Aproximativ 95 % din site-urile primăriilor din judeţul Bistriţa-Năsăud nu sunt actualizate, ori ele pur şi simplu nu există. Câteva sunt în reconstrucţie şi doar patru sunt la zi. În cazul în care vreun cetăţean al comunei sau al oraşului respectiv ar vrea să ştie ce hotărâri s-au luat la nivel local ori ce avere au, spre exemplu, aleşii săi, nu are cum să afle, pentru că aceste informaţii nu există.

Singurele site-uri în bună regulă sunt cel al Primăriei Bistriţa, al Primăriei Năsăud, al comunei Parva, cel al comunei Rodna şi cel al comunei Spermezeu, cu precizarea că acesta din urmă a fost înnoit, începând cu data de 19 mai, cel vechi fiind închis.
Site-ul comunei Rebra, de exemplu, este reactualizat doar parţial, aici existând doar declaraţiile de avere ale aleşilor locali depuse în vara lui 2008, după alegerile locale, fără alte informaţii de interes public.

Oraşele, jumi – juma

Dacă pe site-ul Primăriei Bistriţa sau pe cel al Primăriei Năsăud găseşti din plin informaţii la zi despre administraţia locală şi hotărârile luate la nivelul consiliilor locale, nu la fel se poate spune despre site-urile celorlalte două oraşe – Beclean şi Sângeorz – Băi.

La Beclean, daca ne uitam în partea dreaptă a paginii web, la „Consiliul local – componenţa”, găsim date despre comisiile vechiului legislativ local. Date despre buget nici nu are rost să sperăm a găsi, acolo neintervenindu-se din 2006. Cât despre Hotărârile Consiliului local Beclean, şi acestea sunt vechi din 2007.
În partea stângă, unde sunt postate declaraţiile de avere ale consilierilor locali, cei aleşi în vara anului trecut, regăsim printre aceste documente pe cea a actualului senator Dănuţ Prunea, care nu mai face parte de vreme bună din legislativul local. Toate declaraţiile consilierilor au fost depuse în 30 iunie 2008. În ceea ce priveşte declaraţiile de avere ale primarului oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, şi cea a viceprimarului Ştefan Mathe, şi acestea datează din 30 iunie 2008. Singura noutate pentru beclenari din acest an, sunt impozitele şi taxele locale pe care le au de scos din buzunar spre binele obştei.
Despre vreun site al oraşului staţiune, adică al Primăriei Sângeorz – Băi nu putem vorbi, deoarece administraţia locală nu posedă aşa ceva. Singura speranţă de a obţine niscaiva informaţii publice este interpelarea primarului Roland Venig, o adevărată enciclopedie.

Branişte, un amestec de vechi şi nou

Site-urile primăriilor din mediul rural pot fi utilizate pe sfert sau deloc.

Pe site-ul Primăriei Branişte doar numele primarului şi viceprimarului au fost înlocuite şi, de asemenea, componenţa consiliului local, pe când la declaraţiile de avere se regăsesc cele ale foştilor consilieri locali şi ale fostului executiv, în frunte cu ex-primarul Joo Janos.
Cât despre hotărâri ale legislativului din această comună, ultimele afişate sunt din 2007 – una bucată – şi 10 din 2006. Astfel, am putea trage concluzia că, atât actualii consilieri sunt plătiţi degeaba din bani publici, dar nici foştii nu s-ar putea lăuda cu prea multe dacă este să ne luăm după informaţiile existente pe site. Aceeaşi afirmaţie am putea-o face şi despre fostul primar Joo Janos, care nu are postat nici măcar un raport de activitate cât a fost la cârma administraţiei locale din Branişte.

La Budeşti, sărăcie mare

Pe site-ul Primăriei Budeşti, www.comunabudesti.ro, doar numele primarului Vasile Codrea şi cel al secretarului Viorica Moldovan mai sunt actuale. Dacă acum viceprimar este Augustin Rus, pe site-ul Primăriei Budeşti regăsim numele fostului viceprimar, Ioan Dedean-Bortaş.

În cazul în care am dori să aflăm măcar componenţa actualului consiliu local, suntem nevoiţi să renunţăm urgent, întrucât nu-i regăsim decât pe cei vechi, de pe vremea în care mai exista PUNR-ul. Nicio şansă nu avem nici dacă am vrea să vedem agoniseala măcar a primarului, pentru că nu există nici măcar o singură declaraţie de avere postată de când se află la cârma administraţiei locale din Budeşti.
Sărăcie mare şi la hotărârile consiliului local, pe site neregăsindu-se nici cele mai vechi, ce să mai vorbim de ceva hotărâri mai noi!

La Rebrişoara timpul a încremenit în 2007

Site-ul Primăriei Rebrişoara nu a mai fost reactualizat cam de doi ani, din 2007.
Dovadă stă componenţa consiliului local, unde sunt menţionate numele foştilor consilieri din legislatura 2004 – 2008, dar şi declaraţiile de avere ale acestora depuse în 2007. Nu fac excepţie nici datele la care au fost depuse declaraţiile de avere ale primarului Nicolae Bodiu şi cea a viceprimarului Leon Morar, ce au o vechime tot de doi ani. Noroc că a rămas acelaşi tandem, primar Bodiu – viceprimar Morar, altfel nimic nu mai era valabil pe acest site.

Ilar este şi numărul hotărârilor de consiliu local postate pe site –ul comunei Rebrişoara – trei hotărâri din 2006 şi trei din 2007. Aşa că, şi la Rebrişoara putem spune că aleşii locali au fost plătiţi de pomană din banii publici.

Şintereag, zero barat

De pe site-ul comunei Şintereag, găzduit de portalul e-primarii.ro, dacă doreşti să afli informaţii despre administraţia locală, constaţi că există o mare problemă – în afară de numele primarului, Ioan Bob, nu găseşti nimic altceva. Nu este menţionat nici măcar numele viceprimarului, fost sau actual, al secretarului primăriei, ori componenţa consiliului local. Nu mai vorbim de hotărâri ale consiliului local ori de vreo dispoziţie a primarului. De asemenea, nu este postată nici măcar o declaraţie de avere a primarului, deşi site-ul Primăriei Şintereag este găzduit de portalul mai sus amintit din 5 noiembrie 2004.

Primarul „aaa aaa” şi vicele „bbb bbb”

Site-ul Primăriei Nimigea arată bine la prima vedere, însă dacă încerci să cauţi niscaiva informaţii îţi dai seama că nu ai de unde afla.

Deşi pagina de web datează din 2007, la secţiunea „Scurt istoric” este menţionat „în curând”, aceeaşi menţiune apărând şi la secţiunea „Organigrama”. În ceea ce priveşte secţiunile „Primar” şi „Viceprimar”, în locul în care ar trebui menţionate numele şi prenumele acestora, stă scris: „primar – aaa aaa”, „viceprimar – bbb bbb”. Declaraţiile lor de avere, bineînţeles nu sunt completate, deşi sunt la cârmă de aproape un an. Nici componenţa consiliului local nu este dezvăluită, ori a personalului de specialitate al administraţiei locale. În schimb la secţiunea „Buget” este menţionat cel din 2007.
În cazul în care am dori aflarea unui număr de telefon al Primăriei Nimigea, avem surpriza să vedem doar nişte litere: „xx, yy”, singurele date de contact fiind câteva adrese de e-mail ale primarului, viceprimarului, secretarului, asistenţă socială, contabilitate, registru agricol, urbanism, etc.
Pe acest site, singura informaţie la zi este cursul valutar. Măcar atât!

Site-uri inexistente

Pe lângă faptul că există o mulţime de site-uri ale primăriilor bistriţene neactualizate, sunt şi administraţii locale care nici măcar nu au o pagină de web, deşi trăim în era informaticii. Astfel de exemple sunt primăriile Urmeniş, Silivaşu de Câmpie, Şieu, Maieru, Teaca, Poiana Ilvei, Milaş ori Miceştii de Câmpie.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.