Presedintele Colegiului CNSAS, Ladislau Csendes, a promis ca solicitarea mai multor organizatii privind verificarea sau reverificarea unor persoane asupra carora exista suspiciunea de a fi avut calitatea de ofiter sau subofiter de Securitate, agent, sursa sau informator al Securitatii va fi rezolvata, potrivit unui comunicat al Aliantei Civice.

Potrivit documentului semnat de vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, Ladislau Csendes a dat asigurari ca se va afla în cât mai scurt timp posibil cine a avut calitatea de ofiter sau subofiter de Securitate, agent, sursa sau informator al Securitatii dintre urmatorii: avocatul poporului si adjunctii acestuia, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, pâna la nivelul sefilor de directii, membrii conducerii Înaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si toti judecatorii acesteia.

De asemenea, vor fi verificati membrii conducerii Ministerului Public, pâna la nivelul sefilor de directii si sectii, membrii conducerii Ministerului Justitiei, pâna la nivelul sefilor de directii ministeriale, presedintii si vicepresedintii de instante din România, prim-procurorii, procurorii generali si adjunctii acestora de la parchetele din tara, precum si membrii Comisiilor juridice din Senat si Camera Deputatilor.

Un numar de 23 de organizatii neguvernamentale au solicitat CNSAS, printr-o petitie, verificarea sau reverificarea în propriile arhive sau apelând la alti purtatori de arhiva a unor persoane asupra carora exista suspiciunea de a fi avut calitatea de ofiter sau subofiter de Securitate, agent, sursa sau informator al Securitatii.

Kovesi nu detine date

Procurorul general al României, Laura Codruta Kovesi, a declarat, marti, într-o conferinta de presa la Târgu Mures, ca nu detine informatii legate de procurori care sa fi colaborat cu fosta Securitate, ea afirmând ca de la preluarea functiei nu a fost sesizata sub acest aspect. Procurorul general a spus ca în momentul în care au procuror doreste sa ocupe o functie de conducere, conform legii, da o declaratie pe propria raspundere legata de acest aspect, iar declaratia se poate verifica la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii. "Nu detin informatii despre numarul de procurori gasiti colaboratori ai fostei Securitati sau nu. Statistici sunt la CSM. Aceste declaratii care se dau pe proprie raspundere se tin la CSM. Personal, de când sunt în functie nu am primit sesizari cu privire la procurori care au primit aviz de colaborare cu Securitatea", a spus Kovesi. Procurorul general al României s-a aflat la Târgu Mures cu ocazia prezentarii bilantului Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Târgu Mures. Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Barbulescu, declara, luni, la Timisoara, ca reprezentantii Curtilor de Apel din Cluj si Timisoara i s-au plâns de declaratiile lui Traian Basescu potrivit carora 25 la suta din magistrati ar proveni din fosta Securitate.

(M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.