În judeţul Bistriţa-Năsăud există trei doi edili care au reuşit să „ţină steagul sus” timp de 20 de ani. Indiferent de formaţiunea politică aflată la guvernare, aceştia au câştigat alegerile locale.
Este vorba despre Gheorghe Stelian, care conduce comuna Parva din 1990, Vasile Găurean care se află la timona comunei Galaţii Bistriţei de 20 de ani şi Iosif Gabor, edilul Milaşului, care ocupă această funcţie tot din aceeaşi perioadă.

PSD se poate lăuda cu trei edili care au fost la cârma administraţiilor locale, începând cu 1990. Cei trei sunt Gheorghe Stelian – comuna Parva, Vasile Găurean – comuna Galaţii Bistriţei şi Iosif Gabor – comuna Milaş.  Nicolae Bodiu , primarul comunei Rebrişoara are cu doi ani mai puţin decât cei trei amintiţi anterior, el fiind în fruntea obştei din anul 1992.
PDL nu se poate lăuda cu primari care au chiar atâta vechime. Câţiva însă se pot lăuda că au „atins” trei mandate. Dintre aceştia amintim pe Ioan Bob, de la Şintereag, Alexandru Năşcan de la Rodna sau pe primarul oraşului Năsăud, Dumitru Mureşan.
Bob a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că, în mediul rural, „omul este votat, nu formaţiunea politică pe care o reprezintă”. Alte cuvinte sunt de prisos!

Gheorghe Stelian, „eternul primar”

Din 27 decembrie 1989, Gheorghe Stelian este primarul Parvei. Deci, de peste 20 de ani este şeful administraţiei publice locale din această comună. Edilul afirmă că răbdarea este principalul atu care te menţine în vârful ierarhiei. „Trebuie să-i rabzi pe oameni. Când ies de la tine, tu, ca primar, trebuie să faci orice pentru a-i ajuta. Indiscutabil, faptul că îi înţelegi pe oameni, te ajută să vezi cu alţi ochi problemele localnicilor. De aceea, m-am zbătut să avem electrificare 100%, televiziune prin cablu şi acum urmăresc electrificarea unei zone izolate, unde locuiesc circa 35 de familii. Am multe proiecte în derulare, dar din păcate nu prea sunt bani. Însă, încerc să mă descurc. Dar, aşa cum v-am spus, cheia succesului constă în omenie şi răbdare”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul comunei Parva.

Bodiu mai vrea „doar” două mandate. Apoi îşi lasă copiii la conducere

Din 1992, Nicolae Bodiu se ocupă de destinele rebrişorenilor. Iubit de unii, contestat de alţii, Bodiu este omul care se mulează perfect pe zicală populară „ce-i în guşă-i şi-n căpuşă“. Edilul afirmă că slujirea cu sfinţenie a cetăţeanului îţi dă dreptul să ceri un alt mandat alegătorilor.
Cât despre traseul său politic, Bodiu a trecut în 1992, de la fostul PD, la PSD. „Domnul Octav Cosmâncă ne-a moşit atunci. (…) Mai îmi trebuie două mandate să ies la pensie (n.r.-râde)  şi apoi predau cu moştenire la unul din copii”, susţine primarul Rebrişoarei.

Vasile Găurean: „Mă simt mulţumit sufleteşte pentru că am ajutat oamenii!“

Primarul comunei Galaţii Bistriţei se află „la cârmă” de peste 20 de ani. Acesta spune că apropierea de oameni, înţelegerea nevoilor stringente ale cetăţenilor, disponibilitatea şi seriozitatea sunt principalii factori care au determinat alegerea sa în funcţia de primar timp de 5 mandate. Găurean a declarat pentru Gazeta de Bistriţa: „Faptul că am fost inginer şef la C.A.P, la Herina şi Tonciu şi i-am înţeles pe oameni, am văzut că sunt necăjiţi, m-a ajutat mult. Oamenii nu m-au uitat. Şi faptul că eu am aplicat corect Legea nr.18, o lege controversată şi grea, i-a determinat pe oameni să aibă încredere în mine. Din 2.500 de titluri de proprietate au fost contestate doar 4. Ceea ce demonstrează că am fost şi sunt un primar cu simţ de răspundere. Deşi, din 1990, mi s-a tot spus, an de an,  că este buget de austeritate, eu am făcut tot ce am putut pentru oameni. Am introdus telefonia, am aranjat drumurile, am introdus apa potabilă. Faptele vorbesc! Aceasta este, dacă vreţi, cheia succesului”.

Milaşul are acelaşi primar din decembrie 1989

În opinia edilului Iosif Gabor, pentru a câştiga cinci mandate trebuie să fii un bun administrator a resurselor umane şi materiale de care dispui şi, mai mult ca orice, să munceşti mult. „Eu conduc această comună începând cu 28 decembrie 1989. Consider că am fost un primar cinstit, am fost alături de oameni, i-am respectat şi, recunosc, am primit respect. Demnitatea, cinstea şi omenia te fac primar. Partidul, pentru omul de la ţară este pe plan secund”, a punctat Gabor.

Cei mai longevivi primari democrat-liberali bistriţeni se află la al treilea mandat

Dacă PSD are în „curtea sa” primari cu două decenii vechime la conducerea comunităţilor locale, în ceea ce priveşte Partidul Democrat – Liberal, cei mai „vechi în branşă” se află la al treilea mandate. O parte dintre aceştia au trecut şi pe la PSD. Că, deh, interesul poartă fesul!

„Pe mine m-a ales poporul!”, spune Ioan Bob, primarul Şintereagului

Edilul comunei Şintereag, Ioan Bob, este de părere că, indiferent de formaţiunea politică pe care o reprezinţi, eşti „la mâna omului, pe care nu îl interesează politica, ci doar ceea ce tu, ca primar, faci pentru populaţie”. Acesta a mai declarat: „Sigur că este o luptă, iar dacă eşti ales, asta e! Dacă câştigi, vei continua, dacă nu, te retragi. Alegerea primarului nu este influenţată nici măcar în procent de 10% de către partid. Oamenii s-au dezmeticit de cap, electoratul s-a format, observă ce faci. Ponderea voturilor este direct proporţională cu realizările”.

Migrator, nemigrator, tot primar a rămas

Deşi Ioan Bob a schimbat barca social-democraţilor cu cea a democrat-liberalilor, „foncţia a rămas foncţie“. Asta, deoarece, susţine primarul, „Eu am avut ceva cu domnul Marinescu, o contradicţie referitoare la fosta unitate militară de la Şintereag, care trebuia să parvină Consiliului Local Şintereag, după ce s-au desfiinţat unităţile militare. Motivul principal pentru care am plecat din PSD a fost acela că nu am fost consultat. Imobilul a fost trecut la Consiliul Judeţean, care atunci era a pesediştilor. (…) Eu am făcut multe pentru partid şi trebuiau să mă consulte! Trebuie să faci parte dintr-un partid, dar cetăţenii te aleg, nu partidul”. Cu un partid sau cu altul „în spate”, Bob a adunat voturile… bob cu bob şi tot el „îi fruncea” Şintereagului.

La Rodna, Alexandru Năşcan este la al treilea mandat consecutiv

Edilul Rodnei, membru al Partidului Democrat Liberal, susţine că a reuşit să câştige alegerile deoarece a făcut politică doar în campania electorală, iar în timpul mandatului s-a ocupat de administraţie. În plus, acesta spune că a insuflat acest spirit şi celor care constituie legislativul din Rodna. „În Consiliul Local nu există partide politice, doar oameni care se ocupă de problemele cetăţenilor”, afirmă primarul Alexandru Năşcan.
Cât priveşte opţiune politică acesta a precizat: „Dacă mergi la o formaţiune politică trebuie să te ţii de ea, altfel nu există niciodată echilibru! Ar fi ideal dacă ar exista între partidele politice un respect reciproc”. Deci, indiferent de formaţiunea politică pe care o reprezintă candidaţii, alegătorii bistriţeni se arată consecvenţi în desemnarea aleşilor şi preferă continuitatea. Timpul va decide dacă este bine sau rău.

Raimond Petruţ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.