Primăria Târlişua a câştigat procesul cu Curtea de Conturi! Administraţiei locale i s-au imputat peste 2 milioane de lei

409

Primăria Târlişua a scăpat de incapacitate de plată, după ce a câştigat, la Curtea de Apel Cluj, procesul prin care contesta raportul Curţii de Conturi din 2016, în baza căruia i se imputa, printre altele, peste 2 milioane de lei, fiindcă nu ar fi respectat prevederile legale la o procedură de achiziţie publică. Totodată, Curtea de Conturi va trebui să plătească administraţiei locale peste 19.000 lei cheltuieli de judecată.

 

 

În acest dosar a fost vorba, în principal, despre licitaţia organizată de Primăria Târlişua în 2014 pentru modernizarea drumului comunal C 38D, unde contractul a fost atribuit potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, ofertantului cu preţul cel mai mare prin descalificarea pentru motive formale a ofertantului cu preţul cel mai redus.

Contractul care a adus probleme administraţiei locale din Târlişua a avut o valoare de peste 8,34 milioane lei (aproape 1,9 milioane euro) şi a fost atribuit de administraţia locală din Târlişua asocierii Mis Grup SRL şi Îndemînarea Prodcom SRL. Oferta cea mai mică a fost în valoare de 6.240.932,11 lei fără TVA, astfel că inspectorii Curţii de Conturi au dispus administraţiei locale să se încadreze în această valoare şi să recupereze restul de bani plătiţi asocierii câştigătoare. Însă, oferta care a fost luată drept punct de reper de cei de la Curtea de Conturi a fost una neconformă, care nici măcar nu a intrat în etapa finală a evaluării ofertelor.

Primăria din Târlişua a contestat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud raportul Curţii de Conturi, însă decizia nu a fost una favorabilă. În recursul formulat la Curtea de Apel Cluj, balanţa a fost înclinată în favoarea administraţiei locale, care mai are de primit şi cheltuieli de judecată în valoare de peste 19.000 lei.

„Admite recursul declarat de reclamanta CT împotriva sentinţei civile nr. 404 din 10.05.2017 pronunţată în dosarul nr. 2237/112/2016 al Tribunalului Bistriţa-Năsăud pe care o casează în tot, în sensul că: rejudecând admite acţiunea formulată de către reclamantă şi dispune anularea încheierii nr. 1813/14.10.2016, anularea în parte a Deciziei nr. 29/2016 în privinţa constatărilor cuprinse la punctul 5.1.4.1 din Raportul de audit financiar nr. 1931/15.07.2016, respectiv la pct. 4.1 al Procesului verbal de constatare. Respinge recursul împotriva încheierii din 25.04.2017.

Obligă pârâta să achite reclamantei 19.117,35 lei, cheltuieli de judecată în recurs. Definitivă”, este sentinţa pronunţată de magistraţii Curţii de Apel Cluj.

În cazul în care administraţia locală din Târlişua ar fi înregistrat un eşec, viitorul ar fi fost unul destul de negru în condiţiile în care aceasta ar fi fost obligată să plătească diferenţa de peste 2 milioane lei. Deznodământul era unul singur, întrucât primăria ar fi intrat în incapacitate de plată.

 

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here