Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului, sustine ca pâna în anul 2015 toate comunele din judetul Bihor vor beneficia de servicii cu alimentare cu apa si canalizare. Proaspat aleasa în calitatea de presedinte al PNL Oradea, Lucia Varga, este un potential candidat la Primaria Oradea. „Am gasit o organizatie (PNL Oradea) în care e foarte mult de muncit… De regula când exista un singur candidat la o anumita functie înseamna ca ce este acolo e jos de tot si trebuie muncit din greu”.

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Lucia Varga, considera ca este foarte posibil ca pâna în anul 2015 sa fie uitate toate problemele cu alimentare cu apa si canalizare de la nivelul judetului Bihor. „Am demarat proiecte multiple si în special proiecte de infrastructura pentru ca în toata România este nevoie de investitii în apa, canalizare si epurare. Într-o Românie europeana, toti cetatenii trebuie sa aiba acces la aceste servicii. În judetul Bihor am finantat 24 de localitati, toate orasele plus cele mai mari comune. Alte comune au primit finantare pe Ordonanta 7, pentru celelalte ne pregatim sa atragem fonduri europene. Eu sper ca undeva în 2015 tot judetul Bihor sa fie acoperit cu astfel de investitii. Investitiile de care vor beneficia cele 24 de localitati vor fi realizate din fonduri de la bugetul de stat. Aceste lucrari au si început, iar unele din localitati au început sa deconteze fondurile de la guvern”, a declarat membrul guvernului pentru Gazeta de Oradea.

Civilizatie rurala

Satul românesc pare rupt de civilizatia secolului XXI. Serviciile publice lipsesc cu desavârsire în majoritatea comunelor sau sunt considerate a fi un lux. „În intervalul 2009-2013 aceste proiecte pot fi finalizate în cele 24 de localitati. Depinde de primari, de cât sunt ei de vrednici sa realizeze aceste lucrari. Cetateanul din comuna X trebuie sa stie ca sunt bani, sunt proiecte si realizarea acestor investitii depinde doar de capacitatea administrativa locala de a le pune în practica. Fiecare cetatean are dreptul sa-l întrebe pe primar despre aceste proiecte de investitii. Ce se întâmpla cu acest proiect. Eu vreau sa informez cetatenii din Oradea si din aceste comune pentru care sunt demarate aceste proiecte de investitii. Lumea are dreptul sa stie cum sta. Daca în trecut nu avem bani, iata ca acum avem acesti bani, avem si strategiile puse la punct, dar suntem incapabili sa le transpunem în realitate din cauza unei deficiente administrative. Este o anumita inertie, sper sa se mobilizeze la nivel local. Eu le-am acordat tot sprijinul, am trimis directoarea care se ocupa de decontari pentru ca totul sa fie mai usor”. Secretarul de stat sustine ca nu a judecat problema pe criterii politice fiind cuprinsi în program primari de comune din toate partidele.

„Marele avantaj la aceste proiecte este ca statul român finanteaza 85% din totalul banilor necesari, iar Consiliul Judetean Bihor vine si el cu o cota parte. Autoritatea locala are pâna la 5% ca si cota de finantare. Autoritatile locale nu trebuie sa-si armonizeze aceasta investitie, va avea costuri doar de întretinere a retelelor. Investitiile au fost gândite pentru ca costurile sa fie cât mai reduse. Nu facem statii de epurare peste tot ci comasam anumite zone. Eu cred ca aceste tarife nu vor fi foarte mari. Eu traiesc acum printre bucuresteni. Sunt convinsa ca bihoreni sunt oameni civilizati si îsi doresc apa si canalizare, îsi doresc conditii decente si vor face anumite eforturi financiare pentru a beneficia de aceste servicii. Este adevarat ca aici trebuie putin insistat. La început va spun sincer ca nu au crezut ca voi implementa acest proiect, poate ca ziceau ca ce o sa faca si fata asta. Ca au mai venit multi sa spuna ca vor face cutare lucru si nu au facut. În Oradea mai avem destule strazi fara alimentare cu apa si fara canalizare. Acest lucru nu este permis mai ales ca avem banii pentru realizarea acestor investitii. Eu sunt nemultumita de ritmul în care se deruleaza aceste lucrari. Pe anul 2007 sunt localitati care nu au cheltuit nici un ban. Au fost alocate fonduri si eu am fost nevoita sa returnez banii la bugetul de stat. De la Oradea am primit înspre decontare 36 de miliarde ceea ce înseamna ca lucrurile încep sa se miste, iar în primavara sa vedem buldozerele lucrând. Bransarea se va face pe costul beneficiarului. La Sacuieni nu avem statie de epurare, toata apa menajera de la blocuri se scurge în râu si de acolo în Ungaria”.

Prioritatile verzi

Lucia Varga a trecut în revista pentru Gazeta de Oradea care sunt cele sapte programe mari ce sunt prioritare pentru minister. „Pentru fiecare din aceste programe am avut si o casuta pentru Bihor. Acesta este primul program în care au fost incluse 133 de localitati din care 24 sunt din judetul Bihor. Lucrari de aparare împotriva inundatiilor si amenajarea cursurilor de apa (pentru judetul Bihor am triplat sumele alocate de când sunt eu acolo), proiecte pentru zona costiera, proiect pentru renaturarea Deltei si a Luncii Dunarii (acestea nu au tinut de Bihor), proiecte pentru finantarea parcurilor (autoritatile locale trebuie sa asigure pâna în anul 2010 câte 20 de metri patrati, iar din 2013 câte 26 metri patrati pe cap de locuitor ca si spatiu verde, atât cât este în Europa). Anul trecut au fost alocate 600 de miliarde de lei vechi pentru 102 parcuri din care Bihorul a avut 10 parcuri cu o finantare de 60 de miliarde si ultimul program cu gradinile zoologice”. Gradina zoologica din Oradea a fost un subiect amplu dezbatut de media locala vehiculându-se posibilitatea mutarii ei în afara orasului. „Din fericire ramâne unde este, dar din pacate ramâne pe acelasi amplasament si nu pe cele sase hectare cât era prevazut initial”, ne-a asigurat secretarul de stat.

Croaziera pe Crisul Repede

În sedintele de guvern româno-maghiare s-a discutat un proiect pentru navigatia prin ambarcatiuni usoare, care sa dezvolte turismul. Este vorba de un mini-port cu ambarcatiuni usoare în aval de priza cu alimentare cu apa de la iesirea din Oradea dinspre Rogerius, amenajarea Crisului fara betonarea lui si fara distrugerea biodiversitatii. „Poate ca Duminica la prânz vreau sa fac o plimbare si sa merg cu o astfel de ambarcatiune usoara ca sa servesc o cafea în Ungaria. Pe marginea digurilor pot sa se realizeze piste de bicicleta. Mai exista niste foste bataluri la Palota, la fostul complex de porci, zona arata deplorabil si eu cred ca aceasta zona poate fi reabilitata prin acest proiect. Sa o curatam, sa realizam niste zone umede, cu mini-pensiuni si cu pescari”, propune Lucia Varga.

Sefa PNL Oradea

Secretarul de stat a fost aleasa de curând în functia de presedinte PNL Oradea. „De regula când exista un singur candidat la o anumita functie înseamna ca ce este acolo e jos de tot si trebuie muncit din greu. Postul nu e dorit de nimeni. Am gasit o organizatie în care e foarte mult de muncit. Am un birou municipal format din 17 persoane cu foarte multi tineri si femei. Tinerii vor sa se implice si vor sa munceasca. Am si supleanti cu experienta… La rezerve, i-au pus membrii de partid care au votat. Fiind supleanti ne pot sprijini. E domnul Chipurici dintre adulti, este doamna Anca Ratiu, la tineri îl am pe domnul Scridon, Horia Cartis, domnul Dumbraveanu, tineri avocati, domnisoarele Vidican si Mihoc. Evaluez ce a fost înainte, împart sarcinile si ne conturam programul pentru urmatoarele sase luni”. În urma unui sondaj de opinie din luna februarie PNL îsi va desemna candidatul la Primaria Oradea. Cele mai vehiculate nume sunt cele ale Luciei Varga si a secretarului general al Guvernului, Ilie Bolojan.

„Din pacate femeile nu îsi dau seama de forta pe care o au, 51% din populatia  judetului Bihor este formata din femei. Pâna acum nu cred ca au avut o alternativa, nu au avut pe cine sa voteze. În potentiala campanie eu m-as focaliza pe anumite segmente din electorat: femei, tineri, mediul de afaceri si cetatenii care sunt sensibili la probleme de mediu”.

Caseta 1:

Pro taxa de prima înmatriculare

„Din fericire e bine ca în România nu au venit tot felul de masini vechi. Cine îsi permite sa aiba o masina îsi permite sa plateasca si o taxa de înmatriculare. Pe de alta parte trebuie sa folosim mijloace de transport în comun care sunt mai putin poluante… de exemplu trolebuzele”.

Parcul presei oradene

Invitând organizatiile nonguvernamentale, presa si organizatiile patronale la o „cafea cu gust mediu” secretarul de stat în Ministerul Mediului, Lucia Varga a venit cu o propunere inedita – realizarea unui parc al presei oradene. În acest scop presedintele PNL Oradea va cere Primariei Oradea un teren pe amplasamentul careia se va realiza noul spatiu verde… „Am putea avea noi spatii verzi în haldele de la CET-ul I si Cet-ul II”.

Ultima carte citita

„Despre politica, (râde)… am vrut sa vad politica prin ochii doamnei Hilary Clinton. Daca ea a putut, sa stiti ca se poate si în România. Îmi place foarte mult ca are proiecte sociale”.

Daniel Meze

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.