Primăria a iniţiat un plan de acţiuni şi responsabilităţi pentru „Reţeaua de dezvoltare a forţei de muncă din municipiul Bistriţa”, din care fac parte în calitate de parteneri, Primăria municipiului Bistriţa, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, Consiliul Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, „UGIR 1903”, AJOFM BN, Direcţia Regională de Statistică BN IŞJ BN, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca – Extensia Bistriţa şi Universitatea „Babeş-Bolyai” – Extensia Bistriţa.

„Fără economie, foarte puţine lucruri se pot realiza, iar la forţa de muncă trebuie să ne gândim încă de când este pe băncile şcolii. Finanţările locale sunt destul de puţine, de aceea ne-am axat mai mult pe fonduri europene. Există proiecte care rezolvă strategic puncte importante în economia municipiului. Am mai spus şi repet: doresc ca Bistriţa să devină un oraş în care să-i placă oricui să locuiască. Dacă sectorul economic funcţionează, sunt locuri de muncă şi salarii pentru oameni, Bistriţa este un oraş în care să-ţi placă să locuieşti, fiind împlinit. Dacă, la modul general, aşteptăm să ne rezolve cineva problemele, şansele sunt mici. Dar putem să dezvoltăm astfel de parteneriate pentru a rezolva probleme majore”, a precizat Ovidiu Crețu, după ce a înmânat fiecărui partener local câte un exemplar al acordului de parteneriat.

 

Primăria municipiului Bistriţa a devenit partener în proiectul ESIMeC prin care opt oraşe medii au explorat abordări inovative pentru revigorare economică, creştere şi adaptabilitate. Concluzia a fost că oamenii reprezintă răspunsul, iar oraşele trebuie să adopte o abordare bazată pe cerere pentru dezvoltarea forţei de muncă, pentru a se asigura că oamenii deţin competenţe folositoare atât în prezent, cât şi în viitor. Pentru realizarea acestui deziderat trebuie adoptate strategii de dezvoltare a forţei de muncă pe termen lung punând accent atât pe cererea din partea pieţei muncii (ce doresc angajatorii de la angajaţii de azi şi de mâine), cât şi pe ofertă (oamenii să fie pregătiţi pentru locurile de muncă ale secolului XXI).

„Ulterior, Primăria municipiului Bistriţa s-a înscris pe coordonatele proiectului ESIMeC II, proiect care s-a axat pe poziţia unică a oraşelor medii şi reprezintă unul dintre cele trei proiecte pilot URBACT finanţat pentru a testa dacă schimburile transnaţionale continuă să fie folositoare pe parcursul implementării Planurilor locale de acţiune. Proiectele pilot au fost implementate de la începutul anului 2014 până în prezent”, informează municipalitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.