Primarul Bistriței, Ioan Turc, susține că a fost contactat de premierul Ludovic Orban, care s-a arătat interesat de situația producătorilor locali din zona Bistriței, în contextul suspendării activităților în piețele închise. Pentru a veni în sprijinul producătorilor locali, autoritățile din municipiu au găsit soluții.

Am fost sunat de premierul Ludovic Orban, care s-a interesat de situația producătorilor locali din zona Bistriței, în contextul sistării comerțului în piețele închise din cauza evoluției pandemice. Am convenit ca activitatea să se poată desfășura la exterior, chiar și cu mutarea afară a vitrinelor frigorifice din spațiile închise, comercianții urmând să fie cât mai puțin afectați. În consecință, i-am solicitat directorului Direcției de Administrare a Piețelor din cadrul Primăriei municipiului, Luca Răzoare, să ia toate măsurile pentru ca, odată cu decizia de oprire temporară a comercializării în piețele închise, totul să se poată derula fără probleme în aer liber, iar produsele agro-alimentare să fie în continuare accesibile, cu respectarea unor reguli mai stricte de profilaxie”, a spus Ioan Turc.

Totodată, și secretarul de stat Diana Morar a anunțat noi măsuri pentru ca producătorii autohtoni să-și vândă produsele și cetățenii să fie protejați de infectarea cu noul coronavirus.

Prim-ministrul Ludovic Orban a discutat telefonic cu reprezentanţi ai autorităţilor locale pentru găsirea soluţiilor urgente de protejare a producătorilor autohtoni ȋn contextul ȋnchiderii temporare a pieţelor care nu sunt ȋn aer liber. Guvernul PNL lucrează ȋn parteneriat cu autorităţile locale pentru ca producătorii locali să ȋşi poată vinde produsele, iar oamenii să le poată cumpăra ȋn continuare. În acelaşi timp, premierul Orban le-a solicitat reprezentanţilor autorităţilor locale să comunice ȋn detaliu şi din timp măsurile adoptate ȋn combaterea pandemiei pentru ca producătorii să-şi poată adapta activitatea”, a precizat Diana Morar.

Totodată, sursa citată a adăugat că astăzi, la sediile Instituțiilor Prefectului din întreaga țară se vor organiza ședințe cu primarii din fiecare județ care au în administrare asemenea spații destinate comețului de produse agricole, pentru a se evalua situația concretă din fiecare unitate administrativ-teritorială. După aceste ședințe, se vor raporta măsurile dispuse în fiecare județ.

Reamintim că, în baza ultimei hotărâri a Guvernului, începând cu data de 9 noiembrie, activitățile economice din piețe agroalimentare care se desfășoară în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile să fie suspendate. Prin spații închise se înțelege cele care au un acoperiș, plafon sau tavan și sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

1 COMENTARIU

  1. Ce tot povestim si facem gargara despre inchiderea pietelor cara ai va aduce la sapa de lemn pe producatorii locali. Dar 50 % din legumele si fructele comercializate in pietele din Bistrita sunt din import, 40% sunt din sud, mare parte aduse si vandute de speculanti nu de producatori iar producatorii locali sunt reprezentati de cateva babute care vand undeva pe mesele din spate cate o gramajoara de produse din gradinuta lor. Unde sunt „producatorii locali” ca la noi nu este zona legumicola iar din fructe se face tzuica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here