Procurorii coboară la nivelul avocaților în sala de judecată

150

Noua lege privind organizarea judiciară aduce schimbări majore în configuraţia sălii de judecată.

În noua lege 304/2004 la articolul 7 a fost introdus un nou alineat. Astfel, potrivit alineatului 3 „Configuraţia sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalităţii de arme în ceea ce priveşte aşezarea judecătorului, procurorilor şi avocaţilor.” Astfel, apărătorii vor sta la acelaşi nivel cu procurorii, în condiţiile în care, până acum, în sala de judecată, procurorii beneficiau de o poziţie superioară avocaţilor inculpaţilor, chiar şi în ceea ce priveşte poziţia în sală, care de multe ori era foarte aproape de prezidiul judecătorului.

Modificările aduse Legii 304/2004 au fost contestate de reprezentanţii Opoziţiei care au sesizat Curtea Constituţională, dar şi de către preşedintele Klaus Iohannis, care a atacat legea de două ori la CCR.

Curtea Constituţională a respins sesizările pe proiectul de lege, acesta fiind promulgat săptămâna trecută de către preşedintele țării.

1 COMENTARIU

  1. Da efectiv nu intelegem de ce procurorii nu sunt scosi din categoria „magistratilor ” … ptr ca ei nu desfasoara activitati de ” judecata ” ca si magistratii judecatori . Ei la fel ca si avocatii, nu fac altceva decat desfasoara activitati judiciare de ancheta, verificare si documentare in dosare, apara interesul public si alte activitati similare avocatilor si nimic altceva .
    Totodata, nu intelegem de ce in faza de urmarire penala , nu li se interzice sa mai „aresteze ” pe cineva, fara aprobarea unui judecator de serviciu , in baza unor probe serioase . Sa fie modificata legea incat judecatorii sa-i aresteze pe ei si nu invers cum s-a intamplat de atatea ori, de chiar gandesti ca sunt ” stat in stat ” !
    De asemenea, de ce nu se reincrimineaza inapoi denuntzul calomnios , cine face acest lucru cu rea intentie, sa raspunda el penal, cu pedeapsa similara celui denuntzat daca nu se confirma , astfel incat sa nu mai poata face procurorii tot felul de potlogarii politice prin astfel de denuntzuri, prin care pe o anumita perioada de timp, „pun pe dreapta ” liderii politici … asa cum s-a demonstrat de atatea ori .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here