De mai bine de un an Dan Niculae, fiul primarului din Coşbuc, conduce căminul cultural din comună, asta deşi instituţia este subordonată direct primăriei şi deci tatălui său. Mai mult, DanNiculae se mai şi laudă în stânga şi în dreapta că fratele său Cristian va prelua în curând şefia Gărzii de Mediu.

Niculae Anghel, un fost angajat al Armatei venit cu mulţi ani în urmă din sudul ţării, se află deja la al patrulea mandat în fruntea comunei Coşbuc. În aproape 15 ani de când conduce comuna a avut timp să-şi aranjeze şi copiii.

 

Concurs anunţat cu doar o zi înainte

 

Anul trecut, în luna iunie, cu un cămin cultural proaspăt renovat, Niculae Anghel şi-a numit unul dintre copii, pe Dan Eugen, în fruntea instituţiei. Acesta a fost culmea singurul care s-a prezentat la concurs.

Cum se poate aşa ceva? Explicaţia este cel puţin ciudată. Data concursului a fost anunţată într-una din zilele de Paşte doar într-un singur ziar local, lipsind cu desăvârşire vreun anunţ la Primăria Coşbuc. Astfel, ceilalţi doi candidaţi habar n-au avut când s-a desfăşurat concursul, iar postul a fost adjudecat de singurul candidat Dan Eugen.

Potrivit definiţiei, conflictul de interese „constă în fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, sau o rudă ori un afin până la gradul II inclusive, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură”.

Dan Eugen Niculae are peste 40 de ani, are doi copii din două căsătorii separate, iar singura sa experienţă de conducere este administrarea localului cu terasă „Izvorul Rece” situat între Salva şi Coşbuc, pe care îl deţine. Potrivit locuitorilor din Coşbuc, Dan Eugen ar profita din plin de acest job şi pentru a-şi aproviziona localul, atât cu mobilier, cât şi cu veselă, care ar fi „împrumutate” de la căminul cultural.

 

Căminul cultural renovat şi nu prea cu fonduri europene

 

2,5 milioane de euro a primit Primăria Coşbuc pentru realizarea mai multor investiţii în comună. Pe listă era şi căminul cultural, care a fost modernizat şi transformat în Centrul Cultural „Iuliu Bugnariu-Sălăuţeanu”, denumit în memoria învăţătorului şi folcloristului din localitate.

Imobilul care găzduieşte căminul cultural a fost modernizat total, fiind refăcută pardoseala, acoperişul, zugrăveala interioară şi exterioară. De asemenea, căminul a fost dotat cu instalaţii termice, de sonorizare, lumini de scenă, mobilier şi veselă. A fost modernizată şi bucătăria şi amenajată o camera frigorifică. Au fost construite şi toalete, iar curtea a fost şi ea amenajată. Alături de căminul cultural, cu cei 2,5 milioane de euro au fost reabilitate drumuri locale, a fost introdusă apa şi canalizarea şi a fost construit un cămin pentru copii orfani.

 

Prima investiţie care a scos în evidenţă calitatea lucrărilor întreprinse pe fonduri europene a fost aducţiunea de apă, care deşi nu include şi o staţie de epurare, nu este asigurată corespunzător

 

În urmă cu două luni, într-unul dintre bazinele de captare neîngrădire şi neasigurate a fost găsită plutind o rozătoare. Bazinele sunt asigurate fie cu capace din plastic ce pot fi înlăturate de oricine, fie cu un placaj din lemn. Apa din acest bazin în care a fost găsit şi pământ nu este tratată, existând doar o staţie de dedurizare şi nu şi una de epurare cum ar fi normal. Astfel, apa infectată ajungea la 200 de familii din comuna Coşbuc, inclusiv la instituţiile publice. După ce presa a făcut cunoscută situaţia de la Coşbuc s-a sesizat şi Garda de Mediu, care l-a obligat pe primarul Nicolae Anghel să-şi asigure bazinele de captare.

Aceasta nu este singura investiţie pe fonduri europene care ar ridica părul pe corpul oficialilor de la Uniunea Europeană. Căminul cultural dă  şi el semne de „boală”, deşi abia are un an de la inaugurare. Dacă pe dinafară arată foarte bine, înăuntru însă încep să se vadă lucrările de mântuială. Primele care au clacat au fost tocmai toaletele, care nu mai pot fi utilizate, spun locuitorii comunei Coşbuc.

 

Mai mult, toaletele au trimis în spital în jur de 30 de nuntaşi în frunte cu mireasa şi mai mulţi minori în urmă cu o lună şi jumătate. Dacă la acea vreme se vorbea despre o contaminare cu stafilococ auriu a alimentelor, în spatele căreia ar fi fost o femeie care a pregătit mâncarea, lucrurile par să fie mai complicate. Se pare că fix înainte ca nuntaşii să înceapă petrecerea toaletele căminului cultural au refulat, iar angajaţii căminului, care ulterior au pregătit şi mâncarea, au fost nevoiţi să cureţe dejecţiile care au inundat întreaga baie. De aici şi până la o contaminare a preparatelor nu a fost decât un pas.

Direcţia de Sănătate Publică a fost tranşantă şi a amendat organizatorii nunţii cu 2.000 de lei. De asemenea, instituţia a mustrat scris conducerea căminului cultural, dar şi persoana care a contaminat mâncarea servită. Cu această ocazie instituţia a interzis pregătirea mâncării în bucătăria căminului cultural, cei care organizează evenimente acolo fiind nevoiţi să apeleze la firme de catering. Asta în condiţiile în care s-au investit sume importante în dotarea bucătăriei  căminului cultural cu aparatură.

 

Cristian Niculae, următorul la rând

 

Dan Eugen nu este însă singurul pe care Niculae Anghel încearcă să-l aranjeze înainte să-şi mai încerce o dată norocul la Primăria Coşbuc. Pe listă este şi Cristian Niculae, cel de-al doilea copil al edilului. Omul de afaceri deţine un magazin de haine în centrul municipiului Bistriţa. Se pare că acesta speră ca prietenia cu liderul PSD Bistriţa, Alexandru Bria, să-i asigure un post călduţ de conducere .

Mai mult, Dan Eugen se laudă prin târg că fratele său Cristian urmează să preia şefia Gărzii de Mediu. Trist este faptul că despre această intenţie nu ştie nimic nici partidul şi nici conducătorul acestuia Radu Moldovan. Cristian Anghel nici nu are pregătirea necesară pentru a ocupa o funcţie de conducere, acesta neavând experienţă ca funcţionar public.

caminul cultural cosbuc localul izvorul rece

2 COMENTARII

  1. Un articol in care se spun multe neadevaruri . Momentan nu am suficient timp pentru a raspunde la toate cele afirmate mai sus dar promit ca o voi face . Nu ma numesc Anghel Dan , ar trebui sa sti dar asta are mai putina importanta. Ce doresc sa subliniez este ca sunt mandru de familia mea de tot ce au realizat ei in cursul vietii referitor la mine Niculae Dan Eugen asta ca pe viitor sa retii cum ma cheama ma consider o persoana cu caracter , cu respect si bun simt fata de oameni lucru pe care tu nu l-ai avut si nu-l vei avea vreodata domnule c.g si scriu cu litere mici pentru ca asta esti un nimic…….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.