Zeci de bistrițeni care pretind că au handicap de vedere au rămas fără indemnizațiile de boală, după ce, aceștia conduceau fără nicio problemă mașina. Mai mult, aceștia aveau și permise de conducere, deși pretindeau că nu văd.

În urma unui control al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială,46 de bistrițeni au rămas fără permisele de conducere. Inspectorii instituției au constatat că persoanele respective susțineau că au dizabilități de vedere, pentru care și încasau ajutoare de la stat și cu toate acestea conduceau autoturisme și aveau și permise de conducere.

În total, în cadrul anchetei desfășurate de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud a verificat mai bine de 3.800 de beneficiari de indemnizații.

Dintre aceștia 73 de persoane cu dizabilități de vedere aveau permise de conducere. Culmea, 16 dintre aceste persoane au obținut permisele de conducere după ce au fost încadrați în grad de handicap.

„Am avut 3.848 de beneficiari pe care i-am supus verificărilor, mai întâi la nivel de MAI, apoi individual, i-am căutat de mână, până am ajuns la 73 de suspiciuni. Ne referim numai la persoanele încadrate în grad de handicap vizual. Dintre cele 73 de persoane, 57 erau încadrate în grad de handicap după obținerea permisului și 16 își obținuseră permisul de conducere după încadrarea în grad de handicap”, a declarat directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud, Ani Bob.

Comisia de specialitate, solicitată să facă lumină

AJPIS a cerut o reevaluare a acestor cazuri, de către comisia de specialitate. În urma acestor reevaluări, 13 persoane au rămas fără indemnizațiile încasate de la stat și 42 fără permisul de conducere.

„După reevaluare, în 13 cazuri din cele 57 le-au încetat drepturile bănești, în 42 de situații li s-a retras permisul și în celelalte două situații a fost vorba de un deces și o persoană mutată în alt județ. Cât privește situația celor 16 persoane care au obținut permise de conducere după încadrarea în grad de handicap, 11 au rămas fără drepturi, pentru patru s-a retras permisul de conducere și o altă persoană a fost reîncadrată într-un alt tip de handicap”, a completat Ani Bob, în cadrul unei ședințe de Colegiu Prefectural.

Culmea, fiecare dintre aceste persoane care susțineau că au probleme cu vederea, a fost evaluată nu de unu, ci de trei medici. Deși normal era ca și medicii care au emis aceste documente să fie luați la întrebări, potrivit șefei AJPIS Ani Bob, până acum nu au fost suspiciuni asupra doctorilor care au emis aceste acte medicale și nici nu s-a declanșat vreo cercetare împotriva lor.

Să fie o acțiune de disperare, menită să împiedice restructurarea?

Este prima dată când Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială iese cu astfel de comunicări, deși an de an aproape Curtea de Conturi descoperă că există beneficiari ai diferitelor tipuri de indemnizații care nu au dreptul să beneficieze de ele.

Aceasta pare să fie cea mai serioasă astfel de anchetă desfășurată de AJPIS, în ciuda faptului că mass-media a semnalat de mai multe ori existența unor astfel de „anomalii”.

Ieșirea publică a șefei instituției ar fi o tentativă de a-și demonstra utilitatea, spun cârcotașii, având în vedere faptul că PSD ar cere o restructurare și descentralizare. Intenția mai marilor PSD a fost prezentată chiar de către Radu Moldovan, la conferința la care a participat și Eugen Teodorovici.

„În CEx național al PSD s-a luat decizia ca toți membri cabinetului să se prezinte cu restructurare și cu descentralizare. Eu sper ca după 7 ani de discuții, instituții și agenții care nu-și mai au rostul și care sunt o cheltuială publică fără folos, se vor restructura sau chiar desființa. (…) Azi, în județul Bistrița-Năsăud, Ministerul Muncii are 4 astfel de agenții, cu patru directori generali, cu patru directori generali adjuncți, cu patru resurse umane, cu patru secretare. Va rămâne o direcție generală a muncii, care să aibă un serviciu de pensii, unul de ocupare, unul de relații…” spunea în 18 aprilie Radu Moldovan, confirmând astfel faptul că AJPIS s-ar putea să nu mai aibă o viață lungă.

Cazul Rodna: peste 100 de indemnizații dubioase

Verificările AJPIS nu au ajuns însă și la Rodna, unde presa națională și locală a descoperit peste 100 de indemnizații dubioase încasate de către localnici.

Primarul comunei dezvăluia chiar în luna ianuarie a acestui an că din anul 2017 s-ar fi adunat peste 100 de dosare de handicap, iar funcționarii primăriei bănuiesc  că cel puțin jumătate dintre aceste persoane nu au nicio problemă de sănătate și n-ar trebui să beneficieze de aceste ajutoare.

Cele mai multe dosare vizează afecțiuni psihice, precum retardul, întârziere mentală sau schizofrenie. Cei mai mulți dintre beneficiarii acestor indemnizații, care ajung să treacă peste 2.000 de lei, au și însoțitor, adică încă o persoană care primește bani să îngrijească și să ajute bolnavul.

Majoritatea sunt de etnie romă. Fenomenul a început să se dezvolte puternic și să iasă de sub control după ce primarul Valentin Grapini a început să taie ajutoarele sociale celor care refuzau să presteze muncă în folosul comunității.

Cei care au rămas peste noapte fără ajutorul social s-au adaptat și au găsit o altă soluție pentru a încasa bani de la stat și a nu fi deranjați, mai ales că afecțiunile de ordin psihic sunt și mai greu de contestat.

Angajații Primăriei Rodna, care îi cunosc personal pe majoritatea beneficiarilor de indemnizație de handicap, cred că totul se întâmplă cu ajutorul unor medici corupți, care încasează a bani frumoși pentru a elibera aceste dovezi.

Dacă AJPIS nu a ajuns la Rodna să verifice ce se întâmplă acolo, imediat după ce cazul a fost făcut public, pe fir a intrat Inspectoratul de Poliție Județean, care a deschis o anchetă în acest sens. Dosarul a fost preluat de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.

Căutați pentru a fi întrebați despre problemele lor de sănătate, cei mai mulți dintre beneficiarii de ajutoare refuză să stea de vorbă cu jurnaliștii și se ascund. Surse din anchetă spun că pe documentele eliberate pentru dosarul de handicap ar apărea cam aceeași medici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.