Prima femeie din România pe care Biserica Catolică o va proclama Fericită

355

Papa Francisc a autorizat Congregația pentru cauzele sfinților să publice decretul prin care Biserica catolică recunoaște în mod public martiriul Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, terțiară franciscană. În acest fel, Veronica Antal va fi ridicată la cinstea altarelor. Este prima femeie din România pe care Biserica catolică o va proclama Fericită. Știrea a fost în urma audienței din ziua precedentă acordată de papa Francisc cardinalului Angelo Amato, prefectul Congregației pentru cauzele sfinților, anunță Radio Vatican, citat de flux24.ro.

Veronica Antal, fecioară, martiră (1935-1958)
Născută în 7 decembrie 1935 la Nisiporești (jud. Neamț), în dieceza romano-catolică de Iași, Veronica a fost ucisă din ură față de credință pe 24 august 1958 la Hălăucești (jud. Iași). Botezată în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri a Preacuratei Fecioare Maria, Veronica avea să devină o adevărată ”Maria Goretti” din Moldova. Printre puținele cuvinte care s-au păstrat de la această tânără catolică se află un bilețel scris la mână în care spunea: ”Îngerilor, scrieți în Cartea vieții: Isus este al meu, iar eu sunt a lui Isus”. Veronica a fost ucisă la 23 de ani în timp ce se întorcea de la Sf. Liturghie din satul învecinat Hălăucești, fiind atacată în mijlocul câmpului de un tânăr intenționat să-i necinstească viața feciorelnică pe care și-o închinase lui Isus Cristos. Când a fost luată de la locul martiriului, ea strângea în mâini rozariul Sfintei Fecioare Maria. ”Crinul însângerat”, cum a fost supranumită, Veronica a rămas statornică până la ultima suflare și a trăit beatitudinea evanghelică a Mirelui său ceresc care i-a proclamat fericiți pe cei cu inima curată, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu (cf. Mt 5,8). Episcopul Petru Gherghel spunea într-o scrisoare pastorală că «jertfa vieţii slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal nu poate fi ascunsă, mai ales în timpul şi societatea în care trăim, când tinerii şi tinerele nu mai sunt ajutaţi să preţuiască darul curăţiei, când totul devine relativ în viaţa credincioşilor, când valorile tind să fie înlocuite cu pseudovalori». Data beatificării va fi anunțată ulterior de Provincia Franciscană ”Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România și dieceza romano-catolică de Iași

1 COMENTARIU

  1. ” Io t-am dat-o ca s-o dai, nu sa vi cu ea in Rai ! No… vaca-i fost… la vaci sa stai ” .
    Asa i-a spus Dumnezeu la Maria, care s-a urcat ( fecioara ) la ceruri si a nimerit la vaci, ca acolo fiecare este repartizat la „muncile Ceriului ” dupa pregatire, calificare si ceea ce stie fiecare sa faca , dar ea era tare suparata , ca nu s-a tinut cont de ” curatzenia ei ” si a nimerit fix la vaci .
    Acolo diviziunea muncii este foarte bine pusa la punct si nimeni nu are voie sa „putoreasca ” …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here