Primăria Bistrița a pregătit 2,3 milioane de lei pentru a-și asigura gazul în o mică parte din clădirile sale, în perioada mai-decembrie anul curent. 1.500 de MWh consumă primăria cu spațiile sale în doar 8 luni, care includ o singură lună de iarnă.

Milioane bune merg anual pentru încălzirea funcționarilor din Primăria Bistrița. Cel puțin asta ne spune cea mai recentă licitație publică organizată de Direcția de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistrița, pentru a asigura gazul preț de 8 luni într-o mică parte din clădirile instituției.

Astfel, municipalitatea alocă 2,3 milioane de lei pentru servicii de furnizare gaz pentru 8 dintre clădirile sale. Sunt incluse stația de betoane, dar și serele orașului. Nu sunt în schimb incluse clădirile principale ale Primăriei Bistrița, care adăpostesc numărul cel mai însemnat de funcționari.

În prezent, Direcția Servicii Publice are în derulare un contract de furnizare a gazelor naturale, prins anul trecut, înainte de marile scumpiri, la un preț decent, care, însă expiră la 30.04.2022.

„Gazele naturale vor fi folosite în scop necomercial, pentru încălzirea și/sau prepararea apei calde menajere în locațiile din Anexa 1 la prezentul caiet de sarcini. Perioada minimă de contract 8 luni: 01.05 – 31.12.2022. Perioada maximă de contract 12 luni 01.05.2022 -30.04.2023. Contractul de furnizare gaze naturale se va încheia pentru o perioadă de 8 luni. Valabilitatea contractului încheiat se prelungește prin acordul părților, pe bază de act adițional, pentru o perioadă de încă 4 luni”, se arată în caietul de sarcini al licitației organizate de Direcția de Servicii Publice.

Cât înghit în 8 luni serele orașului și stația de betoane?!

Deși perioada vizată de contract prinde doar maxim două luni de vreme rece, când gazul se consumă în cantități substanțiale, consumul este totuși însemnat. Pentru a vedea de ce cantitate au nevoie pentru acesta 8 luni, Primăria Bistrița a prezentat în caietul de sarcini consumuri estimative, bazate pe anii trecuți.

„Cantitățile de gaze naturale au fost stabilite pe baza istoricului de consum al autorității contractante. Cantitățile de gaze naturale sunt estimative. Cantitățile lunare de gaze naturale pot fi inegale, în funcție de consumurile înregistrate în sistem, iar cantitatea totală pentru fiecare tip de produs poate fi diferită de cea solicitată”, se mai arată în caietul de sarcini.

Astfel, cele 8 obiective care sunt vizate de acest contract consumă, împreună 1.500 de MWh de gaz.Obiectivele vizate de această licitație sunt: birourile serelor de pe strada Victor Babeș, care „papă” în aceste 8 luni 12 MWh de gaz, birourile Direcției de Servicii Publice care consumă 70 MWh, capela de pe strada Tărpiului (42 MWh/8 luni), Mecanizarea de pe strada Victor Babeș care consumă 47 MWh.

În contract intră și serele care funcționează pe aceeași stradă și care consumă nu mai puțin de 500 MWh în 8 luni și stația de asfaltare, care este obiectivul cel mai „păcătos”, consumând 935 de MWh în 8 luni. În total, cele 8 obiective consumă în 8 luni 1.500 de MWh. Dacă contractul se prelungește la un an, consumul crește la 3.200 de MWh pentru toate aceste clădiri și obiective.

Ce condiții trebuie să îndeplinească furnizorii

Caietul de sarcini trasează și obligațiile și condițiile ce trebuie să le îndeplinească cei ce vor câștiga această licitație.

Furnizorul trebuie să aibă licență de furnizare a gazelor naturale emisă de ANRE, să respecte condițiile minime de calitate a gazelor naturale furnizate, să asigure siguranța în alimentarea cu gaze naturale, să soluționeze sesizările consumatorului, să furnizeze informații privind istoricul de consum lunar, să asigure întreruperea furnizării gazelor naturale, la cererea consumatorului,

Primăria Bistrița va primi lunar facturi,  fără estimări, pe baza indecșilor echipamentelor de măsurare:

„Factura va fi aferentă cantităților determinate prin citiri lunare ale indicațiilor echipamentelor de măsurare a gazelor naturale de la locurile de consum, indiferent de cantitățile contractate, care sunt estimative, fiind estimate pe baza consumurilor anterioare. Nu se vor emite facturi de avans și de garanții. Lunar, furnizorul va emite lunar un număr de 8 facturi distincte pentru fiecare loc de consum, evidențiate în anexa nr 1, în lei, și va fi aferentă consumului efectiv contorizat, fără factură de avans și fără garanții. Autoritatea contractantă nu va admite la plata facturilor cu consumuri estimate, furnizorul având obligația citirii aparatelor de măsurare a consumatorilor de gaze naturale”, se mai arată în caietul de sarcini.

Cât cheltuiește Primăria Bistrița pentru gaz

Primarul Ioan Turc a fost întrebat la ultima ședință de Consiliu Local ce valoare a avut ultima factură primită de Primăria Bistrița. Acesta a evitat să răspunsă, precizând doar prețul pe care îl plătește momentan instituția pentru gaz.

„În legătură cu facturile la gaz și electricitate. Avem un contract încheiat până în luna mai, iar prețul este de 1,7 lei pe metrul cub de gaz și 0,7 lei/ kw”, a precizat Ioan Turc.

Nu este un secret faptul că gazul și curentul scot sume importante din vistieria Primăriei Bistrița an de an. Deși niciodată nu s-au prezentat pe masă facturile plătite la instituțiile din subordine, dar și la școli, grădinițe și chiar pentru iluminat stradal, este clar că acestea sunt consistente.

Acum câțiva ani, fostul primar Ovidiu Crețu prezenta prețul plătit pentru energia electrică doar pentru a asigura iluminatul stradal pe timp de noapte. Potrivit acestuia, doar pentru a plăti energia electrică ce asigură iluminatul stradal, instituția trebuia să pună deoparte în jur de două milioane de lei.

Asta separat față de iluminatul festiv, care mai încarcă și el factura la iluminatul stradal. Conform unui calcul făcut de InfoCons, autoritățile publice plătesc câteva mii de lei pe zi în perioada de iarnă pentru a plăti iluminatul stradal. În 2020, Primăria Municipiului Bistrița a avut cea mai lungă perioadă de funcționare a instalațiilor: 21 zile. La un cost de 3.000 de lei pe zi, ajungem la concluzia că iluminatul festiv ne-a costat în jur de 63.000 de lei.

Un foarte mare consumator de energie electrică este inclusiv Pârtia Cocoș. Din proiectul de buget de pe anul acesta aflăm că doar curentul necesar funcționării pârtiei preț de un an costă 240.000 de lei. Asistența și revizia la instalația electrică de la pârtia de schi mai bagă în buzunarele celor de la electrica 25.000 de lei anul acesta.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.