În urmă cu aproape un an, un bărbat din Ilfov era trimis în judecată pentru trafic de influență, după ce s-a dat drept procuror DNA și a luat bani de la un bărbat din Livezile pentru a urgenta o anchetă care l-ar fi vizat pe primarul Traian Simionca. Cel care a depus plângere împotriva primarului Simionca și-a dat seama că este tras în piept de ilfovean și l-a dat pe mâna ofițerilor DGA și a procurorilor.

Falsul procuror DNA se numește Ristea Gheorghe, originar din Clinceni, județul Ilfov, este de fapt agent imobiliar și are în jur de 63 de ani. În urmă cu circa 8-9 ani, un bărbat din Livezile, pe care îl vom numi Ion (evident nu este numele său real) l-a cunoscut pe Ristea cu ocazia unei tranzacții imobiliare, atunci ilfoveanul prezentându-se drept “procuror general la DNA”. Ulterior, livezeanul, care tot timpul a fost convins că Ristea este procuror DNA, s-a mai întâlnit cu acesta, chiar și în București. Că deh, e bine să ții pe lângă tine un om cu o astfel de profesie și mai ales cu funcție!

Voiau să îl dea în gât la DNA pe primarul de Livezile! Au și plătit pentru asta

Spre finele lui 2019, într-o discuție cu un alt livezean, pe care noi îl vom denumi George, Ion îi spune despre cunoștința sa, “procurorul” DNA. Cum George avea o problemă cu primarul, pe care voia să îl pârască la DNA, îl roagă pe Ion să ia legătura cu procurorul ca să afle când ajunge în Bistrița-Năsăud. Și Ristea ajunge în decembrie pe plaiurile bistrițene, este așteptat de Ion în cartierul Viișoara, iar ulterior dus în Livezile, la George, căruia i-a spus că este procuror DNA – Structura Centrală.

“După ce au ajuns la locuinţa martorului B.B. (n. r.- George), inculpatul Ristea Gheorghe s-a prezentat ca fiind procuror în cadrul D.N.A.- Structura Centrală şi s-a oferit să-i sprijine pe martorii B.B. şi A.A. (n. r. – Ion) în formularea unei sesizări cu privire la presupuse fapte penale comise de primarul comunei Livezile. Cu ocazia acestor discuţii, inculpatul Ristea Gheorghe le-a spus celor doi martori că trebuie să-i remită suma de 3.000 de lei această sumă fiind necesară pentru colegii săi procurori din cadrul D.N.A. care se vor ocupa de soluţionarea dosarului. Totodată, inculpatul le-a spus că o să discute cu colegii săi care se vor ocupa de cazul celor doi martori pentru ca dosarul să fie soluţionat cu celeritate şi în mod favorabil, astfel, inculpatul lăsând să se creadă că are influenţă asupra procurorilor din cadrul DNA. Martorii A.A. și B.B. au convenit ca fiecare dintre aceştia să remită inculpatului, câte 1.500 lei”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Ristea nu a primit doar bani, ci și produse alimentare din carne de vânat, în valoare de circa 1.000 – 1.500 lei. După ce și-a făcut plinul, “procurorul” Ristea s-a întors la București și nu a mai luat legătura cu cei Ion și George. Asta până în februarie 2020, când l-a sunat pe Ion, cerându-i să îi trimită “de-ale gurii”, dar și încă 1.000 de lei, pe care vezi-Doamne trebuie să îi trimită unei procuroare DNA de la Cluj, unde a ajuns dosarul constituit în baza plângerii depuse de ei, fiindcă nu a putut fi soluționat de DNA București. Totodată, Ristea a cerut ca alimentele și banii să îi fie trimise cu trenul.

Le-a mirosit a țeapă și l-au turnat pe “procuror” la Parchet

Cei doi livezeni au mirosit că ceva nu este în regulă, astfel că s-au dus ață la parchet și l-au denunțat pe Ristea.

“La data de 11.02.2020, martorii A.A. şi B.B. au formulat fiecare câte un denunţ cu privire la infracţiunea de trafic de influenţă, fiind înregistrat prezentul dosar penal. În cauză au fost autorizate metode speciale de supraveghere tehnică, respectiv interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate de către inculpat precum şi supravegherea video, audio şi prin fotografiere cu privire la inculpatul Ristea Gheorghe precum şi cu privire la martorii A.A. şi B.B. De asemenea, prin ordonanţele procurorului din data de 12.02.2020, martorii A.A. şi B.B. au fost autorizaţi ca martori colaboratori cu identitate reală. De asemenea, a fost autorizat un investigator cu identitate reală. Ca urmare a punerii în aplicare a metodelor de supraveghere tehnică a rezultat că la data de 12.02.2020, orele 15:38, martorul A.A. a purtat o discuţie telefonică cu inculpatul Ristea Gheorghe, prin intermediul aplicaţiei WhatsApp, ocazie cu care inculpatul i-a solicitat din nou să trimită produsele alimentare şi suma de 1.000 lei cu trenul care circulă pe ruta Bistriţa-Bucureşti. Cu ocazia acestor discuţii inculpatul a precizat că banii sunt pentru un procuror din cadrul D.N.A. Cluj. În seara zilei de 13.02.2020 martorul A.A. a trimis inculpatului, cu trenul IRN 1649 care circulă pe direcţia Bistriţa-Nord – Bucureşti Nord, coletul solicitat de către inculpat în care a pus un plic cu suma de 1.000 lei, un recipient conţinând 5 litri de vin, un recipient de 2,5 litri conţinând alcool (ţuică), un recipient de 2,5 litri conţinând un lichid de culoare închisă cu miros specific de alcool (afinată), 2 bucăţi de salam, o bucată de pastramă vidată şi 5 bucăţi de cârnaţ. În dimineaţa zilei de 14.02.2020, după ce trenul IRN 1649 a ajuns în Gara de Nord din Bucureşti, s-a prezentat inculpatul Ristea Gheorghe care a ridicat coletul trimis de martorul A.A.”, au arătat procurorii.

Prins cu banii și carnea de vânat în brațe

După ce coletul a ajuns în Gara de Nord și a fost preluat de Ristea, au intrat în scenă anchetatorii, care l-au luat la puricat pe falsul procuror.

“În continuare, inculpatul având asupra sa coletul sus-menţionat, a ieşit din incinta Gării de Nord şi a coborât scările care duc spre staţia de metrou Gara de Nord, moment în care a fost legitimat și identificat de către organele de urmărire penală. Cu ocazia controlului coletului au fost identificate bunurile trimise de către martorul A. A., respectiv un plic cu suma de 1.000 lei, un recipient conținând 5 litri de vin, un recipient de 2,5 litri conţinând alcool (ţuică), un recipient de 2,5 litri conţinând un lichid de culoare închisă cu miros specific de alcool (afinată), 2 bucăţi de salam, o bucată de pastramă vidată şi 5 bucăți de cârnaţ. Inculpatul a precizat martorilor denunțători că banii sunt pentru procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie care vor instrumenta dosarul înregistrat ca urmare a sesizării formulate de cei doi martori, lăsând să se creadă că inculpatul are influenţă asupra procurorilor. Deşi inculpatul a lăsat să se creadă că are o influenţă asupra procurorilor din cadrul D.N.A., această influenţă nu este reală iar inculpatul şi-a însuşit banii primiţi de la cei doi martori fără a-i remite altei persoane. Referitor la bunurile alimentare pretinse şi primite de la martorul denunţător (…) inculpatul i-a spus acestuia că bunurile sunt pentru inculpat, prin urmare fiind însuşite de acesta. Se reţine că inculpatul nu a formulat nicio sesizare pentru faptele de corupţie comise de primarul Traian Simionca, însă la percheziţia domiciliară s-au identificat mai multe înscrisuri (ciorne), printre care şi cele care conţineau însemnări vizând eventualele infracţiuni de corupţie, aşa cum i-au fost prezentate de ambii martori denunţători”, au mai precizat procurorii în rechizitoriu.

Anul ăsta va fi pronunțată o sentință?

Dosarul a trecut rapid de camera preliminară, iar din septembrie anul trecut a intrat la judecata pe fond, unde lucrurile se urnesc extrem de greu, ținând cont de complexitatea scăzută a dosarului, și mai ales că vorbim și de un flagrant. Dar vorba aceea, trăim în România, iar viteza cu care sunt soluționate dosarele în instanțe este extrem de lentă.

1 COMENTARIU

  1. Se așteaptă traficul de influență 😁apoi zile în folosul comunității .Atât .Este o rețea întreaga ,un grup infracțional : poliție / parchet / judecătorie .Corupții scăpa basma curată .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here