Aquabis a  anunțat scumpiri ale apei și canalizării încă de anul trecut. Abia acum, însă, am aflat cu cât. Distribuitorul de apă majorează tarifele practicate și cu aproape 40% (cazul canalizării). Dacă unele consilii locale au mandatat o persoană care să meargă în ADI Apă-Canal și să voteze pentru aceste majorări, altele nici n-au vrut să audă.

În prima lună din 2022, Aquabis, prin ADI Apă-Canal a cerut girul primăriilor pentru majorări substanțiale. Potrivit proiectelor de hotărâri care au ajuns în această perioadă pe mesele consilierilor locali din întreg județul și a celor județeni, tariful la apă urmează să crească anul acesta cu 22%, comparativ cu cel practicat anul trecut. Cea mai mare creștere este însă la canalizare, care se scumpește cu 39%.

Fiecare primărie a trebuit să mandateze o persoană care să voteze aceste majorări în adunarea ADI Apă-Canal. Consiliul Județean a dat girul acestor scumpiri, nu însă, fără scandal. Cei care s-au opus au fost consilierii PNL, cea mai vehementă fiind chiar Calo Viorica.

„Nu este oportună acum această majorare, consider că nu este bine să îngreunăm și să punem în cârca oamenilor niște costuri care nu sunt justificate. Nu voi vota acest proiect. Este inadmisibil așa ceva. Sunt împotriva acestei scumpiri”, a precizat în ședința de Consiliu Județean de luna trecută, Calo Viorica.

La ședința Consiliului Județean a fost prezent și directorul ADI Apă-Canal, Răzvan Grec. Acesta a explicat faptul că tarifele practicate de Aquabis ar putea scădea, dacă și costurile operatorului vor scădea, adică dacă electricitatea se ieftinește. În cele din urmă, proiectul a fost aprobat.

Ce nu a precizat Răzvan Grec este faptul că Aquabis ar fi cumpărat chiar la început de 2022 energie electrică, de pe bursa de mărfuri, pentru un an întreg. Asta nu ar fi o problemă, dacă Aquabis nu ar fi plătit un preț mult mai mare decât cel disponibil acum.

Dorin Vlașin: „Nu gestionează lucrurile foarte bine”

Prezent la Bex TV, Dorin Vlașin a explicat de ce consilierii săi au respins proiectul. Primarul Năsăudului a spus că aceste majorări nu se justifică și că Aquabis putea să își mențină profitul dacă avea un management mai performant.

„Nu putem fi de acord cu astfel de majorare, mai ales în astfel de vremuri. Cel mai important aspect care stă în picioare la această majorare de prețuri, cel puțin pentru noi, pentru orașul Năsăud este justificarea acestei majorări. Eu, din ce m-am documentat până la această oră, se pare că au pus pe seama creșterii utilităților, adică energia electrică. Okey, sunt total de acord, dar totuși este o societate cu profit, și cu profit consistent. Ce pot să spun, reduci profitul, asta este. Aquabis are peste 400 de angajați la această oră și cred că lucrează ineficient la această oră. Nu se gestionează lucrurile foarte bine. Cred că trebuie îmbunătățite, cel puțin aceste aspecte. Prețul la apă aș spune că și la această oră este unul mare”, a precizat Dorin Vlașin.

Consilierii de la Năsăud au votat ca viceprimarul Marius Bodea să voteze în adunarea ADI Apă-Canal împotriva majorării. Nu este singurul oraș care nu a dat undă verde majorării. La fel s-a votat și la Sângeorz-Băi.

Nu sunt singurele unități administrativ teritoriale care au spus NU majorărilor. Au mai votat împotriva noilor prețuri și comunele Șieu, Mărișelu și Rodna. Deocamdată, pentru că nu toate comunele au pus pe mesele consilierilor locali încă acest proiect.

Bistrița a spus DA, dar a impus condiții

Aquabis a primit okey-ul pentru majorări la Beclean, dar și la reședința de județ, Bistrița. Consilierii locali din Bistrița au spus Da pentru majorări, după mai bine de 40 de minute de discuții aprinse. În cele din urmă, un singur consilier, Nicolae Pavelean (USR) a votat împotriva acestui proiect.

Primăria Bistrița a venit însă cu anumite condiții pe care Aquabis ar trebui să le îndeplinească. Consilierul Florin Urâte a cerut conducerii Aquabis : un proiect de eficientizare energetică, dar și un program de investiții pentru a scăpa orașul de inundații, la fiecare ploaie.

Și primarul Ioan Turc, cel mandatat să voteze în ADI Apă-Canal a venit cu anumite condiții pe care i le-a comunicat deja directorului Aquabis Ion Șandru: reabilitarea rețelelor de canalizare pe 70 de străzi, reabilitarea rețelei de apă potabilă pe 76 de străzi, rețele noi de apă pe 34 de străzi, rețele noi de canalizare pe 48 de străzi. De asemenea, a cerut corelarea cu lucrările primăriei pe strada Mihai Viteazu, Tărpiului, Axa Verde și Axa de transport Gării-Năsăudului.

„La urma urmei, municipiul Bistrița aduce 83% din economia încasărilor Aquabis, de aceea cer ca orașul nostru să fie tratat cu maximă prioritate. De Bistrița depinde stabilitatea Aquabis”, a declarat Ioan Turc, la ultima ședință de Consiliu Local.

Prezent la ședința Consiliului Local al Primăriei Bistrița, Ion Șandru a spus că deja se lucrează la eficientizarea energiei electrice. Mai exact, se așteaptă oferte pentru amplasarea de panouri solare, pentru reducerea costurilor cu energia electrică. Acesta a mai asigurat faptul că majorările vizează doar anul 2022, urmând ca la anul prețurile chiar să scadă.

Telciu și-a făcut bagajele și-a plecat din ADI Apă-Canal

Mult mai vehemente au fost autoritățile locale din Telciu, care au părăsit efectiv ADI Apă-Canal. La presiunea locuitorilor comunei Telciu, care au refuzat luni de zile să semneze contractele cu Aquabis, consilierii locali ai comunei au votat, la finalul anului trecut ieșirea din ADI Apă-Canal și renunțarea la Aquabis ca furnizor de apă și canal.

Oamenii au fost nemulțumiți de noile tarife, o familie cu mai mulți membri ajungând să plătească câteva sute bune de lei lunar pentru apă. Dacă până în 2020, o familie plătea pe an 100 de lei pe apă  și 65 de lei pentru canalizare, acum costă peste 1.000 de lei pe an de familie, adică de aproape 10 ori mai mult decât înainte.

Ieșirea din ADI Apă-Canal vine și cu sancțiuni serioase pentru Telciu. Primăria Telciu ar putea fi pusă să scoată din buzunare milioane de euro, cât a investit Aquabis în ultimii ani în zonă.

La începutul acestei luni, Aquabis a predat rețelele de apă și canal comunei. Nici acest proces n-a fost lipsit de incidente. La procedură au asistat mai mulți cetățeni. Unul dintre ei încerca să filmeze și să transmită în direct pe o rețea de socializare tot ce se întâmpla în Primăria Telciu.

Acest lucru l-a înfuriat pe primarul comunei Telciu Sever Mureșan, care și-a ieșit din minți și i-a dat omului peste mână și telefon, cerându-i să părăsească instituția. Totul s-a terminat cu plângeri penale, căci cetățeanul în cauză a depus plângere penală pe numele primarului Sever Mureșan pentru purtare abuzivă și distrugere.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.