Presedintele Traian Basescu s-a aflat in perioada 1-2 noiembrie intr-o vozita oficiala in Serbia, ocazie cu care a raspuns mai multor intrebari din partea romanilor de peste hotare. Acesta a dat asigurarari in continuare cum ca Romania nu conditioneaza acordul de asociere si accederea Serbiei la Uniunea Europeana si la NATO de modul in care aceasta tara se comporta cu etnicii romani.

Speranta romanilor lasata in asteptare

Daca multi romani, sau vlahi, asteptau cu mare interes si speranta vizita presedintelui Traian Basescu in Serbia, cei mai multi dintre ei au fost dezamagiti de pasivitatea si interesul redus pe care seful statului la acordat problemelor etnice din zona. Cu ocazia vizitei din Serbia la inviutatia omologului sau Boris Tadic, presedintele Traian Basescu a lasat sa se inteleaga, in mod indirect, faptul ca relatiile diplomatice dintre cele doua tari nu vor fi afectate de problema minoritatii romane si de abuzurile indreptate inpotriva acesteia. Pe acesta cale, presedintele pare a fi lasat la voia autoritatilor sarbe soarta celor 300.000 de romani din regiunea Timoc, chiar daca declaratiile institutiilor statului dadeau de inteles faptul ca Romania isi apara si protejeaza diaspora.
Vicepresedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului Romaniei declara in urma cu un an la o conferinta de presa sustinuta dupa audierea delegatiei romanilor din Timoc, ca Romania nu trebuie sa mai acorde niciun fel de sprijin neconditionat Serbiei in conditiile in care autoritatile sarbe exercita presiuni inimaginabile asupra comunitatii romanesti.
 „Nu cred ca trebuie sa mai acordam niciun fel de sprijin neconditionat Serbiei din acest moment. Deja este a patra oara cand noi revenim asupra unui sprijin pe care il acordam Serbiei in conditiile in care ei fac presiuni inimaginabile asupra comunitatii romanesti”, a spus Badea. Toate acestea au fost insa contrazise de catre seful statului, care a declarat cu cateva zile in urma ca "Romania nu conditioneaza adoptarea acordului de asociere de rezolvarea unei probleme sau a alteia, deci nici de rezolvarea problemei vlahilor, de altfel, nici nu ar fi posibil, astazi suntem pe 1 noiembrie si Consiliul European va fi pe 9 decembrie (data la care se va decide statutul Serbiei de candidat la UE – n.r.), deci cand sa se rezolve problema vlahilor, pe care, trebuie sa recunosc, o discutam de mai multi ani? Noi am ridicat si vom continua sa ridicam problema vlahilor care se declara a fi romani. Nu este o legatura intre ratificarea acordului de asociere si problema vlahilor".

Declaratiile presedintelui statului a starnit reactii de demagire in randul comunitatii romane din Serbia, care vedea in vizita acestuia un interes si o speranta pe care Romania il acorda diasporei. Astfel, liderii romanilor/vlahilor din Timoc au declarat portalului rngpress.ro ca "Este una dintre cele mai triste zile pentru noi. Este ca si cum cineva ne-ar fi infipt un cutit in spate", preciza unul dintre acestia.
"Mai bine nu mai venea, sau nu mai vorbea de noi. Vom continua sa ne luptam singuri stiind bine ca nu mai vem ce astepta de la statul roman, cel putin atata timp cat va fi condus de Basescu", a declarat un altul, in timp ce vocile aflate langa cel care comenta murmurau scrasnind din dinti "Tradatorul!".

Chiar daca a dezamagit pe multi etnici romani, Traian Basescu a facut si un indemn la solidaritate si la unitate, mentionand ca numai asa comunitatea romana din Timoc isi va regasi rolul si identitatea.  "Un lucru nu se poate face nici de la Bucuresti (…): responsabilitatea de a fi impreuna a minoritarilor romani. Aici este o chestiune de cum gandeste fiecare. Sigur, daca va uitati la patria-mama veti vedea si acolo destula dezbinare, deci nu ma mira ca ea a trecut si la sud de Dunare. Cred ca principalul obiectiv al minoritatii romane din Serbia ar trebui sa fie prezervarea valorilor lingvistice, a culturii si a obiceiurilor si atunci o disipare de diverse formatiuni si structuri, fie ele ale societatii civile, fie ele politice, nu face decat sa faca mai slaba capacitatea minoritatii de a mentine ceea ce este reprezentativ pentru natiunea romana”, a declarat acesta conform Agerpres.

Abuzuri asupra bisericii romanesti si a dreptului electoral

Gazeta de Cluj a relatat in repetate randuri abuzurile autoritatilor si ale vandalilor, la care este supusa populatia romana din Serbia. Autoritatile locale din Sipicova, dupa ce au intrat ilegal pe o proprietate privata, au emis un ordin prin care se dispunea daramarea in 24 de ore a unei clopotnite romanesti ridicata de romanii din localitate. Desi amenintau ca o vor darama personal daca romanii nu se conformeaza, sarbii au renuntat dupa interventia ulterioara la nivel inalt a reprezentantilor romanilor din Timoc.

Recent, crucea de la poarta de intrare a sediului administrativ al Bisericii Ortodoxe Romane din Negotin a fost vandalizata, acesta nefiind un eveniment singular. In decembrie, atacuri concentrate ale autoritatilor sarbe coordonate cu Biserica Ortodoxa Sarba au fost demarate impotriva romanilor din zona Negotin, dupa modelul aplicat deja romanilor/vlahilor din zona Petrovat, cand circa 300 de romani au fost anchetati si inspaimantati dupa metode staliniste, relateaza Romanian Global News.  Lideri ai romanilor din Comuna Negotin au fost chemati la Politie pentru a fi anchetati in legatura cu implicarea lor in strangerea de semnaturi pentru lista romaneasca care a participat la alegerile Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane din Serbia (CNMNRS), alegeri fraudate de Belgrad, potrivit corespondentilor romani.

In 6 iunie in Serbia s-au organizat alegeri ale consiliilor nationale ale minoritatilor, care s-au desfasurat pe fondul practicilor de politie politica indreptate impotriva romanilor/vlahilor din Timoc, unde aproape 300 de romani au fost anchetati si intimidati pentru ca faceau parte din lista rumaneasca a actualelor alegeri. Chiar inaintea alegerilor, Dragan Demici si un alt lider al romanilor/ vlahilor din Petrovat, au fost anchetati de procuratura sarba, iar in ziua alegerilor in Timoc s-au inregistrat mai multe tentative de frauda. Partidele sarbesti, in stransa complicitate cu serviciile de informatii sarbe, au facut propriile liste pentru a prelua controlul asupra consiliilor nationale ale minoritatilor.
Reprezentantilor in comisiile de vot ai listei „Predrag Balasevic”, care reprezinta lista romanilor/vlahilor din Timoc, li s-a interzis intrarea in sectiile de vot. Motivul invocat a fost faptul ca de la Comisia Electorala Centrala de la Belgrad nu au fost confirmati decat reprezentatii listelor facute de Partidul Socialist si ai Partidului Democrat. In felul acesta rezultatele puteau fi controlate doar de cele doua partide reprezentate de Boris Tadici, presedintele Serbiei si de ministrul de interne Ivita Dacici.

Comunicatul emis de catre Presedentie vine sa clarifice lucrurile

Presedentia Romaniei, in urma reactiilor cu privire la declaratiile presedintelui a emis un comunicat prin care se explica detaliat prunctul de vedere referitor la situatia romanilor din Serbia. In comunicatul emis de catre Departamentul de Comunicare Publica a presedentiei este pusa in vedere legatura dintre necesitatea mentinerii unor relatii diplomatice bune intre cele doua tari si problema minoritatii romane.  

“Am avut o discutie, zic eu foarte buna, legata de situatia minoritatilor si vreau sa stiti ca ne este cunoscut faptul ca, parte din vlahi se revendica a fi de origine romana, altii nu recunosc aceasta origine, si noi nu obligam pe nimeni sa aiba vreo optiune. In acelasi timp, este clar ca cei ce se revendica a fi de origine romana trebuie sa aiba drepturile de a-si mentine limba si cultura respectate. Si multumesc domnului Presedinte, Guvernului Serbiei, pentru abordarea constructiva pe care o au, din acest punct de vedere.

Un lucru extrem de important pentru noi in relatia bilaterala, si nu numai in relatia bilaterala, este legat de evolutia situatiei din provincia sarba Kosovo. Romania nu a recunoscut si nu recunoaste independenta Kosovo, si credem ca o solutie negociata, in care sarbii din Kosovo, in orice caz, trebuie sa aiba sentimentul ca institutiile sarbesti ii servesc si ii protejeaza, trebuie sa existe”, precizeaza Presedintele in comunicat.

Andrei Tomos

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.