În 2005, asociaţia “Freedom House” a remis un raport conform căruia Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA), condus pe atunci de procurorul Ioan Amarie, era o instituţie care cheltuia mult şi trimitea puţini corupţi în judecată. Din cauza acestui raport, toată conducerea PNA a fost destituită şi a apărut Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Însă, la fel se întâmplă şi acum: conform unui raport, anul trecut DNA-ul a avut un buget de aproape 20 de milioane de euro, iar un rechizitoriu a costat, în medie, 80.000 de euro.

 

In 2005, Monica Macovei a destituit toată conducerea PNA şi aşa a fost înfiinţat DNA. Conform raportului respectiv, în 2004, bugetul PNA a fost de 15 milioane euro, iar un dosar trimis în judecată costa aproximativ 125.000 euro. Conform unei medii, procurorii PNA reuşeau să facă 1,5 rechizitorii/an, în timp ce în cadrul Parchetului lucrau aproximativ 50 de procurori operativi.

În momentul de faţă, pentru anul 2013, DNA a avut alocat un buget de aproape 20 de milioane de euro, iar procurorii au făcut 270 de rechizitorii, în cadrul Parchetului lucrând 109 de procurori operativi. Astfel, anul trecut, un procuror a făcut circa 3,2 rechizitorii. Însă, procentul de achitări a fost de 7,5%. Anul trecut, în cadrul DNA au lucrat 109 procurori, din care 27 de judiciar şi 82 de urmărire penală. Comparativ cu parchetele din ţară, cei de la DNA nu au rezultate atât de bune pentru că un procuror de la parchetele din ţară face câteva zeci de rechizitorii anual. Mai mult, majoritatea cazurilor DNA sunt făcute cu ajutorul SRI-ului, a flagrantelor sau a interceptărilor telefonice, complexitatea cazurilor nefiind una ridicată.

În 2013, instanţele de judecată au condamnat definitiv prin 244 hotărâri penale un număr de 1051 de inculpaţi trimişi în judecată de DNA. Doar 249 dintre aceştia (24%) au primit pedepse definitive cu executare în regim de detenţie. Restul au primit pedepse cu suspendare.

 

Oficial DNA merge bine

La prezentarea raportului DNA, şeful acestei instituţii, Codruţa Kovesi, a spus că, faţă de anul trecut, numărul celor trimişi în judecată a crescut cu o treime faţă de anul precedent.

“Complexitatea cauzelor finalizate prin rechizitoriu e relevată și de valoarea prejudiciului produs prin aceste fapte, care a fost de aproape 250 de milioane de euro. O realizare importantă în 2013 este reprezentată de faptul că procurorii DNA au dispus măsuri asigurătorii asupra unor bunuri în valoare de peste un miliard și jumătate de lei, bani cu care s-ar putea asigura, spre exemplu, un sfert din întregul buget al Ministerului Sănătății în măsura în care ar fi recuperați efectiv. În condițiile în care cele mai importante sume cu privire la care s-a dispus confiscarea provin din cauzele instrumentate de DNA am propus Ministrului Justiției suplimentarea numărului de polițiști în cadrul direcției. Resursele umane existente nu acoperă nevoile investigative, iar costurile pe care le presupune această măsură ar fi acoperite prin veniturile suplimentare aduse la buget din confiscarea bunurilor rezultate prin infracțiuni. O evoluție semnificativă și care trebuie remarcată ține de ponderea importantă pe care au avut-o în cursul anului 2013 dosarele privind achizițiile publice în instituțiile și companiile de stat. Au fost identificate numeroase fapte de corupție care urmăreau influențarea procedurilor de achiziție pentru a acapara resursele publice în interesul unor grupări compuse din oameni de afaceri aflați, uneori, în legătură cu decidenți politici”, a declarat Kovesi la prezentarea raportului instituţiei pe care o conduce.

 

1.000 de inculpaţi

“Au fost trimişi în judecată peste 1.000 de inculpaţi, cu o treime mai mult decât în anul anterior. Au fost arestate preventiv 155 de persoane, ceea ce reprezintă nu doar o creştere similară raportat la anul 2012, ci şi un indicator pentru gravitatea faptelor cercetate. A crescut semnificativ şi numărul rechizitoriilor, fiind întocmite 270 de rechizitorii, ceea ce arată preocuparea procurorilor pentru soluţionarea cu precădere a cauzelor cu finalitate judiciară. În aceste cauze s-a reţinut săvârşirea a peste 1.200 de infracţiuni de corupţie, asimilate sau în legătură cu corupţia, dar şi a 129 de infracţiuni de evaziune fiscală, 524 de infracţiuni de înşelăciune, 22 de spălare a banilor şi 46 de infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat”, arată raportul oficial al DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.