Primarul orașului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău riscă înschisoarea, după ce în urmă cu doi ani a refuzat să sufle în etilotest, când a fost surprins în trafic de polițiști. De mai bine de doi ani a avut nevoie Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud pentru a-l trimite în judecată pe primar pentru această infracțiune rutieră.

Incidentul a avut loc la finalul lunii noiembrie a anului 2016, într-un final de săptămână. Traian Ogâgău s-ar fi cinstit bine într-un restaurant din orașul Sîngeorz-Băi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, alături de mai mulți cunoscuți.

După ce ar fi consumat băuturi alcoolice, fără nicio jenă, primarul s-ar fi urcat la volan intenționând să ajungă cu mașina acasă. Se pare că un „binevoitor” de la restaurantul respectiv l-a turnat pe primar la polițiștii care efectuau controale pe alcool în zonă.

Așa că, după câteva minute, primarul Traian Ogâgău este tras pe dreapta chiar în orașul pe care-l conduce și rugat să sufle în etilotest. După un circ cu polițiștii, Traian Ogâgău a refuzat și să sufle în etilotest, dar și să i se preleveze probe de sânge. Primarul Traian Ogâgău a refuzat și să mai stea de vorbă cu oamenii legii, plecând de la locul unde a fost oprit, fără încuviințarea acestora.

Agenții nu au stat pe gânduri și l-au sancționat contravențional, reținându-i de asemenea și permisul de conducere. De asemenea, primarul s-a ales atunci și cu dosar penal. Printre neregulile constatate atunci de agenți s-a numărat și faptul că primarul nu purta centură de siguranță.

„În cadrul unei acțiuni de prevenție rutieră, pe raza orașului Sîngeorz-Băi, a fost oprit un autoturism condus de un bărbat de 40 de ani din Sîngeorz-Băi. În timpul controlului s-a solicitat efectuarea testului alcoolscopic. Șoferul a refuzat și a fost sancționat contravențional pentru nereguli și i se va întocmi dosar penal”, declara la acea vreme pentru presa locală, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

A acuzat polițiștii de complot

Primarul a încercat să se apere atunci și a susținut că s-a aflat în local doar 15 minute, în control și că nu se poate pune problema consumului de alcool. Acesta susținea că este victima unui complot pus la cale de către polițiști, care ar fi fost deranjați de intenția lui de a face „curățenie” în oraș.

Mai mult, Ogâgău a susținut în fața jurnaliștilor că polițiștii nu i-au spus nimic despre etilotest și că pur și simplu după controlul de rutină ar fi uitat să îi înapoieze permisul de conducere și talonul mașinii.

„Este un complot împotriva mea. Nu le convine disciplina și restul măsurilor pe care vreau să le impun. Acum vreau să montez 100 de camere în oraș pentru supraveghere. Nu sunt în cele mai bune relații cu Poliția din Sîngeorz-Băi, din acest motiv am înființat și Poliția Locală. Nu se poate așa ceva! Eu am șofer dacă beau, nu mă urc la volan beat”, spunea Traian Ogâgău la vremea respectivă pentru presa națională.

De doi ani a avut nevoie Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud să finalizeze cercetările și să întocmească dosarul de trimitere în judecată a primarului Traian Ogâgău.

Minunea s-a produs la final de decembrie, cu doar câteva zile înainte de Crăciun. Traian Ogâgău este judecat pentru reguzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice. Dosarul se judecă la Judecătoria Năsăud și încă nu are stabilit niciun termen.

Potrivit noului Cod Penal, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani. Cei mai mulți dintre șoferii care calcă pe bec se aleg cu condamnări cu suspendare, mai ales dacă nu există antecedente.

Primarul „nu se împacă” cu legislația rutieră

Nu este prima dată când primarul Traian Ogâgău se alege cu dosar penal după ce ignoră prevederile legale. Culmea, edilul mai are o condamnare tot pentru conducerea unui autoturism sub influența alcoolului.

În anul 2012, Traian Ogâgău a fost condamnat la 11 luni de închisoare cu suspendare, după ce a fost surprins de polițiști băut la volan. Datorită faptului că Traian Ogâgău nu avea antecedente penale, iar fapta reținută nu prezenta gradul de pericol social al unei infracțiuni, Judecătoria Bistrița a hotărât în prima fază ca acestuia să i se aplice sancțiunea administrativă a amenzii în cuantum de 1.000 de lei. La amenda de 1.000 de lei urmau să se adauge și cheltuieli de judecată de 300 de lei.

Câteva zile mai târziu, în urma recursului făcut de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița, Curtea de Apel Cluj schimbă sentința și transformă amenda în închisoare cu suspendare:

„Condamnă pe inculpatul O.T. la pedeapsa de 10 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană cu o îmbibație alcoolicp peste limita legală suspendă condiționat executarea pedepsei pe durata unui termen de încercat de 2 ani și 10 luni”, se arată în decizia definitivă din 16 martie 2012.

Șirul de procese penale care-l au în centru pe Traian Ogâgău nu se oprește aici. Tot la finalul anului trecut, Primarul orașului Sîngoez-Băi a fost trimis în judecată tot la Judecătoria Năsăud pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane și conflict de interese.

Potrivit Observatorbn, în martie 2018, Traian Ogâgău, în calitate de primar al orașului Sângeorz-Băi i-a închiriat tatălui său un teren al Primăriei pe care o conduce. Terenul în cauză are suprafața de 3.665 de metri pătrați și este situat în Cormaia.

Cererea de închiriere ar fi fost avizată favorabil, fără a fi trecută însă prin Consiliul Local și fără o licitație publică, așa cum prevede legea. Ulterior a fost întocmit și un contract de închiriere pentru terenul în cauză.

Contractul ar fi fost semnat chiar de către primarul Traian Ogâgău, terenul fiind închiriat pe o sumă derizorie – 100 de lei pe an.

„Nu aș face nimic ilegal, mai ales că e vorba de tatăl meu. Tata a depus o cerere, ca și oricare cetățean din orașul nostru, fiind vorba de închiriere, nu de concesiune. Acum discutăm de un teren liber de sarcini, dar aflat așa, la o margine, cum se spune, așa că prea multe nu poți să faci pe el”, susținea la acea vreme Traian Ogâgău în fața jurnaliștilor.

4 COMENTARII

  1. PAI STITI CUM VINE VORBA CA ” PROSTU’ … NU-I PROST DESTUL… DACA NU-I SI FUDUL „… ! Unii primari, mai ales cei care se afla in ” listele de plata ” al celor aflati la putere… se cred deasupra oricarei ” legi „… si permanent sunt irascubili si reclacitranti in relatiile lor cu organele de politie in general .

  2. Pai sa luam fapta si studiem legea (ce stim din auzite ca la liceu nem infractiuni @@@).Primarul ca orice muritor face control la restaurant 15 minute ,vreu sa stiu abaterile daca ati gasit in local sau nu ,daca nu inseamna ca personalul respecta legea (emite bonuri etc), mai pe scurt e ok totul,bun ,dar stati un pic oare ce verifica primarul si ce permite legea nu stiu dar intreb sau eu na-m voie ,pai daca ma angajez munc.nec.la rest.si vine seara un domn si eu matur frunze in fata rest.si din greseala il ating el ma poate mustra in scris ,asta intreb nu stiu legislatia recunosc.Comisia de cenzori la local cum a iesit cu raportul.Bun mai departe ati condus,legea spune in articol mai sus nu zic eu,ca refuzul …e intre 1 si 5 ani ,sunt atent la detalii nu zice art.sau amenda ,banuiesc ca cazierul acu e curat ce e vechi sa prescris nu sa fim corecti sa dus ca doar cele impotriva umanitatii…nu se prescriu . apoi politia va facut complot ,ei aici e bai aveau la ora si in zona aceia „acte cu zona de verificari auto in trafic” sau au dreptul si la „auto suspect” purtatorul de cuvant ce zice sau ospatarul a sunat ….ce oameni .bun sa sparam ca nui ilegal nimic nu .Bun ,apoi cu cormaia lasa ca si asa pamantul nu il lucra nimeni ca lucra in ue baietii de pe somes ce atata caz pe parloaga dar legea ce zice ,licitatii…aprob.consiliu …. evaluare etc dar ma la urma nu …da tata d-voastra are drept sa primeasca drept de inchiriere ,bun rog raport de evaluare a pamantului ca ma intereseaza sa inchiriez si eu pe una suta lei pe an ca nam spatiu rog si celelalte aspecte gen caiet sarcini etc.O zi buna !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.