Primăria Bistrița a cheltuit, în primele nouă luni din acest an 68 de milioane de lei, adică o treime din banii alocați inițial pentru dezvoltare.

În cadrul ședinței de Consiliu Local, unul dintre consilieri a subliniat două aspecte:

bistrițenii își plătesc taxele și impozitele, peste așteptări
Primăria Bistrița NU investește în dezvoltare
„Referitor la executia Bugetului local. Ne-am uitat pe cifre și ceea ce putem constata este că cetățenii municipiului Bistrița dau dovadă de responsabilitate în achitarea taxelor și impozitelor, mai ales la taxe și impozite pe terenuri. Procentele arată că sunt peste așteptările pe care le aveam până în acest moment.

În același timp, ce putem, să constatăm este că la secțiunea cheltuieli de funcționare, procentul de realizare este peste 66 % (n.r. adică aproape 147 milioane lei).

În timp ce, la fel ca în anii precedenți, la cheltuieli de dezvoltare, procentul e mult mai redus, respectiv 37 % (n.r. – 68 milioane lei).

În acest context, vreau să vă întreb care vor fi măsurile pentru anul viitor, astfel încât procentele de realizare a cheltuielilor să fie mai mari la dezvoltare și reducerea celor de funcționare ale Primăriei Bistrița?”, a fost intervenția USR-istului Nicolae Pavelean.

Bistrița se poate compara cu Clujul și alte municipii, susține primarul
Ioan Turc a explicat că o execuție bugetară de 100% pe dezvoltare este imposibilă. Dar că Bistrița se dezvoltă în același ritm/procentaj cu alte municipii reședință de județ.

„Anul trecut, Primăria Bistrița, în condițiile în care există totuși o echipă nouă în primărie, a avut un procent de executare a bugetului pe secțiunea dezvoltare ca și Clujul și alte orașe municipii – reședință de județ.

Avem o problemă când e vorba de execuția bugetului, care vine din faptul că, practic, toate proiectele finanțate din bani europeni sunt luate în calcul ca anvelopă totală. Ori ele sunt proiecte multianuale.

Procente de executare 100% sunt imposibile din punct de vedere tehnic. Dar avem multe lucrări pe diferite stadii. Sunt deschise facturi acum, la sediul primăriei! Și până la finalul anului intenționăm să asfaltăm zona de pământ de pe Tărpiului, să finalizăm puntea nouă de la Podul Jelnei. Și să tragem stratul de uzură pe Grigore Bălan și Șincai.

Intenționăm să lucrăm pe toate șantierele pe care le avem! Iar gradul de realizare va fi undeva de 50 de procente. Ceea ce e practic un procent satisfăcător, un procent bun” a declarat Ioan Turc.

Primarul a comparat Bistrița, în nenumărate rânduri, cu Oradea.
Conform jurnalistului Gabriel Gachi, Oradea are o execuție bugetară de 265 milioane lei, la o populație de 200.000 locuitori. Asta înseamnă investiții de 1.325 lei/cap de locuitor.

Bistrița, la 68 milioane lei cheltuiți pe dezvoltare și o populație de 90.000 de locuitori înseamnă investiții de 755 lei/cap de locuitor.

Dacă până la finalul anului 2022, Primăria Bistrița își propune să cheltuie jumătate din bugetul alocat dezvoltării, suma ar ajunge la 91 milioane lei. Asta ar însemna o investiție de 1.000 lei în bunăstarea fiecărui locuitor al municipiului, scrie Bistrițeanul.ro.

Citește și: Peste un miliard de euro autorizat la plata în avans în cadrul Campaniei 2022! Câți bani au primit fermierii din Bistrița-Năsăud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.