Procesul lui Titus Iliuta, taraganat de doi ani

Titus Iliuta, celebrul om de afaceri bistritean care detine afaceri cu alcool, se judeca inca din 2010 la Tribunalul Bucuresti fara nicio solutie. Cand ne gandim ca indiferent de verdict mai sunt inca doua cai de acces s-ar parea ca acest dosar este din seria marilor procese vesnice. Desi inca de la inceputul lunii ianuarie a acestui an era vorba de o pronuntare in acest caz, cauza a fost amanata. Gazeta de Bistrita va reaminteste cum a inceput marele scandal si va releva care au fost toate amanarile.

13 amanari

Ultimul termen al procesului lui Titus Iliuta a avut loc pe 20 martie 2012, cand cauza s-a amanat. O alta data a fost pe 21 februarie cand s-a intamplat acelasi lucru. Mai précis, inca din luna aprilie 2011 nu s-a mai hotarat nimic in cadrul acestui proces, desi cauza a avut 13 termene.
La termenul din luna aprilie, instanta a decis urmatoarele: „In baza art.3002 C.pr.pen. raportat la art.139 si la art.145 C.pr.pen., inlocuieste masura arestarii preventive cu masura obligarii de a nu parasi municipiul Bistrita pentru inculpatul Iliuta Titus, cu masura obligarii de a nu parasi municipiul Ploiesti pentru inculpatul Dumitru Nicolae si cu masura obligarii de a nu parasi municipiul Bucuresti pentru inculpatul Dobre Valentin Adrian. In baza art. 145 alin.11 C.pr.pen., pe durata masurii obligarii de a nu parasi localitatea, inculpatii trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: a) sa se prezinte la organul de urmarire penala sau, dupa caz, la instanta de judecata ori de cate ori sunt chemati; b) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea de organul judiciar care a dispus masura, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemati; c) sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea instantei; d) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nicio categorie de arme. In baza art. 145 alin.12 C.pr.pen. impune fiecarui dintre inculpati ca pe durata masurii obligarii de a nu parasi localitatea sa nu se apropie de ceilalti inculpati, de martorii din prezenta cauza, de partile vatamate si reprezentantii acestora si sa nu comunice cu acestia/acestea direct sau indirect. In baza art. 145 alin.22 C.pr.pen. atrage atentia inculpatilor ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a masurii sau a obligatiilor care le revin, se va lua fata de acestia masura arestarii preventive. Dispune punerea in libertate a inculpatilor la data ramanerii definitive a prezentei incheieri, daca nu sunt arestati in alta cauza. Cu recurs in 24 de ore de la pronuntare pentru procuror si de la comunicare pentru inculpati. Pronuntata in sedinta publica, azi 29.04.2011”, se arata in motivarea instantei.

Arestul preventiv

Administratorul SC Prisma Prod a fost arestat la inceputul procesului pentru delapidare, evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune, el fiind acuzat ca a prejudiciat bugetul de stat cu 57 de miliarde de lei vechi prin inregistrarea in contabilitate a unor achizitii nereale.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Structura Centrala au dispus, la data de 3 mai 2010, retinerea pentru 24 de ore a lui Titus Iliuta, pentru initierea unei asocieri in scopul savarsirii infractiunilor de inselaciune, delapidare, evaziune fiscala si spalare de bani, se arata intr-un comunicat al DIICOT.
Pe 4 mai, la propunerea procurorilor DIICOT, instanta de judecata a Tribunalului Bistrita-Nasaud dispus arestarea preventiva a lui Titus Iliuta pentru 29 de zile.

Prejudiciu de aproximativ 60 de miliarde de lei vechi

Potrivit documentului citat, in sarcina lui Titus Iliuta s-a retinut ca, in calitate de actionar si administrator al unei societati comerciale care datora bugetului de stat accize pentru productia si comercializarea de alcool si bauturi alcoolice, a inregistrat in contabilitate achizitii de bunuri si prestari de servicii nereale, in suma totala de 297.714.260.220 lei vechi (29.771.426 lei), prejudiciind bugetul de stat cu suma de 57.958.031.246 lei vechi (5.795.803 lei). Din cei peste 57 de miliarde de lei vechi, 47.534.209.614 lei vechi constituie TVA rambursat de la bugetul de stat si compensat cu accizele datorate de societate si respectiv 10.423.821.632 lei vechi cu titlul de impozit suplimentar pe profit.

Firme fantoma si facturi false

„In acest scop, inculpatul Iliuta Titus a cooptat alti 12 inculpati, care controlau mai multe societati comerciale fara scop lucrativ real – tip „fantoma”, cu sediile in Bucuresti, Brasov, Orastie, Petrosani si Bistrita.
Membrii gruparii au actionat, in perioada noiembrie 2003 -2009, eliberand, in numele societatilor pe care le controlau, un numar de 257 facturi fiscale care atestau in fals comercializarea de bunuri si prestarea de lucrari de constructii catre societatea inculpatului.
Sub pretextul efectuarii platilor in contul acestor prestatii, inculpatul a delapidat din gestiunea societatii suma de 297.714.260.220 lei vechi, suma ridicata in numerar de catre acesta cu explicatii fictive”, se mai precizeaza in comunicatul DIICOT.
De asemenea, Iliuta a disimulat in contabilitatea societatii, spun procurorii DIICOT, atat bunurile cat si lucrarile de constructii facturate fictiv, in lucrari efectuate anterior in regie proprie la preturi nesemnificative si bunuri uzate, fara valoare economica, din perioada 1974-1989, ori utilaje procurate anterior din import si neevidentiate contabil.

In 2005 a mai fost „sacait” de Garda Financiara

In toamna anului 2005, omul de afaceri bistritean a mai avut de a face cu autoritatile. Pe atunci, dupa un control de rutina la una dintre firmele sale, comisarii Garzii Financiare au descoperit un prejudiciu creat bugetului de stat de peste 80 de miliarde de lei vechi. Controlul efectuat la SC Prisma Prod SA Sieu Magherus, agent economic autorizat in domeniul productiei si comercializarii alcoolului etilic si a bauturilor alcoolice, al carui administrator este Titus Iliuta, a condus la depistarea unei retele de societati comerciale implicate in efectuarea unor operatiuni comerciale ilegale.
Astfel, verificandu-se realitatea si legalitatea operatiunilor comerciale in baza carora Prisma Prod a cerut si obtinut rambursarea unor sume la buget, comisarii au descoperit ca acestea s-au desfasurat prin intermediul a sapte societati: Brum Com SRL, Elecrostandard SRL, Dabo Group SRL, Beatrice Campus SRL, Top Promotion SRL, Build Trust SRL si Dan Dinescu Info SRL. Prin urmare, controlul a fost extins si asupra acestor agenti economici, in urma caruia, sustineau la vremea aceea comisarii, au rezultat o serie de deficiente referitoare la sustragerea sistematica de la control a reprezentantilor legali, functionarea in alt sediu decat cel declarat, faptul ca nu s-au depus deconturile fiscale, iar evidentele financiar-contabile au fost intocmite gresit. De asemenea, din verificari a reiesit ca schema de fraudare a bugetului de stat pusa in practica in cadrul acestei retele consta, in principal, in inregistrarea de catre SC Prisma Prod SRL a unor achizitii fictive de servicii ce erau furnizate de catre celelalte firme mentionate, obiectul tranzactiilor constand mai ales in servicii in domeniul constructiilor. Potrivit comisarilor, contravaloarea acestor servicii si marfuri a fost achitata mai ales in numerar, banii avand ca sursa „imprumuturile” acordate de Iliuta propriei sale societati. Mai apoi, in baza achizitiilor, reprezentantul firmei a solicitat si obtinut de la organele fiscale rambursari de TVA si compensari cu accizele datorate activitatii de productie si comercializare a alcoolului si bauturilor alcoolice efectuate de societate.
Totodata, prin inregistrarea cheltuielilor fictive, Prisma Prod ar fi diminuat, fara a putea justifica acest lucru, profitul si implicit impozitul aferent pe care l-ar fi datorat statului. Prejudiciul creat astfel, in perioada martie 2004 – iunie 2005, a fost estimat de comisari la 80 de miliarde de lei vechi, adica 8.258.863 de lei noi.
Procesul-verbal incheiat de comisarii Garzii Financiare a fost inaintat, la acea vreme Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru continuarea cercetarilor pe linie penala.

Actionar la mai multe firme

Iliuta si-a demarat afacerile in 1990 cu exportul de mobila. In 1993, omul de afaceri a inceput producerea de mic mobilier si a continuat in 1995 cu cea de ferestre si usi din lemn stratificat cu geam termopan. La un moment dat Titus Iliuta era actionar, pe langa Prisma Prod, la societatile Castell, Gorka Comserv, Deocomtit si Agricola, toate din Bistrita Nasaud.
Acum, potrivit www.listafirme.ro, el figureaza ca actionar la Prisma Prod (n.r. – firma la care are ca asociat juridic societatea Gudmark SRL, care are ca obiect de activitate fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie, pentru constructii), Valeron Distribution SRL (comert cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun), Ilka 2002 SRL (taierea si rindeluirea lemnului) si Agricola SRL (activitati in ferme mixte – cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor).
In anul 2005, omul de afaceri Titus Iliuta avea o avere estimata de revista Capital la cinci milioane de dolari. In anii urmatori, insa, el nu a mai aparut in topul milionarilor in dolari.
Pe site-ul ANAF, pana la data de 31.03.2010, SC Prisma Prod SRL figureaza cu obligatii restante la bugetul de stat, in valoare de 199.103 lei (in lei vechi, aproximativ doua miliarde), din care TVA – 1.366 lei, alte taxe si impozite inclusiv penalitati si dobanzi de orice fel – 13.965 lei, dobanzi si penalitati de orice fel – 183.772 lei. La rubrica „Observatii” este mentionat faptul ca „s-a inceput procedura de executare silita”.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.