Câteva milioane bune de lei va cheltui Primăria Bistrița anul acesta pentru studii și hârtii. Doar studiul de fezabilitate și studiile specifice pentru pasajul subteran ce va lega strada Gării de Tărpiului înghite mai bine de jumătate de milion de lei. PUZ-ul pentru același obiectiv costă și el 76.000 de lei.

Municipalitatea cheltuiește anul acesta câteva milioane bune de lei pentru studii și hârtii. Printre proiectele care înghit sumele cele mai mari încă din faza de studii și autorizații se numără pasajul subteran ce va lega străzile Gării de Tărpiului, 6 parcări sau incubatorul de afaceri.

Primăria Bistrița pregătește 6 Planuri Urbanistice Zonale pentru care a alocat aproape 350.000 de lei. Se pregătește un PUZ pentru un parc fotovoltaic situat în localitatea componentă Ghinda, pentru are s-a alocat suma de 50.000 de lei. De asemenea, un alt parc fotovoltaic se pregătește în parcul industrial din Sărata. Doar pentru PUZ-ul acestuia s-a alocat suma de 20.000 de lei.

Și PUZ-ul pentru pasajul subteran auto și pietonal care va lega străzile Gării de Tărpiului înghite 76.000 de lei. Un PUZ se pregătește pentru parcarea etajată ce urmează să fie amenajată pe strada Crinilor, pentru care s-a alocat suma de 100.000 de lei. O altă parcare ar urma să fie amenajată pe Aleea Clopoțeilor, pentru care se realizează un PUZ cu 97.000 de lei.

Și pe Dealul Cocoș se va realiza un Plan Urbanistic Zonal cu mai modesta sumă de 5.000 de lei. Acesta vizează viabilizarea și lotizarea terenurilor pentru concesionare, în vedea construirii de locuințe.

„Planurile Urbanistice Zonale sunt absolut obligatorii pentru derularea unor investiții”, a declarat primarul Ioan Turc, la prezentarea bugetului pentru anul 2023.

Pasajul subteran de pe Gării  estimat la uriașa sumă de 100 milioane de lei

La Planurile Urbanistice Zonale se adaugă o serie de studii și autorizații pentru care municipalitatea se pregătește să cheltuiască milioane de lei. Una dintre cele mai mari sume, peste jumătate de milion de lei, va merge pe studii specifice și studiul de fezabilitate al pasajului subteran care leagă străzile Gării de Tărpiului.

Proiectul va fi finanțat prin programul Anghel Saligny. În prima fază a fost estimat la 42 de milioane de lei, însă în proiectul de buget acesta apare estimat la 100 de milioane de lei.

Primăria Bistrița pregătește și 6 parcări la sol sau etajate în diferite zone din municipiu. Doar studiile și proiectele tehnice pentru acestea costă aproape 700.000 de lei.

Sume importante merg și pe documentația tehnico-economică a incubatorului de afaceri, pentru care s-a alocat suma de 417.000 de lei și pe elaborarea documentațiilor pentru extinderea parcului industrial din Sărata.

Sute de mii de lei pentru documentații pentru regenerări urbane

Câteva sute de mii de lei vor merge anul acesta și pe studiile de fezabilitate aferente proiectelor de regenerare urbană. Pentru regenerarea urbană a spațiilor publice degradate din zona Independenței Nord s-a alocat suma de 234.000 de lei.

Pentru studiile de fezabilitate ale proiectului ce prevede regenerarea urbană a spațiilor publice degradate din zona Andrei Mureșanu a fost alocată suma de 233.000 de lei. Pentru studiul de fezabilitate al proiectului privind regenerarea urbană a imobilelor din centrul istoric și pentru analiza preliminară a imobilelor s-a alocat suma de 160.000 de lei.

Pregătirea documentației în vederea obținerii de fonduri pentru coridorul de mobilitate urbană în centrul istoric, estimat la 54 de milioane de lei, mai înghite 100.000 de lei.

Contractarea primelor faze de proiectare pentru amenajarea a 14 străzi în zonele noi de locuit din municipiu costă 265.000 de lei. Elaborarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru piața agroalimentară Decebal înghite 87.000 de lei. Și reabilitarea imobilului proaspăt cumpărat de la LDP de pe Cuza Vodă înghite 100.000 de lei, sumă ce va merge pe expertiza tehnică și auditarea energetică.

Studiul de fezabilitate pentru extinderea sistemului de apă și canal în zona noii săli polivalente costă 69.000 de lei, iar SF-ul pentru proiectul de dezvoltare a infrastructurii edilitare de tip apă și apă uzată în zonele urbane funcționale 162.000 de lei.

Pentru proiectul de consolidare și restaurare primăria veche s-a alocat suma de 190.000 de lei, care va merge pregătirea portofolilui pentru obținerea de fonduri. Pregătirea portofoliului pentru obținerea de fonduri pentru restaurarea fragmentelor zidului de incintă a cetății medievale Bistrița și a Turnului Dogarilor costă 244.000 de lei.

Studiile pentru școli și grădinițe înghit și ele sute de mii de lei

Primăria Bistrița se pregătește și să reabiliteze mai multe școli și grădinițe. Doar studiile de fezabilitate și proiectele tehnice ale acestora înghit sute de mii de lei anul acesta. Astfel, pentru studiile necesare reabilitării Grădiniței Dumbrava Minunată vor merge 154.000 de lei.

120.000 de lei merg pentru Grădinița cu program prelungit Căsuța cu Povești și creșa nr. 2 și 90.000 de lei pentru pregătirea portofoliului de proiecte pentru cererea de finanțare pentru reabilitarea și modernizarea grădiniței cu program prelungit „Trenulețul Veseliei”.

Studiile pentru reabilitarea școlii primare a Colegiului Național „Liviu Rebreanu” înghit 50.000 de lei, iar cele necesare pentru școala gimnazială a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” 132.000 de lei. Pentru studiile necesare reabilitării sălii de sport a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” a fost alocată suma de 55.000 de lei.

Pentru studiile necesare reabilitării și modernizării Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” a fost alocată suma de 106.000 de lei, pentru Ștefan cel Mare suma de 242.000 de lei, iar pentru Liceul Sanitar 118.000 de lei.

Primăria Bistrița vrea să obțină fonduri și pentru centrul cultural multifuncțional OMNIA, pentru pregătirea portofoliului punând la dispoziție aproape 90.000 de lei. Pregătirea reabilitării termice a 64 de blocuri înghite peste 400.000 de lei.

SF-ul pentru creșterea eficienței energetice a clădirii Serviciului de Taxe și Impozite costă 53.000 de lei, iar pentru centrul de date 180.000 de lei. Documentațiile de finanțare pentru strategia integrată de informatizare și transformare digitală a primăriei înghit și ele 50.000 de lei. Sistemul integrat de gestionare și monitorizare a parcărilor publice și rezidențiale înghite 20.000 de lei, iar sistemul de monitorizare cu inteligență artificială a zonelor de risc infracțional 150.000 de lei.

Municipalitatea începe și demersurile pentru un nou Plan Urbanistic General, studiile premergătoare costând 120.000 de lei. Planul de Mobilitate Urbană, în faza de pregătire a hârtiilor înghite 140.000 de lei.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.