Fraţii Zinveliu – Simion şi Andrei, dar şi vărul acestora – Zinveliu Gavril Sorin, cei care l-au snopit în bătaie, în urmă cu doi ani, pe un poliţist care avusese „tupeul” să intervină într-un scandal provocat de aceştia împreună cu alţi doi tineri la locuinţa unui consătean, au atacat sentinţa prin care au fost condamnaţi la închisoare de magistraţii de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. La Bistriţa, Simion şi Andrei au primit condamnări de câte 3 ani şi 11 luni de închisoare, în timp ce Gavril Sorin a primit o pedeapsă de doar 1 an şi 6 luni. În procesul care se derulează la Curtea de Apel Cluj, Gavril Sorin Zinveliu, prin avocatul său, a invocat o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor unui articol din Codul penal. 

Acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uzul de armă fără drept şi braconaj, Zinveliu Simion şi Zinveliu Andrei au fost trimişi în judecată în 2015, alături de un văr de-al lor – Zinveliu Gavril Sorin, care împărtăşea aceleaşi pasiuni. Până acum, în alte două dosare au scăpat cu pedepse cu suspendare. Atât Andrei, cât şi Simion au fost luaţi în vizor şi de DIICOT pentru deţinere de droguri.

Fraţii Zinveliu erau cu ceva vreme înainte în atenţia oamenilor legii pentru contrabandă de ţigări, astfel că a doua zi după ce l-au snopit în bătaie pe poliţistul din comună, locuinţa părinţilor lor, unde de altfel şi ei îşi aveau domiciliul, a fost percheziţionată. Anchetatorii nu au găsit nici probă care să îi inculpe pe Simion şi Andrei cu privire la contrabanda de ţigări, însă aveau să descopere cu totul altceva. În podul casei, într-o ladă se aflau 4 arme de foc confecţionate artizanal, două tuburi de cartuş de vânătoare cu calibrul de 12 mm, 6 cartuşe cu calibrul de 9 mm, 4 cartuşe de start pentru armă neletală, un glonţ de oţel, două tuburi de cartuş calibrul 7x57R, câteva ţevi metalice şi din PVC şi 3 coarbe de căprior cu 3 raze fiecare. În camera celor doi fraţi, anchetatorii mai aveau să descopere şi o lunetă marca Optima.

Pe lângă toate acestea, au mai fost descoperite şi cinci boabe de cannabis, despre care procurorii au stabilit că au fost introduse pe teritoriul României de verişorul lui Simion şi Andrei – Zinveiul Gavril-Sorin, motiv pentru care au intrat pe fir şi procurorii DIICOT, care au deschis un alt dosar penal. Cum în vizor a intrat automat şi Zinveliu Gavril Sorin, oamenii legii au descoperit în aceeaşi zi că acesta deţinea ilegal la domiciliu o puşcă cu are comprimat, marca Mercury Criador de calibru 4,5 mm, pe care a introdus-o ilegal în ţară în 2013, după ce a achiziţionat-o din Germania, unde a lucrat o perioadă de timp.

Ancheta a relevat faptul că cele patru arme artizanale au fost confecţionate de fraţii Zinveliu Simion şi Andrei cu concursul vărului lor Zinveliu Gavril-Sorin.

Scurt remember al cazului

 

Cei trei au avut aceste preocupări neortodoxe încă din 2011, pe când erau minori, Andrei şi Simion având 17 ani (ambii născuţi în 1994 – Andrei în ianuarie, iar Simion în noiembrie), iar Gavril Sorin doar 15. Până să ajungă pe mâna oamenilor legii, aşa cum se dovedeşte, ei nu s-au liniştit deloc, chiar dacă între timp deveniseră oameni maturi. În acest dosar, pentru faptul că o parte din fapte au fost comise de cei trei în perioada în care erau minori le-a fost oarecum de ajutor.

Pentru bătaia aplicată poliţistului din Zagra, fraţii Zinveliu, acuzaţi de lovire şi alte violenţe dar şi de ultraj şi au fost judecaţi în alt dosar la Judecătoria Năsăud, unde au scăpat chiar foarte ieftin. Au primit câte trei ani cu suspendare. Şi asta dat fiind faptul că poliţistul agresat şi-a retras plângerea, astfel că procesul în ceea ce priveşte infracţiunile de lovire şi alte violenţe a încetat. Nu însă şi pentru ultraj, dovadă fiind şi condamnările. Dosarul respectiv avea însă să tragă greu la cântar atunci când au fost condamnaţi pentru pasiunea lor ieşită din comun pentru arme şi tras după ciori. Şi de data asta au primit pedepse ceva mai mici decât în mod normal, întrucât judecătoarea Alina Găurean a ţinut cont că la momentul comiterii faptelor, toţi erau minori. Drept urmare, a fost schimbată încadrarea juridică, de altfel solicitarea venind din partea procurorilor.

În final, au fost împărţite pedepsele. Astfel, Gavril Sorin Zinveliu a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare cu executare. Cei doi fraţi Zinveliu a fost condamnaţi la pedepse de câte 3 ani şi 11 luni de închisoare, fiecare,

Atac la art. 129 Cod penal! Minorii sunt discriminaţi de lege

Sentinţa primită de la instanţa bistriţeană a fost considerată de cei trei Zinveliu drept netemeinică şi nelegală astfel că au atacat-o la Curtea de Apel Cluj.

Gavril Sorin Zinveliu a depus la ultimul termen, prin avocatul său, o solicitare de sesizare a Curţii Constituţionale pentru o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la art 129, alin 5 din Codul penal.

Respectivul articol 129 se referă la pluralitatea de infracţiuni şi prevede:

(1) În caz de concurs de infracţiuni săvârşite în timpul minorităţii se stabileşte şi se ia o singură măsură educativă pentru toate faptele, în condiţiile art. 114, ţinând seama de criteriile prevăzute în art. 74.

(2) În cazul săvârşirii a două infracţiuni, dintre care una în timpul minorităţii şi una după majorat, pentru infracţiunea comisă în timpul minorităţii se ia o măsură educativă, iar pentru infracţiunea săvârşită după majorat se stabileşte o pedeapsă, după care:

  1. a) dacă măsura educativă este neprivativă de libertate, se execută numai pedeapsa;
  2. b) dacă măsura educativă este privativă de libertate, iar pedeapsa este închisoarea, se aplică pedeapsa închisorii, care se majorează cu o durată egală cu cel puţin o pătrime din durata măsurii educative ori din restul rămas neexecutat din aceasta la data săvârşirii infracţiunii comise după majorat;
  3. c) dacă pedeapsa aplicată pentru infracţiunea săvârşită după majorat este detenţiunea pe viaţă, se execută numai această pedeapsă;
  4. d) dacă măsura educativă este privativă de libertate, iar pedeapsa este amenda, se execută măsura educativă, a cărei durată se majorează cu cel mult 6 luni, fără a depăşi maximul prevăzut de lege pentru aceasta.

(3) În cazul prevăzut în alin. (2) lit. b), din durata pedepsei aplicate se scade ceea ce s-a executat din momentul săvârşirii infracţiunii comise după majorat până la data judecării.

(4) În cazul săvârşirii după majorat a două sau mai multor infracţiuni concurente se aplică mai întâi regulile referitoare la concursul de infracţiuni, după care se face aplicarea dispoziţiilor alin. (2).

(5) Pedeapsa stabilită potrivit dispoziţiilor alin. (2) lit. b) nu poate face obiectul amânării aplicării pedepsei sau al suspendării executării sub supraveghere.

 

Potrivit excepţiei de neconstituţionalitate invocată de avocatul lui Gavril Sorin Zinveliu, dispoziţiile respectivului alineat 5 din art. 129 Cod penal contravin cu art. 16 alin 1 din Constituţia României – Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări – şi articolului 21 alin 3 din Constituţie – Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil . Mai precis, prevederile articolului invocat din Codul penal ar constitui o situaţie discriminatorie în cazul minorului aflat sub puterea unei măsuri educative privative de libertate, aflată în concurs cu o pedeapsă pentru o infracţiune concurentă săvârşită după majorat, faţă de situaţia săvârşirii infracţiunilor concurente în timpul majoratului, caz în care, în cadrul concursului de infracţiuni întră doar pedepse, în această situaţie, majorul putând beneficia, în anumite cazuri, de modalităţile de executare alternative a detenţiei, în speţă suspendarea sub supraveghere. Potrivit formei actuale ale dispoziţiilor legale invocate, în cazul în care minorul are dispusă în sarcină o măsură educativă privativă de libertate, care vine în concurs cu o infracţiune pentru care se stabileşte o pedeapsă, se va executa pedeapsa, la care se adaugă cel puţin o pătrime din cuantumul măsurii educative. Însă pedeapsa astfel rezultată, indiferent de cuantumul acesteia, nu poate fi executată decât în regim de detenţie. Concret, instanţa nu are altă alternativă decât să îl condamne pe minor la o pedeapsă cu executare, chiar dacă cuantumul acesteia este mic, deşi în cazul unui major aceeaşi pedeapsă ar fi cu suspendare sub supraveghere.

În cazul lui Gavril Sorin Zinveliu, care a încheiat un acord de recunoaştere a faptelor, instanţa l-a condamnat pe acesta mai întâi la o măsură privativă de libertate de un an de zile, pentru infracţiuni comise cât a fost minor, care mai apoi a fost alăturată altor pedepse săvârşite după ce a devenit major şi astfel s-ar fi obţinut un cuantum de pedeapsă mult prea ridicat pentru circumstanţele speţei, instanţa de fond stabilind o pedeapsă cu executare privativă de libertate.

2 COMENTARII

  1. Pentru agresiunea impotriva politiei, trebuiau impuscati, sa nu mai aiba ei… nici o „treaba cu contestatia”… ! In nici un caz nu scapau ei negauriti daca eram eu in locul politzaiului… si in nici un caz… in „picioare”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.