Primaria Bistrita, masina de tocat banii contribuabililor

Primaria Bistrita face investitii aiurea pe banii contribuabililor, investitii care nu sunt de maxima urgenta.
Amenajarea unei partii de schi, laptopuri pentru angajati, aparate de numarat bancnotele, panou de afisaj electronic si, mai nou, jardiniere pentru Pietonalul „Liviu Rebreanu”, sunt doar cateva dintre „obiectivele” pentru care Ovidiu Cretu, primarul Bistritei, vrea sa cheltuiasca cateva milioane de lei.

Municipalitatea bistriteana este dispusa sa cheltuiasca anul acesta milioane de lei din banul public pentru lucruri care nu sunt de maxima importanta, in timp ce pentru altele, cu mult mai necesare, cum ar fi spre exemplu reabilitarea sau modernizarea multor strazi din oras, sunt trecute pe lista neagra.

O jardiniera, circa o mie de euro

Dupa ce s-a gandit sa-si doteze angajatii cu laptopuri, iar o parte chiar au fost deja achizitionate la finele anului trecut, si masini de numarat bancnotele, primarul Cretu vrea acum sa achizitioneze jardiniere, 35 la numar, care sa impodobeasca la primavara Pietonalul „Liviu Rebreanu”. Ca primarul vrea sa improspateze fata Pietonalului este un aspect, insa suma pe care este dispus sa o cheltuiasca pentru cele 35 de jardiniere nu indica decat un singur lucru, acela ca este mai mult decat o mana sparta, fara mila fata de banii contribuabililor bistriteni. Drept urmare, pe cele 35 de jardiniere sunt prevazuti 113.000 de lei, adica peste un miliard de lei vechi. Daca facem un calcul simplu, o singura jardiniera ar costa cam 750 de euro, deci peste 3.200 de lei. Costul este imens daca avem in vedere ca respectivele jardiniere nu sunt altceva decat niste ghivece de dimensiuni mai mari umplute cu pamant.
Potrivit municipalitatii, suma avansata achizitionarea acestor jardiniere este una estimativa si aceasta poate sa fie una mult mai mica dupa ce va avea loc licitatia. Purtatorul de cuvant al Primariei Bistrita, Mihai Rusti, a explicat si de ce costul este unul mai piperat.
„Materialul din care sunt facute astfel de jardiniere este unul mai special, apropiat ca aspect cu lemnul, dar care are o rezistenta foarte mare. Cele pe care le avem acum pe Pietonalul Liviu Rebreanu sunt deja putrede si foarte deteriorate, fiindca sunt din lemn. Deci, cele noi vor arata aproximativ la fel, aspectul va fi unul placut, dar fiind dintr-un material plastic special, rezistenta va fi bineinteles una mult mai mare. Cand se avanseaza o suma pentru o achizitie, aceasta este una orientativa, iar in urma procedurilor sumele scad, deoarece apare concurenta si ideea ca va castiga cel cu oferta cea mai mica. Anuntul va fi publicat pe SEAP in perioada urmatoare”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, Mihai Rusti.

Bani garla pentru dotari tehnice

Tot anul acesta, municipalitatea va mai achizitiona inca 45 de laptopuri si 25 de calculatoare de tip desktop, pentru care sunt prevazuti peste trei sute de mii de lei (peste trei miliarde de lei vechi), iar alte circa noua mii de lei vor fi cheltuiti pentru trei camere de supraveghere video, care vor fi instalate in zona Pietei Decebal de Politia Locala a Primariei Bistrita.
De asemenea, pe lista de achizitii a Primariei Bistrita figureaza mai multe imprimante si scanere A3, in valoare de aproximativ 30.000 de lei, un server de retea cu un cost de 70.000 de lei, dar si un data storage, in valoare de 50.000 de lei.
In luna decembrie a anului trecut, municipalitatea a mai achizitionat 29 de laptopuri pentru care s-au platit 130.000 de lei, cu TVA.

Opt milioane pentru kilometrul de partie

In ultima sedinta ordinara, Consiliul local a aprobat accesarea unui credit bancar in valoare de circa 40 de milioane de lei. Din aceasta suma, municipalitatea se gandeste sa directioneze 14 milioane lei pentru Parcul Industrial Bistrita Sud, in conditiile in care se preconizeaza ca 50% din valoarea proiectului sa fie asigurata din bani europeni, alti 2,9 milioane lei vor fi alocati pentru continuarea lucrarilor la blocurile sociale, iar 410.000 lei sunt prevazuti pentru racordarea locuintelor sociale la utilitati. De asemenea, 903.000 de lei vor fi alocati pentru amenajarea Podului Berariei care va face legatura cu zona Zavoaie, iar 403.000 lei pentru reabilitarea termica a blocurilor din municipiu.
Cealalta jumatate din creditul pe care municipalitatea intentioneaza sa il contracteze, deci cu putin peste 21 de milioane de lei, va fi cheltuita pentru realizarea partiei de schi din inca inexistentul Complex Wonderland, visul maret al primarului Cretu.
In ultima sedinta ordinara a Consiliului Local Bistrita, dezbaterile au fost aprinse pe marginea acestui subiect. Daca toata lumea a inteles ca este nevoie de bani pentru a duce la bun sfarsit proiectul parcului industrial, amenajarea Podului Berariei sau reabilitarea termica a blocurilor, in ceea ce priveste costurile partiei de schi aici au fost si opinii contrarii. Unul dintre consilierii locali care si-au spus parerea in acest sens a fost democrat-liberalul Gheorghe Tuta, caruia costurile ce revin per kilometru de partie i s-au parut foarte mari si drept urmare el a propus ca suma de 21 de milioane de lei sa fie utilizata pentru reabilitarea unor strazi din municipiu.
„Cand am auzit despre acest proiect, am ajuns la concluzia ca este important sa accesezi un imprumut pentru a scurta perioada de a se realiza ceva. Avem nevoie de aceste investitii importante care dau confort unui oras istoric, de factura medievala. Noi ca si grup de consilieri suntem obligati sa ne facem datoria fata de nevoile primordiale ale locuitorilor orasului si in acest sens, propun modificarea proiectului initiat de domnul primar. Sunt cateva obiective in privinta carora nu am avut de obiectat. Aici ma refer la constructia Podului Berariei. De asemenea, sunt de acord cu sumele alocate pentru locuintele de la Viisoara, dar si pentru continuarea programului de reabilitare termica. Insa, revenind la ponderea alocarilor din acest proiect, cea mai mare alocare este aceea de a amenaja partia de schi. Noi sustinem realizarea unei partii de schi, dar valorile prevazute sunt nemaiintalnite in Romania. Este vorba despre opt milioane de lei pentru un kilometru de partie, ceea ce este foarte mult. Propunem ca in locul acestui obiectiv de 21 de milioane de lei sa introducem acele pachete pentru care sunt realizate studii de fezabilitate privind reabilitarea strazilor din municipiu”, a spus Gheorghe Tuta in sedinta de consiliu local.
De altfel, decizia grupului de consilieri municipali ai PDL in ceea ce priveste acest proiect care a vizat contractarea unui credit bancar de catre municipalitate, a fost sa se abtina de la vot.

Panou electronic de afisaj, de doua ori mai scump decat cel al CJ BN

Tot pentru anul acesta, Primaria Bistrita a alocat 120.000 de lei – circa 28.000 de euro – pentru achizitionarea si montarea unui panou de afisaj electronic. Pe acest panou, sustin oficialii primariei, vor fi afisate informatii utile pentru cetateni, anunturi de interes public, inclusiv dezbateri publice, evenimente sau anumite informatii despre anumite proiecte ale administratiei locale bistritene.
Un astfel de panou a fost insa montat in luna noiembrie a anului trecut in imediata vecinatate a Palatului Administrativ Bistrita-Nasaud, care insa a costat mult mai putin fata de suma pe care municipalitatea intentioneaza sa o cheltuiasca in acest sens. Pentru cel care a fost montat deja, la initiativa Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a cheltuit doar 14.000 de euro.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.