Consilierul județean liberal Ovidiu Florean a adus critici dure la adresa conducerii administrației județene din Bistrița-Năsăud, acesta făcând referire directă la firmele din subordinea acesteia, respectiv LDP SA Bistrița și fosta LDP Security SRL – actualmente Protecție și Pază Bistrița-Năsăud SRL. Din toată această poveste, ideea principală este faptul că, LDP SA se cam duce în cap, în condițiile în care anul 2018 a fost încheiat cu pierderi de peste 2,6 milioane lei și datorii de peste 4, 2 milioane lei, ceea ce dovedește că managementul este unul neperformant.

Florean spune că sunt probleme la firmele din subordinea CJ BN

Săptămâna aceasta, în cadrul unei conferințe de presă susținută de liberalii bistrițeni, consilierul județean Ovidiu Florean a adus critici și acuzațiigrave la adresaadministrației județene. Vizate au fost un proiect de hotărâre cu privire la execuția bugetară pe anul 2018, lucrările pe tronsonul 4 din Poarta Transilvaniei, masterplanul de apă și canal al Aquabis, dar și cele două societăți din subordinea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – LDP SA Bistrița și fosta LDP Security SRL – actualmente Protecție și Pază Bistrița-Năsăud SRL.

Deocamdată ne vom apleca asupra celor două societăți din subordinea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – LDP SA Bistrița și SC Protecție și Pază Bistrița-Năsăud SRL.

“Săptămâna trecută, s-a votat bugetul societății comerciale LDP Security (n. r. – de fapt SC Protecție și Pază Bistrița-Năsăud SRL). Printr-un management defectuos, și LDP și LDP Security sunt aproape de faliment. Salariile angajaților de la LDP Security care trebuiau acordate pe luna aprilie, le-au intrat oamenilor în cont în 3 iunie. După ce că le dau oamenilor salarii de 1.350 -1.400 lei net, le dau și cu întârziere. Modul în care domnul Radu Moldovan a pus director la LDP Security și la LDP SA este absolut defectuos. Domnul Ința (n. r. – directorul SC Protecție și Pază Bistrița-Năsăud SRL) ar trebui să își vadă de pensie și să nu îi mai încurce pe oamenii ăia. Au pierdut și contractul cu Leoni, cel mai mare contract pe care l-au avut, au făcut disponibilizări colective, acum sunt cu întârzieri salariale de 3 săptămâni. Oamenii sunt extraordinar de nemulțumiți. Avem și noi două societăți comerciale în subordinea noastră și nu reușim nicicum să le performantizăm”, a declarat Ovidiu Florean, zilele trecute.

LDP a luat-o rău la vale

Așa cum am mai arătat și la începutul acestui an, LDP SA a dat și mai dă mari dureri de cap Consiliului Județean, din cauza managementului neperformant, mai ales din ultima perioadă.

Astfel, în cadrul unui control al Curții de Conturi de la mijlocul anului 2013, pe când la cârma LDP SA se afla Andrei Rusu, inspectorii au constatat că, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud ar fi efectuat plăți necuvenite în valoare totală de 1,5 milioane de lei pentru mai multe lucrări desfășurate de firma din subordinea sa, respectivLDP S.A.

Consiliul Județean nu și-a permis să ignore deciziile Curții de Conturi, iar instituția s-a văzut nevoită să încerce măcar să recupereze aceste plăți necuvenite de la Lucrări Drumuri și Poduri. Acest lucru s-a făcut prin intermediul instanței.

În ciuda faptului că decizia inspectorilor Curții de Conturi a venit în data de 29 iulie 2013, Consiliul Județean a acționat în judecată LDP SA abia în anul 2017.

Dosarul a fost înregistrat în luna februarie a anului 2017, la Tribunalul Bistrița-Năsăud. LDP SA a jucat dur și a profitat de întârzierea Consiliului Județean invocând prescripția.

După 6 termene de judecată și un an de la debutul procesului, Tribunalul Bistrița-Năsăud a venit cu prima sentință în acest caz, Consiliul Județean repurtând o primă victorie.

LDP SA nu s-a lăsat și a atacat sentința în recurs, la Curtea de Apel Cluj. Abia după încă un an a venit instanța a pronunțat decizia definitivă în acest caz, LDP scăpând ca prin urechile acului, din cauza întârzierii cu care au depus acțiunea cei de la Consiliul Județean.

Una peste alta, LDP are însă probleme financiare mari, din 2014 încoace cifra de afaceri scăzând considerabil. Astfel în acel an, LDP SA, adus cât de cât la linia de plutire de Andrei Rusu în anul anterior, a ajuns la peste 24,7 milioane lei și un profit de peste 400.000 lei. Datoriile erau însă la peste 5,9 milioane lei, mai mici însă față de anul anterior când erau de peste 6,4 milioane lei. De fapt cea mai mare sumă înregistrată la capitolul datorii a fost în 2012, când acestea se cifrau la peste 10,33 milioane lei.

În 2015, cifra de afaceri a scăzut la circa 22 milioane lei, de asemenea și profitul – 181.000 lei, iar datoriile au ajuns la circa 5,9 milioane lei. Un an mai târziu, cifra de afaceri a fost de peste 19,9 milioane lei, profit de 243.000 lei, iar datoriile au ajuns la circa 1,66 milioane lei.

Situația arată cât se poate de prost în 2017, când cifra de afaceri abia depășește 15,2 milioane lei și sunt înregistrate din nou pierderi uriașe care ajung la peste 2,2 milioane lei, în timp ce datoriile au crescut și ele la peste 2,87 milioane lei.

Anul trecut a fost și mai rău, cifra de afaceri prăbușindu-se la circa 10 milioane lei, în timp ce pierderile s-au cifrat la peste 2,62 milioane lei, iar datoriile au crescut la peste 4,26 milioane lei.

Firma de pază condusă de Ința are probleme din cauză de Supercom

Nu la fel stă situația cu fosta LDP Security, actuală Protecție și Pază Bistrița-Năsăud SRL, care are o situație financiară relativ bună.

Astfel, în 2017, aceasta a înregistrat o cifră de afaceri de peste 5,75 milioane lei, profit de peste 264.000 lei și datorii de peste 633.000 lei. Anul trecut, cifra de afaceri a fost nițel mai mică, de peste 5,12 milioane lei, profit de circa 140.000 lei, și datorii cu puțin peste 488.000 lei. Au scăzut însă și numărul angajaților, de la 195 la 130.

În ceea ce privește anularea contractului cu Leoni, directorul Protecție și Pază Bistrița-Năsăud SRL, Viorel Ința, a explicat că firma germană a preferat la un moment dat să angajeze și la Bistrița firma care îi asigură paza și la celelalte puncte de lucru din țară. Potrivit directorului Ința, Leoni a anulat contractul în luna septembrie a anului trecut.

Contractul se încheia pe un an de zile, mai erau câteva luni până la sfârșitul anului. În schimb, noi am câștigat contractul cu Direcția pentru Protecția Copilului Bistrița-Năsăud și ne-am cam luat oamenii înapoi, nu în totalitate câți au fost la Leoni, dar suntem undeva cam tot pe acolo acum. Contractul cu Leoni se ridica la circa 100.000 lei/lună”, a declarat Viorel Ința.

Acesta a explicat că situația financiară oarecum sensibilă de acum se datorează în principal Supercom SA, firma care asigură serviciile de salubritate în Bistrița-Năsăud, și care datorează firmei de pază circa 400.000 lei.

“Problema financiară pe care o avem acum se datorează Supercom-ului, care anul acesta ne-a plătit o jumătate de factură pe luna ianuarie. Deci jumătate din factura datorată în luna ianuarie. Am avut o discuție cu domnul Ciuclea care mi-a spus că mă sună când poate să ne vireze banii. Nu a mai făcut-o. Chiar acum o jumătate de oră (n. r. – vineri, 7 iunie ora 13.00) am vorbit iar cu domnul Ciuclea și mi-a spus că miercuri (n. r. – 12 iunie) îmi virează toată suma. Ne datorează în jur de 400.000 lei. În momentul de față am întârziat cu salariile din cauza Supercom. Inițial mi-a spus că îmi dă o parte din bani astăzi (n. r. – 7 iunie) și restul marți (11 iunie) și azi mi-a spus că nu se poate fiindcă a ajuns prea târziu în București, dar că ne dă toată suma miercuri”, a spus Viorel Ința.

Directorul firmei de pază bistrițene nu a stat cu mâinile în sân până acum și a acționat în judecată, la finele lunii mai, firma lui Ilie Ciuclea – Supercom SA, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului București, în care se cere insolvența firmei de salubritate.

Potrivit lui Ința, dacă Supercom își va plăti toate restanțele, atunci se va renunța la acțiunea în instanță, care are termen fixat abia pentru luna octombrie.

“Nu am întârziat niciodată plata salariilor până luna trecută. Am mai avut niște bani cont. Toți ăștia 400.000 lei pe care trebuie să ni-i achite Supercom, este de fapt profitul nostru de pe anii anteriori”, a mai precizat Viorel Ința.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.