Pe 22 noiembrie va avea loc primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Gazeta de Bistriţa vă prezintă, pentru început, starea averilor principalilor candidaţi la fotoliul de la Cotroceni – Traian Băsescu, Mircea Geoană, Crin Antonescu şi Sorin Oprescu.

Odată cu depunerea candidaturilor la Biroul Electoral Central (BEC), cei 12 români care aspiră la funcţia de preşedinte al României au fost nevoiţi să îşi depună şi declaraţiile de avere.
Ordinea clasamentului, în funcţie de mărimea averii acumulate, este următoarea: Gigi Becali (1) – candidat PNG; Traian Băsescu (2); Ovidiu Iane (3) – candidat PER; Eduard Manole (4) – candidat independent; Sorin Oprescu (5) – candidat independent; Mircea Geoană (6) – candidat PSD; Crina Antonescu (7) – candidat PNL; Constantin Rotaru (8) – candidatul Alianţei Socialiste; Corneliu Vadim Tudor (9) – candidat PRM; Kelemen Hunor (10) – candidat UDMR; Constantin Ninel Potârcă (11) – candidatul comunităţii rrome; Remus Cernea (12) – candidatul Partidului Verde.

Băsescu, „căpitan” şi la capitolul avere

Actualul preşedinte a avut o ascensiune sigură pe scena politică. Traian Băsescu a reuşit în 15 ani să treacă de la şef de agenţie (NOVAROM) la ministru al Transporturilor, la primar general al Capitalei, culminând cu alegerea sa ca preşedinte al României în decembrie 2004.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Traian Băsescu deţine în Capitală două terenuri intravilane, un apartament de 370 m.p., dobândit în anul 2003, plus un garaj de 30 m.p.
Actualul preşedinte nu deţine nici un autoturism în proprietate, în schimb are o colecţie impresionantă, dacă este să ne luăm după valoarea lor, de ceasuri, bijuterii şi tablouri, toate în total de 72.000 de euro. Astfel, bijuteriile, în valoare de 20.000 de euro, au fost achiziţionate, potrivit declaraţiei sale de avere, între anii 1975 – 1989, ceasurile, în valoare de 35.000 de euro, achiziţionate tot între anii 1975 – 1989, iar tablourile în valoare de 17.000 de euro, au fost achiziţionate în perioada 1989 – 2000.
Preşedintele Traian Băsescu stă foarte bine şi la capitolul active financiare, el având nu mai puţin de şapte depozite bancare (trei în dolari – în valoare totală de 84.902 USD; unul în euro – în valoare de 26.819 euro şi alte trei în lei – în valoare de 459.554 lei, în echivalent de peste o sută de mii de euro).
Singurul venit în casa familiei Băsescu este cel al preşedintelui, care în anul 2008 a fost de 76.923 lei, plus încă aproximativ 6.000 de euro rezultaţi din îndemnizaţia de deplasare.

Oprescu, mare amator de bijuterii, obiecte de artă şi cult

Sorin Oprescu, actualul primar general al Capitalei, a intrat în politică de ceva ani buni. A fost pe rând preşedinte al PSD Bucureşti, senator timp de două mandate, consilier la Ministerul Sănătăţii, viceprimar şi mai apoi primar general al municipiului Bucureşti.

Plasat pe locul al cincilea în topul averilor prezidenţiabililor, Sorin Oprescu deţine un teren în suprafaţă de 1.000 m.p., la Ciolpani, judeţul Ilfov şi unul în suprafaţă de 500 m.p., la Predeal, în judeţul Braşov.
Oprescu mai deţine şi un apartament de 172 m.p., în Bucureşti, şi o casă de 480 m.p., la Ciolpani, precum şi un autoturism marca BMW. Actualul primar general al Capitalei este posesorul unor obiecte de artă, în valoare de 39.000 de euro, bijuterii în valoare de 10.000 de euro şi obiecte de cult în valoare de 31.000 de euro, toate acestea fiind achiziţionate în perioada 1975 – 2007.
La capitolul active financiare, însă, Oprescu nu se poate lăuda foarte tare, el deţinând, potrivit declaraţiei de avere, două conturi curente, unul de 1.200 lei şi un altul de 22,14 euro. Primarul general al capitalei are însă acţiuni la firma Medical Prestige, în valoare de 8.000 de lei, căreia i-a acordat şi un împrumut în nume personal de 623.114 lei. Totodată, Oprescu are şi o datorie de 100.000 de euro, către Toader Pârjol.
De la Primăria Capitalei, Oprescu a câştigat 41.000 de lei, iar de la UMF „Carol Davila” a primit un salariu de 72.389 de lei.

Soţia lui Mircea Geoană este baza familiei

Mircea Geoană, pe locul 6 în top din punct de vedere al averii, este membru PSD din 2001, al cărui preşedinte a devenit în anul 2005.
În perioada 1993-1995, Mircea Geoană a ocupat şi funcţia de purtător de cuvânt în cadrul Ministerului Afacerilor Extern, un an mai târziu el fiind numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii. În decembrie 2000, Mircea Geoană a fost desemnat Ministru al Afacerilor Externe.

Potrivit declaraţiei sale de avere, preşedintele PSD deţine din anul 2000 un teren de 1.000 m. p. la Corbeanca şi un apartament de 98 m.p., dobândit prin „donaţie rude gr. I” în anul 1988, care însă au drept titular pe soţia sa, Mihaela Geoană. Totodată, Mircea Geoană este posesorul unui autoturism, marca Volkswagen, an de fabricaţie 2001, dar a unor obiecte de artă şi bijuterii, în valoare de 8.500 de euro, şi obiecte de cult în valoare de 3.000 de euro, toate acestea fiind dobândite în perioada 1985 – 2009.
Conturile familiei Geoană ajung la o valoare de circa 179.000 de euro. De asemenea, Mihaela Geoană, soţia aspirantului PSD la fotoliul de la Cotroceni, deţine 80% dintre acţiunile firmei Top Cont Arhitectura, de pe urma cărora a obţinut dividende de aproximativ 60.000 de lei şi 301 de acţiuni la Banca Ţiriac.
Potrivit declaraţiei sale, Mircea Geoană are un venit anual de 73.800 de lei, din munca depusă la Senatul României, iar soţia sa are un venit anual de 23.000 de lei. Bugetul familiei Geoană este completat de alocaţia celor doi copii – Alexandr şi Ana Maria –, de 960 lei, dar şi de o bursă obţinută de Alexandru – Future World Leaders Summit – în valoare de 700 de dolari.

Averea lui Crin Antonescu a sporit datorită soţiei sale

Crin Antonescu a intrat în politică în 1990, când s-a înscris în Partidul Naţional Liberal. Din 1995 până în 2000 a fost vicepreşedinte al PNL. Între 1997 şi 2000, Crin Antonescu a deţinut funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului. în martie 2009 Antonescu a ajuns preşedinte al PNL.

Deşi ocupă poziţia a şaptea în topul averilor candidaţilor la preşedinţia României, Crin Antonescu şi-a mărit averea datorită soţiei sale, europarlamentarul liberal Adina Vălean, care este titularul unui teren de 3.942 m.p. şi a unei case de locuit, în comuna Drajna, judeţul Prahova, dar şi a unui autoturism Dacia. Crin Antonescu este titularul unui apartament de 96 m.p. în Bucureşti.
În ceea ce priveşte activele financiare, Crin Antonescu stă la fel de prost faţă de soţia sa, Adina Vălean. Potrivit declaraţiei de avere, preşedintele PNL are conturi în valoare de aproximativ 20.000 euro, spre deosebire de soţia sa, Adina Vălean, care are conturi în valoare de peste 200.000 euro. De asemenea, soţia lui Crin Antonescu a obţinut, de la începutul acestuia an şi până în 15 octombrie, 76.200 de euro, provenind din indemnizaţia pentru transport şi diurna pentru Parlamentul European.
Veniturile familiei se compun din indemnizaţia de senator, de 61.556 lei pe an, încasată de Crin Antonescu, cea a soţiei sale, Adina Vălean, ca eurodeputat, în valoare de 56.701 lei pe an, şi de alocaţia şi pensia de urmaş a fiicei candidatului liberal, în valoare totală de 2.500 lei.


Liana Mureşan

3 COMENTARII

  1. Prof. Dr. Sorin Mircea Oprescu este CANDIDATUL pe care Romania il asteapta de 20 de ani ! ba chiar este cel mai bun candidat din ultimii 70 de ani! Este educat, inteligent, o VALOARE el insusi, pretuieste valorile, poate forma o echipa guvernamentala de succes, poate restabili relatiile externe ale Romaniei, poate fi o MANDRIE NATIONALA sa avem un reprezentant ca EL! COMPARATI-L CU ORICARE DINTRE CANDIDATI; E SINGURUL CARE ARE O PROFESIE GREA, PE CARE A PRACTICAT-O CU SUCCES, A INTRAT SI IN POLITICA PENTRU A INCERCA SA IMBUNATATEASCA, SA CORECTEZE, LEGI,NORME DE APLICARE A LEGILOR. tOTI CEI CARE IL CUNOSC, CAT DE PUTIN, CA PACIENTI, COLEGI, STUDENTI, MEDICI, POLITICIENI, STIU CA ESTE EXTREM DE ALTRUIST! Este, SORIN MIRCEA OPRESCU, SANSApe care romanii o au pentru a restabili normalitatea,pentru a fi „vazuti” de forurile internationale, de ceilalti PRESEDINTI! sA NU RATAM SANSA NOASTRA! SUS SORIN OPRESCU! hAI ROMANIA, LA VOT, LA UNITATE „IN CUGET SI-N SIMTIRI”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here