii îsi pregatesc armele, artileriea grea.

În Bistrita-Nasaud majoritatea candidatilor stiu ca lupta nu va fi usoara. Usoara nu va fi, dar nici prea complicata. Daca stam sa analizam cine si unde candideaza, putem spune ca jocurile sunt deja facute.

Oltean cu notorietatea lui, la drept vorbind, nu ar trebui sa aiba probleme pe Valea Somesului, daca ne uita la cine îi sunt rivali – liberalul Dorin Popescu si un fost democrat, actual social-democrat, Nicolae Stan-Iuga. Cei doi, însa îsi arata deja coltii catre Oltean si sustin ca vor scoate la lumina anumite ilegalitati ale acestuia. Adevarul este ca povesti de acest gen s-au mai auzit si au devenit ca un fel de latrat la luna plina. Nimeni nu are curajul, asta în cazul în care are dovezi clare, sa scoata ceva la lumina. Interesele sunt mult prea mari si fiecare are buboaiele sale prin capatâna.

Pe Radu Moldovan îl putem considera câstigator de pe acum. Chiar daca nu îsi cunoaste cu certitudine înca rivalii, liberalii pendulând între Gavril Tarmure si Ioan Chira, iar democrat-liberalii între Calin Cretu si Andrei Moldovan, batalia social-democratului este ca o furtuna într-un pahar cu apa. Tarmure este mult prea prins de cultura, iar Chira în afara de agricultura e varza. Calin Cretu are figura de perdant în ochii alegatorilor din zona, cu atât mai mult ca a pierdut alegerile pentru Primaria Beclean. Celalalt democrat-liberal, Andrei Moldovan este ca o fata mare si cuminte, unde îl pui, acolo sta.

O lupta mai echilibrata, dar si linistita dupa toate probabilitatile, va fi pe Valea Bargaului, unde candideaza Horatiu Catalano, Ioan Tintean ori Cristian Parasca nu spun foarte multe.

Singurul cu turma de iepuri în spate este Ioan Turc, care cu toate ca la început parea a fi un câstigator cert, are acum mari probleme din cauza candidaturii neasteptate a lui Botis. Tertipul de a-l exila la Râsnov pe democrat-liberal nu îi este tocmai benefic, având în vedere ca Botis este bine vazut de bistriteni. În plus Turc a mai primit o palma peste ochi taman de la colegul de partid Marin Rus, care nu si-a pastorit angajatii asa cum scrie legea si mai si tine cu dintii de scaun.

Numai ca peste toate acestea va avea un cuvânt de spus… banul. Finantarea campaniei, cu câti bani va contribui fiecare candidat, ce pile are fiecare partid printre afaceristii locali ca sa scoata sume grele din conturi conteaza mult si poate înclina balanta hotarâtor. Jocurile în culise au început deja, se trag sfori zdravene. În rest ceea ce ne vor spune sau ne vor promite candidatii conteaza mai putin, pentru ca oricum nu se tin de cuvânt.

Liana Muresan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.